13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn nou focar de pesta porcina

Un nou focar de pesta porcina

Pesta porcina le da din nou batai de cap autoritatilor din Gorj si specialistilor sanitar-veterinari, care incearca sa controleze fenomenul printr-o ampla campanie de vaccinari ce va debuta peste o saptamâna.


Un nou focar de pesta porcina a aparut in localitatea gorjeana Cruset. Este cel de-al 12-lea focar activ de pesta porcina care a afectat doua suine in comuna Cruset, dupa cum a precizat directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Gorj, Ion Iliuta. Fata de anul trecut, când numarul focarelor de pesta porcina in Gorj a fost de aproximativ 100, actualele cazuri nu sunt ingrijoratoare, potrivit lui Iliuta, dar DSVSA a alertat toti medicii veterinari din judet, pentru a lua masurile preventive, astfel incât sa nu mai apara noi focare ale bolii. Directorul DSVSA a precizat ca, in acest context, in judet au loc instruiri ale tuturor medicilor si asistentilor veterinari in vederea declansarii programului de vaccinare a efectivelor impotriva pestei porcine.


Dosar pentru fiecare animal


Programul, care va debuta la inceputul lunii viitoare, vizeaza vaccinarea a 132.748 de capete porcine, existente in judet, dintre care 112.627 in gospodariile populatiei, iar 20.091 in ferme. O data cu operatiunea de vaccinare, fiecarui animal i se va intocmi un dosar ce va contine date legate de tipul de vaccin folosit, vârsta si alte elemente care sa ii ajute pe medicii veterinari: „Este o campanie foarte buna si ale carei costuri sunt mai mici decât cele legate de omorârea efectiva a porcilor bolnavi. Se merge pe preventie si am comandat 120.000 de doze de vaccin. Este adus din Olanda, iar cetatenii nu vor plati nimic pentru vaccinarea animalelor. Dupa campania de vaccinare propriu-zisa va urma vaccinarea de completare pentru porcii care vor fi fatati. Trebuie sa fie intocmite fise pentru fiecare animal, in care sa se consemneze toate datele legate de interventiile la acel animal“, a afirmat directorul Ion Iliuta.


Deficit de personal


Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Gorj, Ion Iliuta, a mai declarat ca angajatii institutiei, medicii veterinari si tehnicienii nu vor intra in gospodarii decât cu acordul proprietarilor. Inspectorii sanitar-veterinari mizeaza pe colaborarea proprietarilor de porcine, mai ales ca vaccinarea este gratuita. In acest mod, campania va putea fi dusa la bun sfârsit si se va impiedica aparitia de focare de pesta porcina, in urmatorii ani. Din nefericire, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Gorj se confrunta cu un deficit de personal si incearca o completare a posturilor, desi se inregistreaza o criza a specialistilor in domeniu: „Nu avem 20 de medici veterinari. Incercam sa ii gasim. Noi trebuie sa facem o gama foarte larga de analize si avem nevoie de personal. Zilele acestea organizam concursuri pentru angajarea de chimisti si specialisti in domeniul industriei alimentare. Este nevoie de zece ani pentru pregatirea unui inspector de calitate“, a spus Ion Iliuta.


In progres


Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Gorj a reusit sa urce câteva zeci de locuri intr-un clasament al asigurarii sigurantei alimentare. Daca acum doi ani, Gorjul se situa pe locul 38 din acest punct de vedere, in prezent se afla pe locul al patrulea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS