16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUniforma ramâne istorie

Uniforma ramâne istorie

S-a dus moda uniformelor scolare. Acestea vor ramâne doar o amintire a scolii de pe vremea bunicilor si parintilor, pentru ca uniforma nu mai are loc nici in mentalitatea elevilor, nici in cea a dascalilor si parintilor.


Cu toate ca in urma cu un an Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP) din cadrul Consiliului Judetean Dolj a hotarât ca toti elevii doljeni sa poarte uniforme personalizate, pentru a elimina violenta din scoli, demersul acesteia a ramas fara ecou in rândul elevilor si directorilor unitatilor scolare. Acestia nu s-au putut opune elevilor si comitetelor de parinti care au refuzat introducerea uniformelor. In ajutorul elevilor a venit si presedintele Traian Basescu, care a propus parlamentului eliminarea obligativitatii uniformelor din Legea privind cresterea sigurantei unitatilor de invatamânt. Astfel, nici o lege nu poate obliga unitatile de invatamânt sa introduca uniforma scolara, toate incercarile acestora esuând de-a lungul timpului. „Noi nu putem sa impunem purtarea unor uniforme. O asemenea hotarâre o pot lua doar comitetele de parinti impreuna cu consiliile profesorale si consiliile de administratie ale scolilor“, a explicat Cerasela Cremene, purtator de cuvânt al ISJ Dolj.


Elevii fug de scolile cu uniforma


Si cum comitetele de parinti sunt de cele mai multe ori impotriva uniformei, care este costisitoare, directorii doljeni s-au conformat. „Noi am avut o tentativa, prin ’92-’95, când elevii nostri au purtat uniforma. Modelele le-au ales ei, pantaloni gri si camasa alba pentru baieti si fusta pantalon in carouri si camasa alba pentru fete. Parintii nu au facut fata costurilor pentru ca materialele nu erau foarte bune si uniforma nu rezista mai multi ani. Acum ideea de uniforma nu este agreata nici de parinti, nici de elevi si daca s-ar lua masuri la nivel national s-ar putea reintroduce. Noi nu putem sa le impunem uniforma pentru ca elevii nu ar mai opta pentru liceul nostru“, a povestit Petre Cauc, directorul Grupului Scolar „Gheorghe Bibescu“.


Banii care trebuie cheltuiti pentru achizitionarea uniformei sunt alt motiv pentru care atât parintii, cât si elevii refuza uniforma. „Anul trecut am discutat despre aceasta problema cu parintii si elevii care au hotarât sa faca un concurs de modele pentru uniforma, dar actiunea a murit si am ramas la ideea de ecuson. Foarte multi elevi de-ai nostri primesc ajutor social si nu isi permit sa cumpere uniforma“, a spus Gheorghe Popa, directorul Grupului Scolar „Traian Vuia“.


Insemnul face diferenta


In locul uniformei clasice, cei mai multi directori de scoala sustin ideea unui ecuson, un semn distinctiv pe care sa il aleaga elevii. „Nici parintii si nici elevii nu vor sa introducem uniforma si atâta timp cât nicaieri nu este precizata obligativitatea ei, nu vad de ce ar trebui sa trecem peste dorinta elevilor si a parintilor. De la anul vrem ca elevii sa aiba un semn distinctiv care va fi alegerea lor pentru ca ei il vor purta“, a explicat Daniel Barbu, directorul Colegiului National „Carol I“. Cu toate ca nu vor sa poarte uniforma, elevii doljeni stiu ca trebuie sa aiba un insemn al liceului. „Nu cred ca insignele sau banderolele ar fi potrivite, iar de uniforma nu poate fi vorba. Poate o esarfa sau o vesta pe care sa scrie numele scolii, ceva care sa fie la moda si sa aiba o culoare neutra“, a spus Madalina V., eleva in clasa a XI-a la Colegiul National „Carol I“. Altii considera ca ghiozdanele ar putea tine locul uniformei. „Daca am avea toti ghiozdane sau genti la fel, am lansa o moda si am putea sa ne cream niste modele foarte tari. Asa ca nu ar fi nici uniforma, nici insigna, nici altceva“, a spus Iulia S., eleva in clasa a X-a.


Scoala in uniforma


Una dintre putinele scoli doljene unde elevii vin imbracati in uniforma este Scoala nr. 33, decizie pe care a luat-o in unanimitate comitetul de parinti. Modelul uniformei l-au ales insa elevii. „S-a facut un sondaj in rândul elevilor, in urma caruia acestia au hotarât ca uniformele sa aiba veste si sacouri de culoarea scortisoarei, iar pantalonii si fustele sa fie bleumarin inchis“, a mentionat Ovidiu Turcu, directorul scolii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS