10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMona Musca s-a cerut afara din parlament

Mona Musca s-a cerut afara din parlament

Deputatul liberal-democrat Mona Musca a anuntat ieri ca va demisiona din parlament si din partid. Aceasta devine astfel primul parlamentar care renunta la functia detinuta in legislativ din cauza verdictului de politie politica dat in cazul sau de Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii.


La o zi dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia Monei Musca cu privire la verdictul de politie politica dat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, deputatul liberal-democrat a anuntat ca isi va da demisia atât din functia din Camera Deputatilor, cât si din Partidul Liberal Democrat. Desi in aceasta faza deputatul peledist nu era obligat sa renunte la mandat, Musca si-a motivat decizia prin faptul ca activitatea sa nu ar fi fost „nici pe departe atât de eficienta cum a fost pâna acum“. Deputatul a declarat ca alta cauza a hotarârii sale este crearea unui precedent care ar putea fi folosit de parlamentarii aflati in situatii asemanatoare. „Al doilea motiv pentru care demisionez este de a nu-i legitima pe cei care ar avea motive sa nu ramâna in aceasta institutie numita parlament“, a spus Mona Musca. Aceasta a adaugat ca isi va da demisia si din PLD pentru ca acest partid sa nu fie tinta unor atacuri si a apreciat ca „nedreapta si neintemeiata“ decizia Curtii de Apel Bucuresti, care a confirmat hotarârea de colaborare cu Securitatea data in cazul sau de CNSAS. Musca a anuntat ca se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, pentru ca justitia din România nu i-a facut dreptate. Tot ieri, presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, a anuntat ca va sesiza Parchetul in cazul Musca imediat ce decizia Curtii de Apel Bucuresti va fi publicata in Monitorul Oficial.


Buzatu: „Nu-l vad pe Voiculescu sa faca acelasi gest“


Reactiile locale in cazul gestului facut de deputatul peledist nu au intârziat sa apara. In timp ce presedintele liberalilor doljeni, senatorul Mario Ovidiu Oprea, considera ca demisia Monei Musca este tardiva, presedintele liberal-democratilor, Horatiu Buzatu, e de parere ca hotarârea a fost una grea si reprezinta un gest de onoare pe care foarte putini alesi din parlament ar fi in stare sa-l repete. „Gestul este tardiv, dupa ce a inselat milioane de oameni si s-a catarat in fruntea popularitatii. Cred ca astfel rândurile celor care n-o sa doreasca sa vina la vot se ingroasa si acest lucru este o dovada in plus ca votul uninominal are din acest punct de vedere deficiente pentru ca sunt sigur ca lumea ar fi votat-o daca am fi avut votul uninominal. Sper sa fie un semnal de alarma pentru toti cei aflati in aceasta situatie“, a spus senatorul Mario Ovidiu Oprea. Conform deputatului Horatiu Buzatu, presedinte PLD Dolj, cariera politica a Monei Musca nu se sfârseste o data cu demisia din parlament. „Mona Musca dovedeste inca o data ca e o femeie puternica pentru ca are puterea acestei decizii, iar in situatia data este cea mai buna. Sunt convins ca si-a dorit sa evite ca oprobriul adresat ei sa se extinda si asupra partidului. Cred ca sunt pacate pentru care putini dau in acest moment socoteala si e o pedeapsa poate prea mare“, a spus Buzatu.


Liderul peledistilor doljeni a mai spus ca foarte multi dintre cei despre care se stie ca au colaborat cu Securitatea, dar nu au fost inca dovediti nu ar recurge niciodata la acelasi gest precum cel al Monei Musca. „Nu ma astept ca persoane precum Dan Voiculescu, Marcu Tudor sau Ilie Merce, fost sef de serviciu in cadrul Securitatii, sa faca acelasi gest“, a spus Buzatu.


Initiatoare a legii lustratiei


Mona Musca a initiat o serie de propuneri legislative considerate inovatoare, precum legea accesului la informatiile publice. Tot fostul deputat peledist este si unul dintre initiatorii legii lustratiei, prin care li se interzice sa candideze la functii de demnitate in stat acelora care au fost colaboratori ai Securitatii ca politie politica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII