11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComunitarii fac legea in primarie

Comunitarii fac legea in primarie

Regulamentul de acces al contribuabilului in sediul Primariei Craiova este aplicat cu picioarele de unii politisti comunitari plantati la usa imobilului, care, bruiati si de incompetenta functionarilor publici, trimit presa la plimbare, incalcând legea.


Zeci de persoane intra zilnic in Primaria Craiova chiar pe usa principala a sediului din A. I. Cuza, fara sa aiba vreo calitate de consilier local, director in aparatul municipalitatii, primar sau viceprimar si fara a li se descoperi numele in vreun registru telefonic al secretariatelor din sediul primariei, asa cum prevede regulamentul de acces. Numai presa este trimisa fara drept de apel „in spate“ sau „la Palace“ de politistii comunitari, care o tin una si buna ca „presa n-are voie sub nici o forma prin fata“ si refuza chiar sa solicite o banala confirmare telefonica in birourile la care ziaristii vor sa ajunga. Aceasta a fost declaratia politistei de serviciu marti, Angela Pistolea, care a completat „Asta este dispozitia: presa in interes de serviciu merge prin spate!“. Daca face referire la Regulamentul nr. 15.011, din 22 februarie 2007, prin care sunt stabilite conditiile pentru acces in sediul municipalitatii, politista comite o grava eroare, intrucât in document nu exista nici un soi de discriminare intre persoanele care solicita biletul de voie pe oricare dintre usi, personal sau in interes de serviciu, si nu sunt mentionate cuvintele „jurnalisti“, „ziaristi“, „presa“, „mass-media“ sau oricare alta notiune din vocabularul limbii române tangenta cu breasla ziaristilor. In plus, primarul a dispus in regulamentul de acces in primarie, tinut ascuns o vreme de ochii contribuabilului de Serviciul relatii cu publicul, ca orice persoana poate intra pe usa din fata daca se confirma telefonic. Politista s-a spalat pe mâini, chemând-o pe purtatoarea de cuvânt a institutiei, Carmen Licu. „Nu, nu aveti voie decât pe lateral“, a afirmat si Carmen Licu. Nici politista, nici purtatoarea de cuvânt nu au putut dovedi cu un act de ordine interioara ca presa nu poate intra in nici o situatie prin strada A.I. Cuza in primarie si nici nu aveau sorti de izbânda, neexistând un astfel de act.


Reconstituirea


Intelegând ca are o problema cu regulamentul de acces, politista l-a cooptat in hora si pe seful sau, directorul executiv al Politiei Comunitare, Constantin Petrescu, dupa un scurt dialog cu jurnalistul Gazetei de Sud: „Asa sunt ordinele“; „Ale cui?“; „Ale sefilor!“. Numai ca Petrescu a confirmat ca nu are cunostinta de vreo dispozitie care sa bareze fara echivoc accesul presei. „Aveti dreptate, nu se face vreo discriminare, dar sunt niste conditii care trebuie indeplinite“, a spus Constantin Petrescu. Seful Politiei Comunitare a facut chiar si o reconstituire a momentelor in care subalterna sa si-a depasit atributiunile si a alunecat in zona discriminarii. „Eu am fost de serviciu la intrare, iar colega mea a solicitat accesul pe baza unei confirmari telefonice din postura ziaristului. In litera regulamentului, nu aveam caderea sa o intreb daca este in interes de serviciu sau personal si doar cum se numeste si unde anume este asteptata, pentru a verifica. Daca se confirma, o rugam sa-mi prezinte si actul de identitate, daca nu, ii explicam ca nu poate intra atunci. Prin exemple este mai usor de priceput. Este procedura standard pentru accesul in primarie. Dar se mai fac si greseli sau unele lucruri nu sunt intelese exact“, a spus Petrescu. Aspect cu care este de acord si primarul Craiovei, Antonie Solomon. „Regulamentul trebuie respectat de toata lumea, asta e clar, dar nu am facut vreo diferentiere, ca nici n-aveam cum, ca nu ma lasa legea. Iar cu aplicarea regulamentului nu ma ocup eu, lasati-ma cu astea!“, a declarat primarul Solomon.


Uite-l, nu e!


A doua zi dupa incident, o alta politista comunitara de la intrarea din strada A.I. Cuza in sediul Primariei Craiova, a sustinut ca regulamentul exista la toate intrarile in imobilele municipalitatii, doar ca nu este afisat. „Eu cu mâna mea le-am dus colegilor, la fiecare usa. Nu inteleg ce s-a intâmplat si de ce nu v-a fost prezentat ieri“, a declarat politista. Pentru toti contribuabilii pe banii carora traiesc functionarii publici, politistii comunitari si chiar imobilele in care ei lucreaza, Gazeta de Sud face public paragraful din „Regulamentul privind circulatia documentelor si accesul in primarie“ semnat de primarul Antonie Solomon si de secretarul Nicoleta Miulescu, in 22 februarie, in care este specificat cine si cum capata privilegiul de a ocoli birocratia: „Capitolul 2 – Accesul in sediul central al primariei. Accesul in sediul central al primariei se va face dupa cum urmeaza: cele doua cai de acces laterale – cetatenii si personalul primariei; accesul din strada A.I. Cuza: conducerea primariei (primar, viceprimari, secretar, directori), consilieri locali, conducatorii institutiilor aflate in relatii cu autoritatea locala, cât si alte persoane cu confirmarea telefonica a primirii de catre primar, viceprimari, secretar“. Sefa Serviciului relatii cu publicul, Elvira Stancu, a spus ieri ca regulamentul prezentat este singurul de acest gen in primarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII