11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsilierul Cretu ar putea scapa de mazilire

Consilierul Cretu ar putea scapa de mazilire

Consilierul local Cristian Cretu, izgonit recent din PSD, are din nou emotii. Pesedistii au cerut consiliului local sa ia act de incetarea mandatului acestuia, dar situatia este complicata de o decizie a Curtii Constitutionale care a declarat neconstitutional tocmai articolul de lege invocat de PSD.


La solicitarea PSD, primarul Solomon le va cere consilierilor locali la sedinta din 28 februarie sa ia act de retragerea mandatul consilierului Cretu si sa declare vacant postul dupa un scandal de doua luni intre consilieri, care nu se puteau dumiri daca acesta trebuie sau nu retras prin hotarâre de consiliu. Initial, consilierii au respins cererea PSD, dar prefectul a declarat hotarârea nelegala. Ca sa nu se trezeasca cu un proces din partea prefecturii, consilierii si-au revocat apoi propria hotarâre, iar pasul final pentru eliberarea postului de consilier este o alta hotarâre prin care sa se ia act de acest lucru.


PSD il vrea pe Cretu afara din consiliul local


Propunerea primarului ar putea ramâne insa fara efect, deoarece articolul din legea privind statutul alesilor locali invocat de edilul sef a fost declarat neconstitutional de Curtea Constitutionala. „Prin adresele nr.428/2006 si nr.7856/2007, Partidul Social Democrat – Organizatia Judeteana Dolj ne face cunoscut faptul ca Cretu Cristian, consilier in cadrul Consiliului Local al Municipiului Craiova, a fost exclus din Partidul Social Democrat si propune invalidarea mandatului de consilier al acestuia. Urmare a acestui fapt, potrivit art. 9, lit. h 1 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, modificata si completata prin Legea nr. 249/2006, calitatea de consilier local inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in caz de pierdere a calitatii de membru al partidului politic pe a carui lista a fost ales“, se arata in raportul primarului.


Articol neconstitutional


Pe 2 februarie 2007, Curtea Constitutionala a decis ca dispozitiile art.II, alin. (1) si (3) din Legea nr. 249/2006 privind Statutul alesilor locali, care se refera la conditiile in care acestia isi pot pierde mandatul daca nu mai sunt membri ai formatiunii politice pe listele careia au fost alesi, sunt neconstitutionale. Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate invocata din oficiu de Tribunalul Mehedinti, care sustinea ca respectivul articol prevedea doua momente ale intrarii in vigoare a legii. Unul din alineatele declarate neconstitutionale se refera tocmai la articolul 9, litera h1, invocat de PSD, care spunea ca articolul ce stabilea conditiile in care un consilier isi pierde postul intra in vigoare la data depunerii declaratiei de apartenenta politica. La sesizarea Curtii, deputatii din Comisia Juridica au modificat miercuri Legea migratiei alesilor locali, insa amendamentele lor nu au rezolvat obiectiile legate de neconstitutionalitatea principiului retroactivitatii. Deputatii au stabilit ca orice schimbare de apartenenta politica se comunica secretarului unitatii administrative in termen de 15 zile, iar cei care nu isi depun declaratiile de apartenenta sunt considerati incompatibili cu functia detinuta si isi pierd mandatul. Potrivit unor politicieni citati de NewsIn, deputatii nu au pus textul legii in acord cu obiectiile Curtii. Acestia au trimis legea parlamentului spre reexaminare. Pâna la o decizie finala, articolul 9, litera h1 care il poate lasa pe Cretu fara mandat este suspendat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS