15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSectiile spitalelor vor avea buget propriu

Sectiile spitalelor vor avea buget propriu

Conducatorii sectiilor de spital nu vor mai fi sefi doar cu numele. Sectiile pe care le conduc vor primi un buget si va trebui sa se gospodareasca singure. Sefii de sectii care vor dovedi ca nu au aptitudini manageriale vor fi demisi.


Conducatorii de sectii sau clinici din cadrul spitalelor aflate in subordinea Ministerului Sanatatii Publice vor semna contract cu managerul unitatii sanitare, dupa modelul contractului existent intre manageri si casele de asigurari de sanatate. Continutul contractului de administrare se afla in Ordinul nr. 320/23.02.2007 al ministrului sanatatii publice, publicat zilele trecute in Monitorul Oficial si care vine in completarea Legii spitalelor.


Prin urmare, fiecare sectie de spital va primi un buget in baza caruia va trebui sa se gospodareasca. „Seful de sectie va primi un set de indicatori fizici si valorici, pe care va trebui sa-i realizeze. Numarul de cazuri rezolvate in regim de spitalizare continua si numarul de cazuri rezolvate in spitalizarea de o zi sunt cei doi indicatori care genereaza bugetul valoric al sectiei, buget in limita caruia sectia poate sa angajeze cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare, reactivi, curatenie si, nu in ultimul rând, cheltuieli salariale“, a explicat ec. Mihai Coman, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova.


Avantaje si dezavantaje


Managerii vad numai avantaje in contractele cu sefii de sectii. Cel mai important ar fi faptul ca va trebui sa predea acestora o parte importanta din responsabilitati. Seful de sectie va lua decizii in legatura cu folosirea personalului din subordine si in privinta gospodaririi banului public astfel incât sa fie acoperite cheltuielile materiale. El va trebui, de asemenea, sa monitorizeze cum sunt ingrijiti pacientii, conditiile oferite bolnavilor, precum si dotarile care trebuie facute pentru a atrage pacientii.


Desi nu exista un termen, conducatorii spitalelor sunt interesati sa semneze cât mai repede contractele cu sefii de sectii. Managerul Spitalului „Filantropia“, de exemplu, vrea sa incheie contractele chiar de saptamâna viitoare. Mihai Coman va trebui insa sa dea dovada de putere de convingere, pentru ca in prezent unii sefi de sectii au amenintat ca nu vor semna contractele, nemultumiti de fondurile alocate.


Banii sunt risipiti pe medicamente scumpe


Exista si sefi de sectii care se bucura, stiind ca va trebui sa-si gestioneze singuri necesarul si considera ca in felul acesta nu vor mai fi risipite fondurile. Dr. Alexandru Camenita, seful Clinicii de neurochirurgie de la Spitalul de Urgenta Craiova, sustine ca in prezent se cheltuiesc sume enorme pentru medicamente scumpe care sunt cerute nejustificat de medici. „Dupa parerea mea, cei mai multi bani in prezent se cheltuiesc pe medicamente scumpe. Toata lumea se repede sa ia, de exemplu, cefalosporine care sunt antibiotice foarte scumpe. Aceste medicamente sunt administrate pentru orice infectie, desi se stie ca sunt eficiente doar pentru anumiti microbi si trebuie facuta mai intâi antibiograma. Cerebrozin, Tanacan, Sermion, Encephabol sunt alte medicamente foarte scumpe, care sunt folosite nejustificat si incarca foarte mult costurile unei sectii“, a spus Camenita.


Ca exista deficiente in modul in care se gospodaresc sectiile a constatat si conducerea Autoritatii de Sanatate Publica Dolj, care in ultima vreme a efectuat mai multe controale prin clinicile Spitalului de Urgenta Craiova. „Sunt diferente mari intre sectii. Unele sunt foarte bine organizate si se vede de la intrare. Au stiut sa se descurce cu banii putini pe care i-au primit, ba au mai reusit sa atraga si sponsorizari, in timp ce altele sunt mai putin gospodarite“, a spus prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al ASP Dolj, care a refuzat sa dea exemple de clinici care se gospodaresc prost pentru a nu le nedreptati pe altele.


Sanctiuni


Sefii de sectie vor beneficia de acelasi „tratament“ pe care il vor avea si managerii in cazul in care nu vor da randament. Cu alte cuvinte, dupa 6 – 12 luni, vor fi supusi unei evaluari in urma careia se va stabili daca sefii de sectie si-au indeplinit indicatorii de performanta (care vor fi anexa la contractul de administrare incheiat cu managerul). Cei care nu vor realiza indicatorii vor primi sanctiuni administrative care pot merge pâna la inlocuirea din functie.


Ce spune Legea spitalelor


La numirea in functie, sefii de sectie, de laborator sau de serviciu vor incheia cu spitalul public, reprezentat de manager, un contract de administrare, cu o durata de trei ani, in cuprinsul caruia sunt prevazuti indicatori specifici de performanta. Contractul de administrare poate fi prelungit si poate inceta, inainte de termen, in principal, in cazul neindeplinirii indicatorilor specifici de performanta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS