24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii, dezinteresati de cursuri de specializare

Doljenii, dezinteresati de cursuri de specializare

Cu toate ca institutiile care se preocupa de specializarea si respecializarea persoanelor fara ocupatie din judet sunt tot mai numeroase, somerii nu sunt interesati de astfel de cursuri.


Camera de Comert si Industrie (CCI) Oltenia a implementat, in perioada 1 martie 2006 – 28 februarie 2007, proiectul „Sistem de Initiere, Specializare, perfectionare profesionala si pregatire antreprenoriala a somerilor din judetul Dolj“. Acesta s-a derulat in cadrul Programului Phare 2003 – Coeziune Economica si Sociala (CES) pe segmentul Dezvoltarea Resurselor Umane. „Valoarea acestui proiect a fost de 76.000 de euro, dintre care 66.000 de euro a fost finantare externa“, a declarat Gheorghe Albu, presedintele CCI Oltenia. Potrivit spuselor acestuia, scopul proiectului a constat in facilitarea accesului la ocuparea si informarea somerilor prin initierea, specializarea, perfectionarea acestora, dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in concordanta cu schimbarile economice si cerintele pietei muncii.


Patru someri din 1.017 au vrut cursuri


Pentru a atrage cei aproximativ 180 de cursanti, cât erau necesari, potrivit proiectului, reprezentantii CCI Oltenia au fost nevoiti sa recurga la o serie de strategii. „Din 1.017 scrisori adresate si readresate, doar patru someri au raspuns solicitarilor noastre“, a spus Gheorghe Albu. Potrivit spuselor acestuia, reprezentantii CCI Oltenia au fost nevoiti sa abordeze si persoane care nu au fost incadrate in munca si persoane de etnie roma din Facai, Fata Luncii, Cosoveni, Pielesti. „Pâna la urma, 264 de persoane au absolvit cursurile efectuate in cadrul programului“, a mai spus Albu. Dintre acestea, 62 si-au gasit locuri de munca si au pornit propria afacere. „Aproximativ un sfert din cele 264 de persoane care au absolvit cursul au fost de etnie roma. Acestea au fost interesate sa se reintegreze in societate si pe piata muncii“, a adaugat presedintele CCI Oltenia.


„Fenomenul lipsei de interes este influentat de lipsa de monitorizare a somerilor. Dupa ce nu mai primesc ajutorul de somaj, persoanele fara ocupatie nu mai sunt in evidenta nimanui. Nici macar ONG-urile nu au preluat acest atribut, de a-i avea in evidenta pe cei care nu mai sunt indemnizati“, a adaugat Albu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS