8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalImbulzeala de la internari continua

Imbulzeala de la internari continua

Medicii de familie vor fi informati sa nu mai trimita bolnavii sa se interneze la inceput de saptamâna. Prin aceasta masura, ASP Dolj doreste sa rezolve problema bolnavilor care stau la coada ore intregi lunea si martea la Biroul de internari al Spitalului de Urgenta Craiova.


Situatia la Biroul de internari al Spitalului de Urgenta Craiova nu s-a imbunatatit nici dupa ce Gazeta de Sud a aratat cum bolnavii asteapta ore intregi la rând ca sa li se faca formele pentru internare. Dimpotriva, cozile parca au devenit mai mari. Desi aceasta situatie se intâlneste doar lunea si martea, conducerea Spitalului de Urgenta Craiova s-a aratat neputincioasa in gasirea unei rezolvari. Mariana Trica, directoarea de ingrijiri a unitatii sanitare, sustine ca s-a suplimentat cu mai multe luni in urma personalul la Biroul de internari, fiind detasate acolo in zilele de luni si marti doua angajate de la alt serviciu, dar ca, in ciuda acestei masuri, cozile au continuat. „Nu stiu ce altceva am mai putea face. Vor fi mereu cozi la internare pentru ca bolnavii vin toti in primele doua zile din saptamâna. Este alegerea lor“, a mai spus Mariana Trica.


Coada cu strigaturi


Majoritatea celor care se inghesuiau luni sa obtina un bilet de internare erau batrâni, unii dintre ei veniti de la tara. Oamenii spuneau ca nu a fost alegerea lor sa vina in ziua aceea la spital, ci a medicului de familie. „Medicul de familie mi-a dat trimitere si mi-a zis sa ma duc luni la spital, ca este inceput de saptamâna si sa mi se faca toate analizele“, a explicat Tudor Usurelu, de 56 de ani, pensionar, din Craiova. Barbatul nu intelegea de ce ar fi vinovat medicul de familie pentru modul in care este organizata activitatea spitalului, mai ales ca bolnavii erau tinuti câte 20 de minute in fata ghiseului pentru completarea documentelor necesare internarii. Ba, dupa ce ca totul dura atât de mult, mai erau si câte unii care se bagau in fata. O batrâna care a vrut sa scape de infernul statului la coada a incercat sa se strecoare nevazuta in grupul din fata ghiseului, dar a fost observata si apostrofata. „Sa n-o serviti pe dumneaei, ca n-a stat la rând! Si noi suntem bolnavi si am venit de la ora patru, aveti un pic de bun-simt!“, i-a strigat apoi de la obraz Tudor Usurelu.


Bolnavii ar trebui programati


Spitalul de Urgenta Craiova este singura unitate sanitara din Dolj unde bolnavii stau la coada ca sa fie internati. Prin comparatie, la Biroul de internari al Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova bolnavii veneau sporadic, iar la Spitalul CFR erau facute programari. La Spitalul CFR, cele mai multe internari se fac tot in cursul zilei de luni, dar exista un sistem de programare a bolnavilor pe ore bine pus la punct, iar formalitatile dureaza mult mai putin.


Ce nu a reusit conducerea Spitalului de Urgenta ar putea insa sa faca Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj. Intrebat ce solutii se pot gasi pentru ca bolnavii sa nu mai fie batjocoriti la Biroul de internari, directorul executiv al ASP Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogos, a enumerat câteva propuneri si a promis sa se tina de aplicarea lor. „Voi vorbi cu medicii de familie sa nu mai recomande bolnavilor sa vina lunea sau martea la spital pentru internare. De asemenea, sefii de clinica va trebui sa inceapa sa faca programari in vederea internarii in perioada urmatoare, dupa semnarea contractelor de administrare cu managerii spitalelor“, a spus Mogos.


Directorul ASP Dolj a mai spus ca in orice tara civilizata astfel de situatii, in care bolnavii sunt tinuti cu orele pe la usi, nu exista pentru ca sistemul sanitar este bine organizat, iar medicul de familie este cel care suna la spital si programeaza bolnavul pentru internare.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS