14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDragobete - bun de sarutat fete

Dragobete – bun de sarutat fete

Pe 24 februarie se iubeste. Se iubeste dulce, curat si intens. Este ziua lui Dragobete, numit si Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, fecior chipes si puternic, ce ne aduce iubirea in casa si in suflet.


Ziua de 24 februarie – când biserica ortodoxa sarbatoreste Aflarea Capului Sfântului Ioan – este consemnata in calendarul popular ca Ziua Indragostitilor (Dragobete), cunoscuta fiind si sub denumirea de Cap de primavara. Traditia spune ca, in aceasta zi de sarbatoare crestina, oamenii isi intrerupeau toate muncile, curatându-si si aranjându-si insa casa, pentru a-l intâmpina cum se cuvine pe zeul iubirii, care nu venea singur, ci insotit de asa-numitele zâne Dragostele, ce le sopteau vorbe de amor indragostitilor. Si tot traditia zice ca fiecare avea grija ca aceasta zi sa nu ii prinda fara pereche – semn rau, se pare, prevestitor de singuratate pe intreg parcursul anului, pâna la urmatoarea zi de Dragobete.


Fiu al Babei Dochia, Dragobetele era sarbatorit, de regula, pe 24 februarie. Sarbatoarea de Dragobete este echivalentul românesc al sarbatorii Valentine’s Day, sau ziua Sfântului Valentin, sarbatoare a iubirii. Entitate mitologica asemanatoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferentiaza de blajinitatea Sfântului Valentin din traditia catolica, fiind un barbat chipes, un neastâmparat si un navalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un petitor si un nas al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele in protectorul iubirii celor care se intâlnesc in ziua de Dragobete. Se spune ca iubirea celor care se intâlnesc in aceasta zi va tine tot anul, tot asa cum tine iubirea pasarilor care „se logodesc“ de Dragobete.


Oltencele erau zburatorite de flacai


In aceasta zi, satele românesti rasunau de veselia tinerilor si de zicala: Dragobetele saruta fetele. Sunt multe credintele populare cu referire la Dragobete. Astfel, se spunea ca cine participa la aceasta sarbatoare avea sa fie ferit de bolile anului, si mai ales de febra, si ca Dragobetele ii ajuta pe gospodari sa aiba un an imbelsugat. Imbracati de sarbatoare, fetele si flacaii se intâlneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci ghiocei, viorele, tamâita, pe care le asezau la icoane si le foloseau la diverse farmece de dragoste. In sudul României (Mehedinti), fetele se intorceau in sat alergând, obicei numit „zburatorit“, urmarite de câte un baiat. Daca baiatul era iute de picior si o ajungea, iar fata il placea, il saruta in vazul tuturor. Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunti se mai pregatesc pentru toamna. De aici si celebra zicala „Dragobetele saruta fetele!“, mult indragita de fetele nerabdatoare, ce purtau in suflet speranta primirii a cât mai multor sarutari, ce erau menite sa le aduca acestora dragoste pe deplin in viitor. Flacaii strânsi in cete sau multimile de fete obisnuiau ca, in ziua de Dragobete, sa isi cresteze bratul in forma de cruce, dupa care isi suprapuneau taieturile, devenind astfel frati, respectiv surori de cruce.


Un obicei a ramas de Dragobete: iubirea


Nici oamenii mai in vârsta nu stateau degeaba, ziua Dragobetelui fiind cea in care trebuia sa aiba grija de toate orataniile din ograda, dar si de pasarile cerului. In aceasta zi nu se sacrificau animale pentru ca astfel s-ar fi stricat rostul imperecherilor. Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat, pentru a fi dragastoase tot anul. Fetele mari strângeau de cu seara ultimele ramasite de zapada, numita zapada zânelor, iar apa topita din omat era folosita pe parcursul anului pentru infrumusetare si pentru diferite descântece de dragoste.


Printre obiceiurile de Dragobete, putine sunt cele care s-au mai pastrat astazi: se spune ca baietii si fetele trebuie sa se intâlneasca de Dragobete, pentru a ramâne indragostiti tot anul; daca in aceasta zi ai norocul sa auzi pupaza, vei fi harnic tot anul; daca ploua, primavara va veni devreme si va fi frumoasa; daca nu ai petrecut de Dragobete sau n-ai vazut nici o persoana de sex opus, vei ramâne fara pereche tot restul anului; femeile trebuie sa atinga un barbat din alt sat (oras, mai nou), pentru a fi dragastoase tot anul; iar in trecut, desi nu era o sarbatoare religioasa, de Dragobete oamenii nu lucrau, pentru a nu fi pedepsiti de zeu si a avea un an imbelsugat. Acest obicei a disparut insa in zilele noastre. Pentru cei care tin insa la aceasta zi, fie ca muncesc sau nu, de Dragobete sunt fericiti: iubesc si sunt iubiti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS