20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria Râmnicu Vâlcea, amendata

Primaria Râmnicu Vâlcea, amendata

Primaria Râmnicu Vâlcea a fost sanctionata in urma cu doua zile cu o amenda de 100.000 de lei de catre Garda de Mediu pentru ca nu a reusit sa inchida platforma de deseuri menajere de la Râureni in termenul stipulat de acordul cu privire la oprirea activitatii in acest obiectiv.


Primarul Mircia Gutau a afirmat ieri ca amenda aplicata de comisarii de mediu nu va fi platita deoarece municipalitatea nu este direct responsabila de neinchiderea rampei de la Râureni. „Amenda celor de la mediu m-a facut sa zâmbesc pentru ca noi nu avem nici o atributie in acest sens. Groapa de la Râureni trebuia inchisa in conditiile in care platforma ecologica de la Feteni ar fi trebuit sa fie operabila la inceputul acestui an. Acest lucru nu s-a intâmplat din cauza alegerii proaste facute de Oficiul de Plati si Contractare PHARE (OPCP) si Ministerul Finantelor Publice (MFP), atunci când a venit vorba de desemnarea unei firme care sa construiasca obiectivul“, a declarat Mircia Gutau.


Conducerea Garzii de Mediu (GM) Vâlcea, prin comisarul-sef Ion Molea, a confirmat aplicarea amenzii in valoarea ei maxima. „Sanctiunea trebuia aplicata deoarece exista un termen legal de sase luni de la constatarea neregulii, timp in care amenda este comunicata. De asemenea, primaria beneficiaza de un termen legal de 15 zile in care poate depune contestatie la sanctiunea primita“, a declarat comisarul-sef. Municipalitatea nu a stat prea mult pe gânduri, iar in momentul in care amenda a fost comunicata de la Garda de Mediu, aceasta a fost contestata in instanta. „Sanctiunea primita a fost atacata in justitie si am chemat ca parte in proces cele doua institutii cu adevarat responsabile, OPCP si MFP“, a explicat edilul-sef din Râmnic. El argumenteaza prin faptul ca Monticava Strade a câstigat licitatia de atribuire a lucrarilor la un pret de dumping. Astfel, bugetul total alocat pentru proiect s-a ridicat la 12 milioane de euro, italienii de la Monticava câstigând detasat licitatia cu o oferta ale carei costuri ajungeau la doar noua milioane de euro.


Noua licitatie pentru Feteni poate fi organizata de primarie


Gutau doreste ca noua licitatie internationala sa fie organizata de expertii din Primaria Râmnicului. Seful executivului a facut o astfel de cerere catre Oficiul de Plati la inceputul lunii februarie, raspunsul si proiectul celor de la OPCP fiind asteptat la inceputul saptamânii viitoare. „Speram ca luni sa primim proiectul din partea celor de la OPCP si asteptam o rezolvare favorabila a cererilor noastre. Am cerut sa preluam noi licitatia si, o data cu ea, toate responsabilitatile ce decurg din acest angajament“, a afirmat Gutau. El mai spune ca, in cazul in care lucrurile nu vor merge bine dupa ce se va organiza licitatia dorita de municipalitate, primaria va plati toate amenzile care vor veni, asumându-si responsabilitatea. In cazul in care decizia celor de la OPCP va fi favorabila, primarul spune ca va convoca o sedinta extraordinara de consiliu local, in care alesii va trebui sa aprobe organizarea licitatiei internationale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS