17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGheorghe Zamfir, doctor honoris causa la Târgu Jiu

Gheorghe Zamfir, doctor honoris causa la Târgu Jiu

Naistul Gheorghe Zamfir a primit ieri titlul de doctor honoris causa al Universitatii „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu, cea mai inalta distinctie pe care o poate oferi o institutie de invatamânt superior.


Gheorghe Zamfir, de 66 de ani, este de ieri doctor honoris causa al Universitatii „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu. Conferirea titlului respectiv a avut loc intr-unul din amfiteatrele Facultatii de Litere si Stiinte Sociale. In cadrul unei sedinte solemne a Senatului Universitatii „Constantin Brâncusi“, prezidata de rectorul Adrian Gorun si cei doi prorectori, Vasile Popeanga si Onisifor Olaru, zeci de persoane au fost martore ale momentului in care Gheorghe Zamfir a primit distinctia de doctor honoris causa, in aplauzele asistentei formate din studenti, cadre universitare, precum si din profesori de muzica ai Liceului de Muzica si Arte Plastice „Constantin Brailoiu“. Inainte de inceperea propriu-zisa a ceremoniei, fotograful Ovidiu Pârâianu i-a oferit lui Gheorghe Zamfir o cheie de aur care avea in componenta Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului.


Gorjean dupa mama


Cunoscutul naist, care se bucura de notorietate mondiala si care a concertat pentru sefi de stat, pentru Papa Ioan Paul al II-lea si a primit distinctii din partea unor institutii de prestigiu, precum Academia Franceza, a declarat ca titlul de doctor honoris causa este cel mai important primit pâna in prezent. Gheorghe Zamfir a precizat ca se simte legat sufleteste si nu numai de meleagurile Gorjului, intrucât mama sa este din comuna Hurezani: „Este minutul, ora cea mai importanta din viata mea. Am primit multe distinctii in lume, dar aceasta este speciala, fiindca vine de pe meleagurile lui Brâncusi si Arghezi. Vine din Gorjul unde mama mi-a fluierat doina, pe malul Gilortului. Mama nu mai face parte din lumea aceasta. Acele sunete mi-au ramas in pori si le-am purtat cu mine peste tot. Este ziua cea mai importanta din viata mea de artist si de om. Este pentru prima data când primesc acest titlu si il voi purta in existenta mea terestra cu sfintenie. Multumesc orasului Târgu Jiu si multumesc Gorjului ca mi-a dat prin mama mea acea fibra… Dupa ce m-am intors din acel dureros exil au urmat 17 ani de chin, ani de incercari grele, pe care le-am infruntat cu toata forta“, a declarat Gheorghe Zamfir. Rectorul Universitatii „Constantin Brâncusi“, Adrian Gorun, a vorbit despre acordarea titlului de doctor honoris causa naistului Gheorghe Zamfir ca despre un „gest reparatoriu“.


Concert


Maestrul Gheorghe Zamfir a sustinut ieri o conferinta de presa la ora 16.00 la Casa de Cultura a Sindicatelor din Târgu Jiu, iar de la ora 17.00 un concert.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS