17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAtentat sinucigas impotriva lui D. Cheney

Atentat sinucigas impotriva lui D. Cheney

Mai multe persoane, printre care doi soldati, unul american si unul coreean, au fost ucise ieri intr-un atac sinucigas asupra principalei baze SUA din Afganistan, cea de la Bagram. Tinta a fost vicepresedintele american Dick Cheney, aflat in baza intr-o vizita neanuntata, dar acesta a scapat nevatamat. De asemenea, in Sri Lanka, trei ambasadori au fost raniti de rebelii care au atacat elicopterul cu care se deplasau.


Atacul din Afganistan a avut loc la intrarea in baza aeriana de la Bagram, in afara acesteia, potrivit NewsIn. „A fost un atentat sinucigas comis in fata intrarii principale, care era pazita de militari americani“, a spus un oficial al Politiei din Bagram.


NATO a anuntat ieri ca, pe lânga cei doi soldati, in atentat au mai fost ucisi un strain care lucra pentru guvernul american si teroristul kamikaze si ca alte 27 de persoane au fost ranite. Atentatul pare sa-l fi vizat pe vicepresedintele american, dar autoritatile americane au anuntat ca Dick Cheney este nevatamat. Talibanii au revendicat atacul, afirmând ca autorul atentatului stia ca Cheney se afla in baza de la Bagram. „Voiam sa-l vizam pe Cheney“, a declarat telefonic purtatorul de cuvânt al talibanilor, mollahul Hayat Khan, aflat intr-un loc secret.


La putin timp dupa explozie, vicepresedintele Cheney si-a mentinut programul prevazut si a plecat la Kabul pentru a avea convorbiri cu presedintele afgan.


SUA ii vâneaza pe teroristi


Vicepresedintele american a declarat ca a auzit un „zgomot puternic“ in momentul producerii exploziei si a precizat ca atentatul a avut scopul de a submina autoritatea presedintelui afgan Hamid Karzai, sustinut de Statele Unite. „In mod clar, (rebelii) incearca sa gaseasca modalitati de a submina autoritatea guvernului central“, a declarat Cheney la bordul avionului militar care il transporta din Afganistan in Oman. „Banuiesc ca un atac cu bomba sinucigas la Bagram este o modalitate de a face acest lucru“, a mai spus el.


Atentatul asupra lui Cheney a avut loc dupa ce acesta a facut presiuni asupra presedintelui din Pakistan, Pervez Musharraf, pentru a actiona mai ferm impotriva talibanilor si a altor militanti care folosesc teritoriul tarii drept adapost si baza de antrenament.


Autoritatile americane au avertizat ca reteaua terorista al-Qaida si aliatii ei talibani se regrupeaza pe teritoriul pakistanez si cel afgan. Statele Unite au aproape 27.000 de soldati in Afganistan si sustin ca infrângerea talibanilor este esentiala pentru securitatea tarii.


Ambasadori raniti de schije


Nu numai in Afganistan rebelii au atacat oficiali guvernamentali. Ambasadorii Statelor Unite, Italiei si Germaniei in Sri Lanka, precum si patru politisti, doi militari si un copil au fost raniti usor, ieri, intr-o ofensiva cu arme de artilerie a presupusilor rebeli tamili, care a avut loc in estul tarii. In schimb, ambasadorii japonez, francez si cel al UE sunt teferi. Ambasadorul american Robert Blake si omologul sau italian Prio Mariani au fost atinsi de schije de obuz, pe pista de aterizare de la baza aeriana Batticaloa, in momentul in care coborau dintr-un elicopter al armatei, a declarat ministrul pentru drepturile omului, Mahinda Samarasinghe, care ii insotea pe diplomati. Un medic de la spitalul din Batticaloa – principalul oras din estul tarii – a spus ca diplomatul italian are rani la cap. „Diplomatul are un corp strain in cutia craniana“, a precizat directorul spitalului. Rebelii tamili si-au exprimat „regretele profunde“ in urma incidentului. Acestia au recunoscut ca au efectuat o ofensiva, dar au acuzat guvernul ca nu i-a anuntat ca diplomatii urma sa ajunga in regiune cu doua elicoptere militare. Tirurile au incetat doar in urma unui apel lansat de un responsabil al ONU, care i-a informat despre misiunea strainilor, potrivit Tigrilor tamili.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS