12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBunele maniere in familie

Bunele maniere in familie

In secolul al XVIII-lea, la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, in timpul serbarilor care se desfasurau in gradinile sale, invitatii obisnuiau sa calce iarba si florile pe care regele le iubea atât de mult. Pentru a proteja gradina de multimea de oaspeti, regelui i-a venit ideea de a pune, in diferite locuri, mici insemne pe care era scris: „Va rugam, nu rupeti iarba, nu calcati florile“, menite sa delimiteze locurile pe unde oaspetii puteau sa paseasca. In franceza, aceste mici insemne purtau numele „etiquette“, adica eticheta. Cu timpul, cuvântul a ajuns sa denumeasca regulile pe care trebuie sa le respectam in diferite situatii si care ne ajuta sa traim alaturi de ceilalti.


Manierele sunt „ingredientul“ care tine unita familia


Eticheta sau codul bunelor maniere ne transmite sfaturi inca din primii ani de viata si ne conduce in toate activitatile noastre. Este un instrument care ne ajuta sa rezolvam bine orice situatie si trebuie sa invatam sa-l folosim inca din copilarie. Respectarea acestor reguli ne imbunatateste simtitor relatiile cu ceilalti. A spune „te rog“ si „multumesc“, a-ti prezenta colegii, când vin in vizita, parintilor, a respecta ora de masa sau a nu cotrobai prin sertarele surorii sunt doar câteva exemple de reguli pe care, invatând sa le respectam in familie, le vom putea aplica apoi si in relatiile sociale, obtinând aprecierea de care avem cu totii nevoie. Manierele sunt „ingredientul“ care tine unita familia. A sti sa respecti intimitatea celuilalt, a-ti respecta copilul, chiar daca el are doar cinci anisori, a nu-i adresa apelative jignitoare sunt câteva exemple pe care cel mic le va prelua, integrându-le in educatia sa din „cei sapte ani de acasa“.


Trei principii


A deveni o persoana politicoasa, respectuoasa si sincera ar trebui sa fie un tel al fiecarui adolescent. De multe ori avem pretentia sa fim tratati cu respect, insa tot de atâtea ori putem uita sa manifestam comportamentele pe care le dorim de la altii. Exista trei principii care formeaza fundamentul tuturor manierelor. Respectul inseamna a fi atent la celalalt si a-l intelege exact asa cum este, cu obiceiurile, slabiciunile, deprinderile lui. A respecta oamenii inseamna sa-ti pese de ei; consideratia – inseamna sa te gândesti la felul in care ii va afecta comportamentul tau. A nu-i acorda intreaga atentie partenerului de cuplu, când impreuna ati hotarât sa ascultati un CD cu muzica dumneavoastra preferata, si va apucati sa scrieti mesaje sau sa butonati la calculator, in timp ce ea sau el viseaza lânga dumneavoastra, reprezinta o impolitete greu de acceptat, o lipsa de consideratie si de respect, menita sa distruga o relatie, nicidecum sa o construiasca. Deci, conteaza felul in care facem un lucru; sinceritatea inseamna ceva mai mult decât a nu spune minciuni. Inseamna a afla adevarul si a-l impartasi, atunci când e neplacut pentru celalalt, intr-o maniera mai delicata, mai pozitiva si mai usor de suportat pentru el. De exemplu, atunci când mama sau sotia va intreaba daca v-a placut supa, in loc sa raspundeti ca a fost cam „naspa“, ceea ce ar putea fi adevarat, puteti raspunde ca „supa nu e felul meu preferat azi, insa puiul a fost grozav!“, ceea ce ar fi, de asemenea, adevarat.


Daca luam decizia de a ne purta cu respect, consideratie si sinceritate inseamna ca am ales calea corecta. Relatiile cu familia si prietenii se vor imbunatati. Va aparea un sentiment de multumire ca le faceti celor dragi ziua mai buna, mai frumoasa, fiind atent la alegerea de a va comporta manierat si in acest fel va veti dezvolta un simt al respectului de sine si o incredere in propria persoana care vor oferi un plus de frumusete vietii dumneavoastra si a celor din jur.


Un zâmbet, o formula de politete pot face minuni


Cuvintele „multumesc“, „cu placere“, „scuza-ma“, „te rog“, folosite in casa (nu neaparat in societate, acolo, de obicei „fardam“ conversatia de dragul obtinerii unor beneficii), salutul cu un zâmbet luminos, sustinând privirea interlocutorului, si mai ales ascultarea politicoasa, fara sa intrerupi interlocutorul, evitarea cuvintelor care sa umple un gol de conversatie ca „aha“, „da… da“, a nu vorbi doar ca sa te auzi pe tine, a nu folosi argoul, chiar daca uneori e „cool“, sunt caracteristici ale unei persoane care cunoaste codul bunelor maniere, o persoana a carei companie o apreciem si o cautam pentru ca se respecta si ne face sa ne simtim demni, respectati si intelesi, la rândul nostru. Multi oameni isi imagineaza ca ritmul alert al vietii nu le ofera timpul necesar pentru a manifesta un comportament politicos, placut si manierat. Aceasta credinta este falsa. A fi manierat, a te respecta respectându-i pe ceilalti inseamna a trece de la tipul de relatii gen „fast-food“ la o viata cu o calitate de cinci stele!


Material realizat in colaborare cu Gina Chiriac, psihoterapeut la Centrul de Sanatate „Sf. Grigorie Decapolitul“, din Craiova, situat in incinta Liceului de Chimie, telefon: 0744.545.352

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS