Evaluarile ARACIS saracesc bugetele scolilor

Autori


Tarifele Agentiei Române pentru Asigurarea Calitatii in Invatamântul Preuniversitar (ARACIP) ii sperie pe directorii unitatilor scolare doljene, care stiu ca pentru a plati controalele va trebui sa renunte la o parte din investitii si dotari.

Directorii scolilor doljene va trebui sa prevada in bugetul pe anul viitor câteva zeci de milioane pentru a plati controalele ARACIP si pentru a obtine autorizarea si acreditarea unitatilor de invatamânt pe care le conduc. Scolile doljene trebuie sa se alinieze normelor europene pentru a nu fi inchise in urma controalelor agentiei. Astfel, scolile fara cel putin sase calculatoare conectate in permanenta la internet nu vor primi autorizare de functionare, elevii si cadrele didactice trebuind sa aiba acces la calculatoare oricând, nu numai in timpul orelor de specialitate. Unitatile de invatamânt doljene trebuie sa asigure prin rampe sau alte mijloace accesul persoanelor cu dizabilitati in cladirea unitatii, in clase sau biblioteci. Toate scolile va trebui sa aiba biblioteci si laboratoare dotate corespunzator, iar in cazul in care o scoala nu are spatiu sau carti pentru functionarea unei biblioteci, se va incheia un acord cu alta scoala. Intr-o scoala europeana acreditata de ARACIP cabinetele medicale si cele de consiliere trebuie sa functioneze intr-un spatiu adecvat, iar cladirile unitatilor trebuie semnalizate corespunzator prin indicatoare.

Peste 1.000 de euro pentru autorizarea scolilor

Dupa ce au indeplinit criteriile necesare pentru primirea autorizarii si acreditarii, scolile vor primi si plati controalele ARACIP. Astfel, conform unui proiect de hotarâre de guvern, pentru acreditarea unui liceu ARACIP ar percepe aproximativ 2.200 de euro, iar pentru acreditarea gradinitelor si scolilor, 1.300 de euro. Tarifele ARACIP se calculeaza in functie de salariul de baza brut, pentru functia de profesor, cu grad didactic I si cu vechime de peste 40 de ani din invatamântul preuniversitar de stat. Pentru acreditarea unui liceu, tariful ARACIP este de cinci ori salariul unui profesor cu gradul I si cu o vechime de peste 40 de ani. Astfel, ARACIP ar putea percepe 2.944 de lei pentru autorizarea unei gradinite sau scoli cu clase primare sau gimnaziale, 4.416 lei pentru acreditare si 2.208 lei pentru evaluarea externa periodica. Pentru licee, scoli postliceale si scoli de arte si meserii, autorizarea ar putea costa 4.416 lei, acreditarea 7.360 de lei, iar evaluarea 2.944 de lei. In plus, scolile care vor sa organizeze invatamânt corespunzator sistemelor educationale din alte tari va trebui sa plateasca 4.416 lei pentru evaluare. Tarifele se vor reactualiza, conform proiectului, incepând cu prima zi a lunii, in functie de salariul de baza conform grilei de salarizare, unitatile de invatamânt preuniversitar acreditate fiind evaluate periodic, cel putin o data la trei ani.


„Platim pentru ca avem nevoie de autorizare“

Directorii unitatilor de invatamânt doljene considera insa ca evaluarile ar trebui sa se faca gratis sau ministerul sa aloce bani pentru scolile ale caror bugete nu pot suporta tarifele ARACIP. „Acreditarile si evaluarile ar trebui sa se faca gratis, pentru ca munca este a celor care lucreaza nu a celor care evalueaza“, a spus Daniel Barbu, directorul Colegiului National „Carol I“ din Craiova. Cu toate ca taxele sunt prea mari pentru bugetele scolilor, directorii sunt dispusi sa suporte aceste tarife pentru a obtine autorizarile si acreditarile si a se alinia scolilor din Uniunea Europeana. „Nu mai conteaza daca sunt mari sau nu. Va trebui sa facem rost de bani ca sa platim pentru ca avem nevoie de autorizare“, a precizat Petre Cauc, directorul Grupului Scolar „Gheorghe Bibescu“ din Craiova. In cazul scolilor din mediul rural, directorii va trebui sa convinga consiliile locale de necesitatea acestor acreditari si evaluari. „Consiliul local trebuie sa le accepte si noi va trebui sa le explicam consilierilor de ce avem nevoie de acesti bani. Oricum, evaluarea ar trebui sa se faca gratis sau ministerul ar trebui sa aloce fonduri pentru aceste evaluari si autorizari“, a spus Aretica Costencu, director Scoala Generala „Gheorghe Jienescu“ Rast.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 28 februarie 2007

Actualitate

» Voronin si-a pus in cap partidele din Moldova
» Basescu nu vine in parlament la discutiile despre suspendare
» Miting pentru salvarea justitiei
» Infectata cu HIV, plecata de acasa
» Faliment energetic de 1,7 miliarde de euro

Local

» Târgul Gaudeamus, din nou la Craiova
» Policlinica Sportiva isi schimba sediul
» Evaluarile ARACIS saracesc bugetele scolilor
» Copilarie pe drumuri
» Urma regelui Carol la Facai
» Basescu acuza coruptia din institutiile de stat
» Atentat sinucigas impotriva lui D. Cheney
» Primarul din Cerat a murit la Bucuresti
» Captura de tigari de peste 30.000 de lei
» Centurile de siguranta, in atentia oamenilor legii
» Accident cu politisti
» Strategie anticoruptie româno-bulgara
» Locuinta directorului societatii LOTUS, atacata

Dolj

» Singur impotriva tuturor
» 94% din dotarile pompierilor sunt depasite

Sport

» Bremen l-a pierdut pe Borowski
» Juventus nu este interesata de Toni
» Carlos da probe la Charlton
» Mourinho i-a ironizat pe „tunari“
» „Credeam ca Terry are leziuni pe creier“
» Oltchim trebuie sa elimine Podravka Koprivnica
» Medalii pe tatami
» In cautarea moralului pierdut
» Programul returului Ligii a III-a, seria a IV-a, editia 2006/2007
» Stiinta calculeaza profitul din pierderi

Bani & Afaceri

» Geneva Motor Show 2007
» Contractele de achizitii publice ale Primariei Petrila, verificate de politie
» Profitul reinvestit scapa de impozit
» Copiii pot face economii „din fasa“
» Asociatie cu penalitati de 990 de milioane
» Subventie UE de Martisor

Magazin

» Sarmalute cu legume si ciuperci
» Alopekis, câini usor de dresat
» Calathea sau padurea tropicala in casa ta
» Parchetul din bambus, o alternativa ecologica
» Horoscop
» Scurte stiri
» Cristale si diamante la ceremonia premiilor Oscar
» Femeia delicata si senzuala, din nou in prim-plan
» Fereşte-te de radar!
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» New York, capitala Statelor Unite
» Bancul zilei
» Ia te uita

Opinii

» Confuzia liderilor

Top