29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBuzatu vrea explicatii de la Tariceanu

Buzatu vrea explicatii de la Tariceanu

Deputatul peledist Horatiu Buzatu a anuntat ieri ca va cere explicatii premierului Tariceanu in legatura cu semnarea unui act normativ prin care 24 de hectare de teren al armatei au fost transferate Primariei Podari.


Actul normativ cu pricina, semnat la inceputul lunii septembrie a anului trecut exclusiv de ministrii liberali in frunte cu prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, a perfectat o adevarata afacere imobiliara pentru Primaria Podari, care a primit, fara prea mari eforturi, 24,5 hectare de teren situate in vecinatatea drumului Craiova-Calafat. Prin Hotarârea de Guvern nr. 1185 din 6 septembrie 2006, o parte din terenurile care au apartinut unei unitati militare din Podari au fost transferate din domeniul public al statului si administrarea armatei in domeniul public al comunei Podari si in administrarea Consiliului Local Podari, doar pe baza unei cereri intocmite de primarul Constantin Gheorghita, care a sustinut ca are nevoie de pamânt pentru retrocedari. Transferul a trecut chiar si peste capul prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, care a aflat despre acesta abia când si-a aruncat ochii peste Monitorul Oficial in care a aparut tranzactia, facuta, din spusele acestuia, „pe filiera liberala“. Actul normativ a fost semnat de fostul ministru liberal al apararii Teodor Atanasiu, de secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre, tot liberal, si de ministrul liberal al finantelor Sebastian Vladescu.


Tranzactie motivata in 12 rânduri


Legalitatea hotarârii este insa pusa la indoiala de presedintele PLD Dolj, Horatiu Buzatu, care a declarat ieri ca il va interpela in scris pe premierul Tariceanu pentru a da explicatii in legatura cu acest transfer. In opinia parlamentarului liberal-democrat, exista mai multe argumente pentru care este nevoie ca Tariceanu sa dea explicatii suplimentare. „Primarul din Podari este cercetat in nenumarate dosare având ca subiect tranzactii dubioase cu terenuri. Motivarea din nota de fundamentare este puerila. O tranzactie de milioane de euro e cuprinsa in 12 rânduri, iar hotarârea de guvern e la fel de subtire“, a precizat Buzatu. Deputatul peledist a adaugat ca anexele intocmite de comisia locala de fond funciar din Podari condusa de primarul Gheorghita prezinta inadvertente, patru persoane figurând atât in anexa 23, cât si 50 la Legea nr. 1/2000, iar in anexe sunt validate si persoane care fac parte sau au legatura cu comisia locala de fond funciar.


Buzatu: „Groza ne-a promis terenuri“


Deputatul peledist a dezvaluit ieri si legatura liberala dintre terenurile transferate in beneficiul primarului Gheorghita si hotarârea semnata de ministrii PNL. Potrivit lui Buzatu, veriga este fostul subprefect Ion Groza, actual presedinte al PNL Craiova, care i-a propus in 2005, când deputatul facea inca parte din PNL, sa-l primeasca in partid pe primarul din Podari pentru ca „o sa fie bine“. „Groza a motivat propunerea prin influenta de care Gheorghita ar dispune, iar Gheorghita ne-ar fi ajutat in campania electorala pentru Craiova. Mi-a mai spus ca Gheorghita ar urma sa ne atribuie terenuri la marginea Craiovei, pe teritoriul comunei Podari. Evident ca am refuzat. Promisiunile insumate ale lui Gheorghita privind terenurile care urma sa ajunga la liberali insemnau peste 100 de hectare, in conditiile in care Gheorghita a cerut peste 400 de hectare de teren“, a mai spus Buzatu. Presedintele organizatiei judetene a PLD a tinut sa precizeze ca propunerea a fost facuta pe vremea când Gheorghita demisionase din PSD si era independent.


Groza ar fi vrut sprijinul lui Gheorghita la Craiova


Acuzatiile aruncate de Horatiu Buzatu nu au fost infirmate in totalitate de presedintele PNL Craiova. In timp ce a sustinut ca toate afirmatiile lui Buzatu sunt pure „aberatii“, Ion Groza a declarat ca prezenta in partid a primarului din Podari ar fi ajutat liberalii la campania electorala. „E o aberatie ce spune Buzatu. Nu am vorbit niciodata cu Gheorghita pâna nu am ajuns subprefect, iar cât am fost eu subprefect, nu s-a primit pamânt in nici o comuna din jurul Craiovei. Mi s-a parut importanta prezenta lui Gheorghita in partid pentru ca a pus in posesie in Podari cetatenii din sudul Craiovei si acest lucru ne-ar fi putut ajuta la campania pentru Primaria Craiova“, a precizat Groza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS