11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuscarie din ferma de partid

Puscarie din ferma de partid

A fost ferma de partid, apoi a SRI. Astazi, Penitenciarul Pelendava este unic in tara: detine o ferma impresionanta unde muncesc puscariasii plecati cu un picior spre libertate.


Penitenciarul cu Regim Semideschis Pelendava este amplasat la opt kilometri de Craiova, pe soseaua Craiova – Caracal. Istoricul acestei unitati este destul de complicat. Pâna in ’90, cele 950 de hectare de teren arabil si alte 19 ocupate de cladiri si curti au umplut burtile si pivnitele membrilor de partid de vaza ai judetului, si nu numai. Cu alte cuvinte, a fost „ferma de partid“ – fosta anexa PCR, infiintata inainte de 1960 si care ulterior a apartinut de Oficiul Economic Central Carpati.


Pe 1 septembrie 1990, ferma s-a transformat in Intreprinderea Agroindustriala de Productii si Prestatii Craiova, dar pentru scurt timp. La nici un an, Serviciul Român de Informatii Bucuresti a preluat-o, botezând-o de-a lungul timpului in mai multe feluri: Societatea „Pelendava“ Craiova, Regia Autonoma Pelendava, UM 05099. In iunie 1999, fosta ferma de partid devine puscarie, profil pe care il are si astazi. Mai mult decât atât, este singura unitate cu sistem penitenciar semideschis din tara.


Printre cele mai mari ferme din Oltenia


Penitenciarul Pelendava are ca obiectiv principal de activitate productia agricola si prelucrarea industriala a produselor din carne si lapte, fiind structurata pe sapte sectoare de activitate: un sector vegetal cu o suprafata de 950 de hectare de teren arabil de pe care se asigura furajele necesare fermelor zootehnice, un sector de exploatare, intretinere si reparatii tractoare si masini agricole, un sector hortiviticol cu o suprafata de opt hectare de vie, un hectar de pomi fructiferi si trei hectare de gradina de legume, o ferma cu 500 de bovine, dintre care 200 sunt vaci de lapte, o ferma de porcine cu o capacitate de 3.500 de animale, in cadrul careia se afla si o fabrica de nutreturi combinate cu o capacitate de productie de zece tone pe schimb, putând aproviziona cu furaj combinat unitatile de penitenciar invecinate, si spatii de depozitare de circa 2.000 de tone de cereale; un sector de prelucrare a produselor din lapte si carne, care cuprinde un atelier de brânzeturi, un abator si un atelier de preparate din carne.


Intâi fermieri, apoi liberi!


Nu in ultimul rând, cel de-al saptelea sector este sectia de detinere, cu o capacitate de 140 de locuri, din care in prezent sunt ocupate doar 95.


Conform noilor reglementari, persoanele private de libertate din Penitenciarul Pelendava sunt detinute in sistem semideschis, adica au comis infractiuni usoare si executa pedepse cuprinse intre trei luni si cinci ani. In majoritatea cazurilor, ajung aici spre sfârsitul executarii condamnarii, prin transfer de la penitenciare din sudul tarii.


Pâna se libereaza, desfasoara activitati agrozootehnice: hranirea si ingrijirea efectivelor de animale, intretinerea culturilor agricole si hortiviticole, asigurarea reparatiilor curente etc. „Spre deosebire de alte penitenciare, unde detinutul poate refuza participarea la munca, in Pelendava toata suflarea munceste. Si aceasta din simplul motiv ca din Pelendava nu exista decât o iesire: spre libertate!“, a spus inspector-sef principal Emanuel Cucu, directorul Penitenciarului Pelendava.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS