22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNici o masa fara carne

Nici o masa fara carne

Chiar daca postul a inceput de câtva timp, detinutii de la Pelendava manânca de dulce – fie ca sunt ei credinciosi sau nu. Si aceasta pentru ca legea obliga conducerea penitenciarului sa asigure norma de calorii zilnica. Iar situatia este verificata inainte de fiecare masa de o comisie formata din medicul penitenciarului, supraveghetorul de pe sectie, doi detinuti, seful de tura si bucatarul. „Exista doua norme de hrana in sistemul penitenciar, denumite 17 si 17 B“, explica Vica Pavel, bucatareasa la Pelendava. „Noi ne incadram la cea de-a doua norma, aceea de supliment pentru cei care presteaza munci grele, iar aici trebuie asigurate 3.920 de calorii pentru fiecare detinut, zilnic. Asta inseamna ca nici o masa nu e fara carne!“.


Astfel, daca la micul dejun, pe lânga ceai, pâine, margarina, marmelada si biscuiti, detinutii primesc zilnic fie brânza, fie salam. Iar la prânz si la cina, bucata de carne este obligatorie, lânga o garnitura, de obicei, de post. „De porc sau de vita, carnea nu lipseste niciodata. Ar fi si pacat, pâna la urma, la ce ferma are penitenciarul. Desigur ca nu sunt obligati sa o manânce, daca tin post. Garnitura nu este de dulce: fasole, varza, mâncare de cartofi, orez“, spune doamna Vica. Si pentru a fi cât mai convingatoare, prezinta si reteta personala de varza calita de post. „Aici, la 95 de detinuti avem nevoie de 38,5 kg de varza murata, doua kilograme si jumatate de ceapa, un kilogram de bulion, 700 ml de ulei si condimente dupa gust. Se inabusa ceapa taiata marunt vreo 20 de minute, pâna se inmoaie, se adauga varza tocata, peste care se mai toarna apa. Se acopera si se lasa sa fiarba incet. Se adauga apoi piper, foi de dafin, cimbru, bulion si se lasa la foc pâna scade. Daca are loc cazanul, se mai pune si la cuptor câteva minute. Daca nu… pofta buna!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS