27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOperatorul regional face naveta la Calafat

Operatorul regional face naveta la Calafat

Primarii doljeni ar putea fi nevoiti sa treaca pe la Calafat pentru a obtine finantare din fonduri structurale pe proiecte de alimentare cu apa. Pentru ca transformarea Regiei Apa Craiova in operator regional a ramas deocamdata o idee suspendata, autoritatile ar putea apela la alta regie din judet pentru acordarea avizului tehnic pe proiecte.


Nasterea operatorului de apa regional care isi va da acordul in privinta tuturor proiectelor realizate in judet pentru alimentarea cu apa a localitatilor doljene s-a dovedit a fi un fapt greu de realizat pentru mai-marii administratiei publice din judet. Desi se stie faptul ca nici un primar nu va obtine vreun ban european fara avizul operatorului regional de apa pe proiect, autoritatile nu au fost in stare sa finalizeze nici macar prima etapa a procesului, etapa care presupune transformarea Regiei Autonome Apa Craiova in societate comerciala.


Ca sa grabeasca lucrurile, Consiliul Judetean Dolj a incercat chiar sa forteze demararea procedurilor prin asocierea consiliilor locale din localitatile cu alimentare cu apa din judet cu exceptia Craiovei, insa demersul s-a lovit de refuzul autoritatilor centrale. Chiar daca demersurile pentru transformarea regiei craiovene in societate au fost incepute, regia in jurul careia va fi creat in final operatorul regional doljean ar putea fi din Calafat sau Bailesti. Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, a declarat ca daca pâna la jumatatea anului regia de apa craioveana nu va fi transformata in societate comerciala, administratia judeteana ar putea apela temporar la serviciile altei regii, care sa avizeze proiectele de alimentare cu apa intocmite de primari pentru obtinerea finantarii structurale.


„Societatea trebuie facuta in aceasta jumatate a anului, insa, in conditiile in care nu se va putea sa se transforme in operator regional, vom discuta cu un operator de apa regional temporar. E vorba de regiile din Calafat sau Bailesti. Regia din Calafat a mai implementat proiecte pe fonduri europene, insa ar fi greu sa trimiti primarii sa ia avizul de la Calafat“, a spus Prioteasa.


Acesta a adaugat ca daca Doljul nu va avea un operator regional pâna in vara, fondurile de doua milioane de euro destinate realizarii documentatiei tehnice pentru alimentarile cu apa din Dolj ar putea fi pierdute.


Regia asteapta permis de la banca


Municipalitatea craioveana motiveaza intârzierile reclamate de vecinii din Palatul Administrativ prin faptul ca inca nu au pus mâna pe acordul bancii care a imprumutat regiei craiovene bani in cadrul Programului ISPA. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a declarat ca transformarea regiei in societate comerciala poate fi facuta pâna la jumatatea anului doar daca banca va trimite avizul in timp util. „Noi am demarat aceasta procedura, dar asteptam de câteva luni avizul BERD, forul financiar de la care am luat un imprumut, si imediat ce va veni acest aviz regia va putea deveni societate comerciala. Am discutat si cu altii care au avut de primit acest aviz din partea BERD si unii au spus ca le-a venit in sase luni, altii ca le-a venit in trei luni. Avem timp sa ne transformam in societate pâna la jumatatea anului, dar doar daca ne vine acest aviz in timp util“, a spus vicele Nedelescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII