22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCampanie pentru echiparea carutelor

Campanie pentru echiparea carutelor

Politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Dolj au reluat din aceasta luna campania de echipare a carutelor cu elemente reflectorizante.


Potrivit normelor in vigoare, sunt interzise accesul si deplasarea vehiculelor cu tractiune animala, a animalelor de povara, de tractiune sau de calarie in municipii si pe drumurile la inceputul carora exista indicatoare de interzicere a accesului. Cu alte cuvinte, carutele nu au dreptul de a circula in municipiile Craiova, Bailesti si Calafat ori pe drumurile nationale si europene, in caz contrar sanctiunea fiind intre 351 si 780 de lei plus confiscarea atelajului. In realitate, carutele sunt intâlnite la tot pasul, ingreunând circulatia sau provocând accidente rutiere. Politistii de la Rutiera spun ca nu pot aplica aceste sanctiuni, pentru ca proprietarii de carute nu au pe unde circula, in Dolj neexistând drumuri special amenajate pentru astfel de vehicule. „Codul Rutier prevede sanctiuni dure pentru circulatia carutelor in anumite zone si pe anumite drumuri, insa suntem mai intelegatori cu ei, pentru ca nu au pe unde circula, in lipsa drumurilor special amenajate“, a declarat subcomisar Marius Stamin, ofiter in cadrul Serviciului Politiei Rutiere Dolj.


Cei care ar trebui sa amenajeze aceste drumuri, autoritatile publice locale, invoca lipsa banilor. Neindeplinirea acestei obligatii de catre autoritati, conform Codului Rutier, se sanctioneaza cu amenda intre 819 si 3.900 de lei.


Operatiunea „Triunghiul“


Dincolo de acest cerc vicios, politistii de la Rutiera au reluat campania de echipare a carutelor din Dolj cu elemente reflectorizante, pentru a preveni producerea accidentelor rutiere in care sunt implicate aceste vehicule. „Am reluat campania de echipare a carutelor, dar si a harnasamentelor animalelor de tractiune cu elemente reflectorizante. Incercam sa facem aceste vehicule cât mai vizibile pe drumurile publice, sa ii constientizam pe carutasi sa nu circule sub influenta bauturilor alcoolice si sa respecte regulile de circulatie“, a mai spus subcomisarul Marius Stamin.


Politistii de la Rutiera au efectuat ieri o actiune in trafic, in zona Târgului de Saptamâna si la intrarile in municipiu, in urma careia au fost controlate 87 de carute, fiind sanctionati 19 carutasi, cu câte 50 de lei, pentru ca nu aveau elemente reflectorizante aplicate pe vehicule. De asemenea, politistii au echipat 37 de carute cu triunghiuri reflectorizante, pretul acestora fiind de noua lei bucata, suma suportata de proprietarii atelajelor. Un carutas a fost implicat ieri, in Craiova, intr-un accident rutier soldat cu pagube materiale. Mihai Neda, de 63 de ani, din comuna Tuglui, in timp ce facea manevre de mers inapoi cu caruta, a lovit un autoturism stationat. Batrânul s-a obligat sa-i plateasca pagubitului costurile reparatiei autoturismului.


Reactii


Acest articol este rezultatul campaniei de prevenire a accidentelor de circulatie si de promovare a bunei conduite in trafic, reluata de cotidianul Gazeta de Sud – „Respecta Codul Rutier!“. Doljenii aflati in trafic care surprind imagini ce scot in evidenta incalcari ale normelor de circulatie le pot trimite la adresa office@ gds.ro, insotite de o scurta descriere a locului unde au fost surprinse. De asemenea, persoanele care observa in trafic soferi ce comit contraventii sau infractiuni pot suna la 0251.413.100, numarul de telefon al redactiei GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS