11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAfacerile cu terenuri, atractie pentru fraude

Afacerile cu terenuri, atractie pentru fraude

Seful statului a cerut procurorilor sa ramâna impartiali. El i-a sfatuit sa nu se lase influentati nici de imixtiunile politice, nici de campaniile de presa, atragând atentia ca vor fi finalizate, in curând, dosarele unor oameni importanti.


Presedintele Traian Basescu a dat un avertisment factorilor de decizie sa caute solutii pentru a asigura numarul necesar de procurori, precum si dotarea tehnica si spatiile adecvate pentru acestia. Seful statului, care a participat ieri la sedinta de bilant a Ministerului Public, nu a uitat insa de problema influentei politice asupra justitiei. Presedintele a vorbit public si despre un nou biletel. Basescu a precizat ca va trimite procurorului general un memoriu de la un cetatean din Cluj, care a ajuns la Administratia Prezidentiala. Seful statului a spus ca daca faptele din memoriu se dovedesc, ele sunt proba impletirii intereselor unor oameni politici, de afaceri, de presa si magistrati pentru rezolvarea unei licitatii. Basescu sustine ca, in momentul de fata, tinta presiunilor sunt afacerile cu terenuri – cea mai mare atractie pentru frauda.


Tinerii procurori, angajati rapid in sistem


Presedintele a revenit si la problema influentei media asupra justitiei, spunând ca vrea sa creada ca „procurorii au depasit stadiul in care pot fi influentati de campanii de presa“. Traian Basescu a declarat ca o parte a jurnalistilor initiaza campanii pentru a influenta deciziile magistratilor. Seful statului a afirmat ca stie acest tip de manipulare si a cerut procurorilor sa nu se lase influentati. Acesta i-a rugat pe magistrati sa fie absolut independenti, mai ales ca stie ca, in 2007, vor fi finalizate dosare grele care vor viza persoane politice foarte importante. Traian Basescu a subliniat si „lupta inegala a procurorilor cu infractionalitatea“, cauzata de legislatia care nu ii ajuta. Presedintele a sugerat ca la urmatoarea rectificare bugetara sa se gaseasca resursele necesare pentru dotarea tehnica a magistratilor si asigurarea unor spatii de lucru adecvate. Seful statului a spus ca este nevoie de mai multi procurori, dar, in acelasi timp, nu este normala situatia de la Parchetul instantei supreme, unde 62 de procurori s-au ocupat intr-un an doar de 19 rechizitorii, iar in tara unii magistrati au in lucru 1.500 de dosare pe an. Seful statului propune ca tinerii procurori sa fie rapid angajati in sistem si sa se renunte la stagiul de vechime obligatoriu.


Kovesi si Blaga: Nu avem destui procurori!


Procurorul general Laura Codruta Kovesi a prezentat bilantul pe 2006 al Ministerului Public. Ea a mentionat ca peste un milion de cazuri au fost rezolvate de procurori anul trecut, din care peste 2.600 de dosare de coruptie. Kovesi s-a plâns de suprasolicitarea unor angajati ai ministerului. Unii procurori au avut de solutionat 1.600 de dosare in acest an, mult peste media europeana. Volumul de activitate al Ministerului Public s-a dublat si s-a diversificat, in timp ce in sistem exista un deficit de peste 500 de procurori. Si ministrul de interne a criticat raportul numeric dintre procurori si politistii de la judiciar: o mie de procurori la 20.000 de politisti. In plus, exista in România doar patru procurori la suta de mii de locuitori. Vasile Blaga a subliniat ca, spre exemplu, in Slovacia sunt 13 procurori, in Bulgaria -14 si in Lituania – 25 de procurori la suta de mii de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII