3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalChisinaul cere recunoasterea moldovenilor ca minoritate nationala

Chisinaul cere recunoasterea moldovenilor ca minoritate nationala

Vladimir Voronin vrea ca moldovenii care locuiesc in România sa fie recunoscuti, prin lege, ca minoritate nationala. In plus, el a anuntat ca intentioneaza sa acorde mai usor cetatenia moldoveneasca tuturor moldovenilor din România. „Cetatenia noastra va fi un serios sprijin juridic pentru moldovenii români in apararea identitatii lor“, a explicat liderul de la Chisinau. Plecând de la propunerea lui Traian Basescu „doua state, o natiune“, presedintele Republicii Moldova acuza autoritatile de la Bucuresti ca ar controla problema identitatilor etnice printr-o politica „impusa de sus“. „Acum, dupa aderarea României la Uniunea Europeana, moldovenii din România nutresc speranta ca problema identitatii etnice va deveni in aceasta tara o problema ce va tine de exprimarea vointei cetatenilor, si nu o politica impusa de sus“, declara Voronin. „La noi, in Moldova, de exemplu, nimeni nu constrânge pe nimeni sa fie in exclusivitate moldovean“, adauga liderul de la Chisinau. El a gasit si o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. Si anume, recunoasterea moldovenilor ca minoritate etnica pe teritoriul României. Principalul argument oferit ar fi acela ca in Moldova româneasca locuiesc circa zece milioane de persoane. „In România, din pacate, lista etniilor permise este strict limitata, toate minoritatile nationale posibile sunt enumerate in legislatie. Moldovenii nu figureaza printre acestea. Si acesta, din câte inteleg eu, este astazi principalul obstacol pentru legalizarea moldovenilor si a culturii lor in România“, declara Voronin.


„Vom acorda dubla cetatenie moldovenilor din România“


Intrebat daca asemenea doleante nu cumva vor complica relatiile dintre cele doua state, liderul de la Chisinau a raspuns: „Noi nu am oferit niciun motiv de ingrijorare. Atitudinea noastra fata de vecinul din Vest este buna si toleranta (…). Noi avem case ale limbii române si ale culturii române, avem licee românesti si ziare românesti. Nimic asemanator insa nu exista in România“. Voronin a anuntat, de asemenea, ca a acceptat propunerea conducatorilor Comunitatii Moldovenilor de a examina problema acordarii, in regim facilitar, „a cetateniei noastre moldovenilor din România“. „Va fi o foarte buna modalitate de a-i atrage in Republica Moldova pe toti moldovenii din România care doresc sincer sa ajute statul moldovenesc, carora nu le este indiferent viitorul acestui stat. Pe de alta parte, cetatenia noastra va fi un serios sprijin juridic pentru moldovenii români in apararea identitatii lor“, a explicat liderul de la Chisinau. Comunitatea Moldovenilor din România a fost inscrisa la Judecatoria Iasi in luna ianuarie. O delegatie a acestei organizatii a vizitat Chisinaul la sfârsitul saptamânii trecute.


„Nu noua ni se nazaresc fantome ale trecutului“


Vladimir Voronin afirma ca este putin probabil ca, prin aceasta atitudine, statul pe care il conduce sa poata fi acuzat de revansism statal. „Tin sa mentionez ca anume Republica Moldova solicita semnarea cu România a Tratatului de baza si a acordului de frontiera. Nu noua ni se nazaresc fantome ale trecutului, nu noi reabilitam numele unor monstri care au exterminat in anii celui de-al doilea Razboi Mondial sute de mii de locuitori pasnici ai patriei mele. Nu trebuie sa folosim memoria istorica pentru inaintarea unor pretentii teritoriale“, a spus liderul de la Chisinau.


Declaratia vine in contextul in care Curtea de Apel Bucuresti a hotarât reabilitarea partiala a generalului Ion Antonescu, precum si recunoasterea „drept legitima a ocuparii de catre România a teritoriului Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti si a Bucovinei de Nord“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS