13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDascalii, lasati fara bani de carti

Dascalii, lasati fara bani de carti

Banii necesari dascalilor pentru achizitionarea de carti sau programe educationale s-au blocat in birocratia ministerelor. Legea exista inca de anul trecut, dar nu are norme metodologice. Inspectoratul asteapta o informare oficiala, in timp ce unii directori depun cereri ca sa nu piarda banii.


Cu toate ca Legea nr. 315/2006, prin care profesorii calificati pot primi 100 de euro pentru a cumpara carti sau programe educationale pentru clasa a fost aprobata la 12 iulie 2006, aceasta nu poate intra in vigoare pentru ca Ministerul Educatiei si Cercetarii ( MEC) nu a elaborat normele metodologice de aplicare. Conform legii, profesorii trebuie sa faca o cerere pâna la 1 aprilie, urmând ca dupa 1 mai sa primeasca banii. Din aceasta cauza, unii directori de scoli s-au grabit sa depuna cererile la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj, cu toate ca nu au primit nici o solicitare in acest sens. „ In lege este prevazut un termen, dar noi nu am primit nimic oficial pentru ca nu au fost adoptate normele metodologice. Sunt scoli care au depus cereri, desi nu le-a solicitat nimeni acest lucru, dar le vor fi luate in considerare atunci când legea va putea fi pusa in aplicare. Faptul ca au depus inainte nu inseamna ca vor lua primele banii sau ca vor avea alte avantaje“, a explicat Gianina Chirigiu, inspectoare scolara adjuncta a ISJ Dolj.


„Nu am vrut sa pierdem ocazia“


Daca unii directori doljeni asteapta o informare oficiala, altii au trimis cererile, cu toate ca stiau ca legea nu poate fi aplicata fara normele metodologice. „Nu am trimis nimic, pentru ca nu ni s-a transmis nimic si nu tine de competenta noastra sa luam decizii pâna nu suntem anuntati“, a spus Gheorghe Popa, directorul Grupului Scolar „Traian Vuia“ din Craiova. Altii au vrut sa fie primii ca sa nu piarda banii de la minister. „Am trimis lista si cererile personalizate la inceputul acestei luni, cu toate ca stim ca legea nu a intrat in vigoare. Noi am facut listele inainte pentru ca nu am vrut sa pierdem ocazia“, a mentionat Genoveva Ioana, directoare Scoala Generala nr. 22, „Mircea Eliade“, din Craiova.


Sindicalistii se contrazic


Si sindicalistii doljeni sunt impartiti in doua tabere. In timp ce unii prefera sa astepte punerea in aplicare a legii, altii considera ca depunerea cererilor va grabi elaborarea metodologiei. „Fiecare unitate scolara trebuie sa inainteze catre ISJ Dolj tabelele cu cadrele didactice care trebuie sa beneficieze de bani pentru carti. Pâna atunci poate va aparea metodologia si poate o sa putem aplica si legea care a aparut inca de anul trecut. Trebuie sa grabim un pic lucrurile“, a spus Constantin Lungulescu, vicepresedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP), filiala Federatiei „Spiru Haret“. Reprezentantii Uniunii Sindicatelor Independente din Invatamânt ( USII) Dolj considera ca solicitarile trebuie depuse doar dupa ce normele metodologice vor fi aprobate. „Urmeaza sa se dea o hotarâre de guvern si când aceasta va aparea in Monitorul Oficial vom sti ce trebuie sa facem si când sa depunem cererile. Pâna atunci insa, profesorii nu au de ce sa depuna cereri la inspectorate“, a declarat Constatin Rada, presedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Invatamânt (USII) Dolj. Banii pentru achizitionarea de carti, reviste sau programe educationale pe suport electronic va trebui cheltuiti in 90 de zile de la primire. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS