14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNeiculita de la Gorj

Neiculita de la Gorj

La 70 de ani, Neiculita Maracine a ajuns vedeta in sat. Nici o nunta nu se tine fara el – toti insurateii il cheama sa le ureze de viata lunga si copii multi!


Cânta de când era copil maruntel in casa parintilor. Dupa ureche, ca nimeni din neam nu avea vreun talent muzical. E adevarat, tatal sau stia sa-i zica binisor din fluier, dar mai mult asa, de sezatoare sau petrecere in familie. Copilul insa era neintrecut. Zbiera cât il tinea gura prin batatura, de-l auzea tot satul. Dup-aia, când a prins si mestesugul fluierului, a inceput sa se duca si pe la hora, sa umple timpul când oboseau lautarii. Azi asa, mâine-asa, Neiculita s-a facut cunoscut in Vladimir si in satele vecine. Si n-a mai lipsit de la nici o nunta de atunci. Este primul invitat si ultimul plecat, pentru ca batrânul este singurul taran care mai stie obiceiurile de odinioara ale cununiei!


„Inainte vreme, când se lua mireasa de acasa si apoi se invelea, se spuneau niste urari, oratiuni de nunta“, povesteste Neiculita. „Traditia a disparut cam din toate satele. Numai aici, la noi, mai traiesc, si asta datorita mie. Doar eu mai stiu colacariile si iertaciunile!“, se lauda batrânul.


Imbracat in costumul popular cusut de nevasta-sa in primii ani de casnicie, cu stergar prins la brâu si cu ulcica de rachiu in mâna – aceasta este tinuta cu care Neiculita ia si astazi nunta inainte. Cu mirele si nasii lânga el, batrânul intra vitejeste in curtea parintilor miresei si-i zice cu glas puternic „Buna dimineata, cinstiti socri mari! Multumim dumneavoastra, baieti militari! Ce umblati, ce cautati? Ce umblam, ce cautam, la nimeni sama nu dam. Dar fin’ca ne-ntrebati, Cu-ncetu’ si-ncetisoru’, Va spunem tot adevaru’, (…) Acu’ floricica ne-o dati, Ca de noi nu mai scapati!“ Dupa colacarii si acceptul parintilor miresei, Neiculita desarta ulcica de vin si-o sparge cu foc.


„Sa se sparga relele din casa insurateilor“, explica batrânul obiceiul vechi. Astfel se incheie primul act al nuntii taranesti. Urmeaza invelitul miresei, de la care batrânul este nelipsit:


„Recit atunci iertaciunile catre parinti, menite sa le poarte noroc tinerilor: «Ascultati, dumneavoastra, cinstiti socri mari, cinstiti nuni mari, Ca binecuvântarea parintilor intareste casele fiilor!…“.


In loc de CD, amintiri pe celular


Nici de la biserica nu lipseste Neiculita, chiar daca acolo nu face altceva decât sa priveasca. Dar asa mult s-a obisnuit sa stie tot rostul si, mai ales, atât de rare au devenit nuntile astazi, ca nu se indura niciodata sa plece, cu toti anii batrânetii care au inceput sa-l oboseasca. Iar mai târziu, la petrecere, se gaseste de fiecare data câte un mesean sau nas care sa-l roage sa-i zica din fluier sau din gura.


„Si cânt de placere, cât ma tin puterile: cântece de-ale noastre, de la Gorj, dar si balade aflate de mine, de la batrâni“, isi marturiseste rapsodul inca o meteahna – aceea de a culege folclor din locurile unde inca se gaseste.


Cu toata recunoasterea sa din partea satenilor, cu cei 70 de ani inchinati cântului românesc, Neiculita Maracine nu a trait niciodata vreo recunoastere publica, oficiala. Nu s-a inscris la scoli populare, nici nu a participat la Cântarea României sau festivaluri prin gradini vestite. Si totusi, acum doi ani, la indemnul rudelor si al copiilor, batrânul a luat drumul Timisoarei.


„M-am dus la emisiunea lui Ion Besoiu – «Debut 50 plus». Am luat doar locul doi. Mi s-a spus ca eu eram câstigatorul cel mare, dar se aranjase deja pentru nevasta dirijorului. Mi-au trimis prin posta un milion jumate. Dupa succesul acesta, am intrat in gura presei. A venit TVR Craiova, m-a filmat cântând in vârful carului cu fân. M-au dat apoi la TVR 2, la emisiunea «Vedete in devenire»“.


De la o vreme insa, faima batrânului rapsod popular a mai palit. Când isi mai aduc aminte, ziaristii de la Craiova ii mai transmit câte o dedicatie muzicala la televizor. De invitatii sau emisiuni, nici vorba insa.


„Sunt batrân, stiu, tineretul are astazi mai multa trecere. Dar incepusem sa cred ca mi se va indeplini si mie o dorinta: sa inregistrez intr-o zi o caseta, un album, cum se zice. Asa, nu-mi ramân decât nuntile, unde ma mai filmeaza cu telefonul nuntasii…“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS