21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopilarie pe drumuri

Copilarie pe drumuri

O mama risca sa ajunga in strada, iar copiii ei sa fie internati in centre de plasament. Acestia au locuit o vreme la Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Craiova, apoi in diferite locuri cu chirie, iar pentru o vreme micutii au fost preluati de Directia Copilului si internati intr-un centru de plasament.


Cazul familiei Bisericaru este aparte, ghinioanele parca urmarind-o de-a lungul anilor. Nicolita Bisericaru a fost parasita la vârsta de sase ani, crescând impreuna cu fratiorul ei in centrele de plasament ale Directiei Copilului. Apoi a fost transferata la o scoala de fete din Craiova. Dupa terminarea scolii profesionale l-a intâlnit pe cel cu care spera sa isi imparta toate necazurile si bucuriile. A adus pe lume doi copii, incepusera chiar sa isi ridice propria lor casa, dupa care lovitura a venit. Sotul a cerut divortul, renuntând, din spusele femeii, sa-si vada copiii. „Am ramas cu doi copii mici si o legatura de haine. Le-a platit câtiva ani pensia alimentara copiilor, dupa care a renuntat sa ne ajute si cu acesti bani. Fetita a implit pe 25 februarie 12 ani, baiatul are zece ani, iar sotul nici macar nu a sunat sa ii spuna «La multi ani». Nu ma au decât pe mine pe lume“, a povestit Nicolita Bisericaru, mama celor doi copilasi.


Povestea se repeta


Disperata, cu doi copii mici de mâna, femeia a batut pe la toate usile institutiilor care o puteau ajuta. In urma cu câteva zile au venit si la redactia Gazetei de Sud, solicitând cititorilor nostri sprijinul. Nu isi doreste altceva decât o camera, indiferent unde, in care sa se adaposteasca impreuna cu micutii, fara sa stea cu grija ca a doua zi trebuie sa isi ia copiii si sa isi caute alt adapost. Neavând alternative, au apelat aproape un an si la reprezentantii Centrului de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Craiova (lânga Caminul de Batrâni – n.r.), unde au fost cazati. Apoi au inceput sa isi caute o camera cu chirie, mutându-se cu cei doi copilasi de la o gazda la alta. Munceste ca ingrijitoare la Cresa de copii nr. 41 din Valea Rosie, doreste chiar sa isi mai gaseasca un loc de munca. „Am trecut prin foarte multe greutati. Copiii mi-au fost alaturi si impreuna am reusit sa mergem mai departe. Din pacate, micutii mei au aceeasi soarta ca si a mea, pentru ei bucuria copilariei nu exista. In fiecare seara ma intreaba plângând ce o sa facem, unde o sa ne mai mutam, când o sa avem o casa a noastra. Pentru un timp am stat sub acelasi acoperis alaturi de vârstnici si persoanele cu handicap, dupa care a trebuit sa ne cautam altceva. Pentru o luna, cei de la Autoritatea Tutelara mi-au luat copiii si i-au internat, din cauza conditiilor in care traiam, in Centrul pentru Copilul Abuzat din cadrul Directiei Copilului“, a adaugat femeia.


Acum locuiesc cu chirie undeva pe strada Poieni, intr-o camera de doi metri patrati in care dorm impreuna cu inca o familie. Din nefericire, nici aici nu mai pot ramâne mult timp, deja chiriasul anuntându-i sa isi caute alt adapost. In urma cu câteva zile au fost iar vizitati de reprezentantii Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei Craiova care, din cele povestite de femeie, au atentionat-o ca ii vor lua copiii si ii vor interna intr-un centru de plasament.


De ziua ei, Rahela nu a primit nimic in dar


Rahela si Cristian sunt doi copii frumosi, elevi la Scoala nr. 29 din Valea Rosie, situata aproape de serviciul mamei. Tristetea si disperarea li se poate zari pe chipuri, iar ochii lor mari cer disperati un sprijin. Sunt elevi buni la invatatura, Rahela având si un talent deosebit la desen, insa din cauza greutatilor si problemelor au ajuns sa nu se mai poata concentra la scoala, sa fie tristi si retrasi.


Au foarte multi prieteni in rândul colegilor, insa nu au indraznit sa le povesteasca despre viata lor. Desi in urma cu câteva zile a fost ziua de nastere a fetitei, nu a spus nimanui acest lucru, nu a primit nici un cadou, a inteles-o pe mama ca nu are bani. „Nu am spus nimanui ca nu avem unde sa stam, ca am fost luati de lânga mama si dusi in centrul de plasament. Ne e rusine… Nu ne dorim decât o casa si sa ramânem cu mami“, a spus Rahela.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS