18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe poarta pijamale mari si cearsafuri rupte

Se poarta pijamale mari si cearsafuri rupte

Pe lânga medicamente, materiale sanitare si mâncare, bolnavii trebuie sa-si aduca de acasa pijama, cearsaf si patura. Spitalul nu a mai cumparat pijamale de multi ani, iar cearsafurile noi sunt gaurite periodic de utilajele vechi de la spalatorie.


Toti bolnavii ar trebui sa primeasca la internare o pijama sau o camasa de noapte. Numarul foarte mic de asemenea articole vestimentare face insa ca doar o parte din pacienti sa aiba acces la ele. Cu toate acestea, nimeni nu vrea sa poarte aceste pijamale din motive lesne de inteles. Sunt foarte decolorate, sifonate si le lipsesc nasturii, iar marimile nu corespund niciodata, astfel incât putinii bolnavi care ajung sa le poarte arata ca si când ar fi fost echipati intr-un lagar de concentrare.


Craioveanul Ion Ilarie, de 47 de ani, din Craiova a fost nevoit sa poarte o astfel de pijama când a fost internat la Neurochirurgie. „Oi fi fost eu lovit la cap, dar nu puteam sa stau imbracat in halul ala. M-am tinut de ai mei si dupa vreo doua zile mi-au adus pijama de acasa. Pe aia de la spital o tin pitulata intr-o plasa. Când o sa-mi faca iesirea din spital trebuie sa o dau inapoi la garderoba, ca am luat-o pe semnatura“, a explicat barbatul.


Focar de infectie lânga spalatorie


Majoritatea pacientilor vin echipati de acasa cu tot ce le trebuie, inclusiv pijama. Constantin Achim, de 67 de ani, din Dragasani, judetul Vâlcea, a schimbat mai multe spitale pâna sa ajunga la Craiova. Pijamaua, nu. „Am fost internat mai intâi la Spitalul din Dragasani cu pijamaua adusa de acasa. De aici m-au trimis la Râmnicu Vâlcea si dupa aceea la Craiova. In trei zile plec acasa si pijamaua n-am schimbat-o“, a spus Achim.


Regulamentul de ordine interioara al spitalului interzice aducerea pijamalelor si a cearsafurilor de acasa, considerându-se ca articolele de lenjerie provenite din afara spitalului nu pot decât sa creasca riscul producerii unor infectii intraspitalicesti. Din acelasi motiv, in unele sectii din spital vizitatorii au voie sa intre decât daca sunt imbracati in halat.


Regulile sunt facute insa pentru a fi incalcate. Unele cadre medicale sustin chiar ca pijamalele aduse de bolnavi de acasa ar fi mai curate decât cele provenite de la spalatoria unitatii sanitare. „Dupa ce este spalata, lenjeria este adusa cu carucioarele in spital. Trece mai intâi printr-o zona infecta, in imediata vecinatate a spalatoriei, pe lânga o magazie plina cu gunoaie si sticle sparte care colcaie de sobolani. Este mai sanatos sa imbraci un bolnav cu o pijama care a trecut pe lânga acest morman de gunoi sau sa-i permiti sa-si aduca lenjerie de acasa?“, a spus un medic.


Mai rau decât pijamalele arata doar lenjeria de pat. Aproape ca nu exista cearsaf care sa nu aiba cel putin doua-trei gauri. Pernele si-au pierdut de mult forma, devenind niste cârpe mizere, ingalbenite de vreme, pe care ti-e scârba sa-ti asezi capul.


Utilajele distrug lenjeria


Conducerea spitalului sustine ca sunt necesare investitii mari pentru a rezolva aceasta problema. „Anul trecut nu au fost cumparate pijamale si camasi de noapte pentru bolnavi. S-au facut insa achizitii de pânza alba la metru pentru confectionarea de cearsafuri, a câmpurilor si halatelor folosite in salile de operatii. In total s-au cumparat 4.890 de metri de pânza. Achizitia a fost facuta de pomana. Din cauza utilajelor vechi, practic lenjeria de pat s-a transformat in zdrente dupa numai doua-trei spalari“, sustine Mariana Trica, directoarea de ingrijiri a Spitalului de Urgenta Craiova.


In perioada urmatoare va fi externalizat serviciul de spalatorie alaturi de bucatarie, curatenie si laboratorul de analize medicale. Conducerea spitalului sustine ca firma care se va ocupa cu spalarea va trebui sa modernizeze spalatoria, asigurându-i utilaje noi care sa nu mai strice lenjeria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS