24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBasescu acuza coruptia din institutiile de stat

Basescu acuza coruptia din institutiile de stat

Presedintele Traian Basescu a atras atentia ieri, la bilantul Ministerului Administratiei si Internelor, asupra coruptiei care continua sa influenteze activitatea institutiilor statului si le-a cerut acestora sa se implice in stoparea fenomenului.


Prezent alaturi de premierul Calin Popescu Tariceanu la prezentarea bilantului pe 2006 a MAI, Traian Basescu a tinut sa sublinieze ca lupta impotriva coruptiei nu ar trebui dusa doar de organele ministerului de resort. In opinia presedintelui, fenomenul continua sa influenteze functionarea statului, desi cazurile de coruptie sunt intens mediatizate. „Lupta impotriva coruptiei este un sistem complex si nu se limiteaza la Ministerul de Interne. As vrea sa va transfer ingrijorarea mea. Desi sunt cazuri dezbatute la televizor, la radio, prezentate si intoarse pe toate fetele, statul inca nu functioneaza liber de influente“, a spus Basescu. Presedintele a declarat ca fenomenul coruptiei afecteaza autoritatile statului incepând de la primarii si pâna la administratia centrala, diminuând competitia si modificând hotarârile luate in plan economic. „Fie primarii, fie institutii centrale sau marile regii, fenomenul coruptiei inca e prezent si distorsioneaza decizia economica si influenteaza libera competitie si sansele egale“, a mai spus presedintele.


Sectorul energetic, in prim-plan


Desi a precizat ca nu va da exemple referitoare la cazuri de coruptie, Basescu s-a referit la câteva domenii cu probleme care ar trebui sa intre in vizorul autoritatilor, mentionând in primul rând sectorul energetic. „Am retineri sa intru in zona de exemple, dar insist pe problematica legata de energie, de lucrari publice si de achizitiile in sistemul de sanatate“, a aratat seful statului. Basescu a declarat ca institutiile statului ar trebui sa se implice in eradicarea coruptiei, aplecându-se asupra domeniilor mentionate. „Cer institutiilor statului sa se aplece asupra acestor sectoare. Parca e ceva ce continua din 2000 si se tot duce si se duce si trebuie sa se opreasca“, a mai spus Basescu.


Basescu vrea putere de decizie pentru comunitati


Descentralizarea administrativa, considerat unul dintre punctele esentiale ale reformei in administratie in anul 2006, a fost criticata de seful statului care a atras atentia oficialilor ca risca sa se aleaga cu o descentralizare de fatada.


In opinia presedintelui, solutia pentru o delegare totala a atributiilor de la autoritatile administratiei publice centrale catre cele locale este si delegarea puterii de decizie, nu numai transferul administrarii unor unitati. „Daca descentralizarea din educatie se va limita la trecerea in administrarea autoritatilor locale a scolilor, acest lucru este de departe mult prea putin. Numirea directorilor nu poate ramâne centralizata nici la nivelul sistemului de sanatate, la spitale, nici la nivelul scolilor, deoarece comunitatea locala este cea mai interesata de performanta acestora. A transfera doar administrarea inseamna un lucru facut pe jumatate“, a spus Basescu. Potrivit ministrului Vasile Blaga, in cadrul procesului de descentralizare, toate scolile, doua treimi din spitale si institutiile de cultura au trecut in administrarea autoritatilor locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS