10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCaldura putina pe bani multi

Caldura putina pe bani multi

Desi fac economie când vine vorba de caldura, pentru câtiva locatari din Asociatia nr. 11 Calea Bucuresti, facturile la intretinere sunt din ce in ce mai mari, invers proportional cu numarul de unitati consumate.


Cu cât consuma mai putina caldura cu atât platesc mai mult. Acesta este principiul dupa care mai multi membri ai Asociatiei nr. 11 Calea Bucuresti sustin ca sunt nevoiti sa plateasca facturile la agentul termic. Indignati ca sunt pacaliti, oamenii acuza atât reprezentantii asociatiei, cât si firma de specialitate care face citirea repartitoarelor. Desi afirma ca au cerut lamuriri in mai multe rânduri, persoanele afectate au declarat ca acuzatii dau vina unii pe altii si nu ofera un raspuns concret.


Probleme au aparut, dupa cum a mentionat Elena Popescu, locatara in blocul b6, scara 2, anul trecut, in luna septembrie, când firma AS International le-a montat repartitoarele. Craioveanca a spus ca din 14 apartamente doar trei nu si-au dat acordul, acestea urmând sa fie taxate la pausal. Achizitionarea repartitoarelor a fost facuta in speranta ca facturile la caldura sa se diminueze consistent, iar banii investiti sa fie recuperati in timp. Planurile locatarilor nu s-au potrivit insa, deoarece diferenta intre ei si cei care nu si-au montat repartitoare nu este prea mare.


„In decembrie am avut consumate 924 de unitati si am platit 193 de lei. In ianuarie, desi consumul inregistrat a fost mai mic, respectiv 644 de unitati, suma calculata a fost 212 lei. Consideram ca gigacaloria nu este calculata asa cum trebuie daca am ajuns sa consumam mai putin si sa platim mai mult“, a mentionat Elena Popescu. Femeia nu isi explica cum in ultima luna din 2006, când a avut repartitoarele inchise, a consumat totusi 924 de unitati si peste patru saptamâni, când a inceput sa le deschida, a consumat mai putina caldura.


Problema costurilor ramâne un mister


Situatia este cunoscuta si de administratorul Asociatiei nr. 11 Calea Bucuresti, Victoria Plut, care a declarat ca problema i-a fost adusa la cunostinta, dar nu are cum sa intervina si ca aceia mai in masura sunt cei de la firma de citire.


„Singurul lucru pe care il facem noi in fiecare luna este citirea gigacalorimetrului de la scara, pe care o trimitem catre Regia de Termoficare. Aceasta, la rândul ei, inainteaza citirea firmei de specialitate Ista România, care ne trimite factura la caldura. Tot ei sunt cei care citesc repartitoarele din apartamentele locatarilor. Noi nu avem nici o legatura. Le-am spus reclamantilor sa se adreseze lor“, a spus Victoria Plut.


Din punctul de vedere al specialistilor de la Ista România nu este nici o problema deoarece totul a fost facut conform legii, neexistând nereguli. „Am verificat cele sesizate si nu am descoperit nici o greseala. Pentru luna decembrie, consumul este normal, deci din punctul nostru de vedere nu exista probleme. In cazul celor trei apartamente care nu au repartitoare s-a facut un consum estimativ, in functie de suprafata fiecarei locuinte“, a precizat Daiana Cerban, reprezentanta firmei Ista România.


Chiar daca nici una dintre partile implicate nu le ofera solutia ideala, oamenii nu isi pot explica de ce sunt obligati sa scoata mai multi bani din buzunare când intentionat dau repartitoarele mai incet pentru a reduce costurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS