15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPacea mediului, la primarie

Pacea mediului, la primarie

Agentiile de mediu din Craiova si-au revizuit atitudinea fata de trimiterea in ilegalitate a Regiei Autonome Apa si vor relua procesul de autorizare, incheiat anul trecut cu lacune.


Craiovenii beneficiaza din nou de servicii de alimentare cu apa si canalizare furnizate legal, potrivit noului punct de vedere al agentiilor de mediu din Craiova, care au revenit ieri asupra deciziei de a nu prelungi autorizatia de mediu a Regiei Autonome Apa. Dupa mai multe incercari nereusite, sefa de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Craiova, Monica Mateescu, si omoloaga ei de la Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului Dolj, Cristiana Toma, au fost puse fata in fata cu reprezentantii Regiei Apa, in biroul primarului Antonie Solomon. Partile si-au asumat fiecare jumatate din vina pentru situatia fara precedent in care operatorul de apa al Baniei a fost pus in situatia de a functiona câteva zile fara autorizatie de mediu valabila, fapt interzis prin lege. Apoi au convenit ca procesul de autorizare va fi reluat, ceea ce inseamna ca, pâna la intocmirea unui nou plan de masuri pentru protejarea mediului, in sarcina Regiei Apa, se considera ca aceasta functioneaza pe baza autorizatiei de anul trecut, in curs de revizuire. „Trebuie sa solicitam revizuirea autorizatiei prin depunerea unor noi documentatii. Pâna la avizare, lucram in baza vizei de anul trecut“, a spus directorul general al Regiei Apa, Constantin Stamatoiu.


Cearta pe bunurile altuia


Autoritatile de mediu i-au impus Regiei Apa, la inceputul anului trecut, masuri de conformare care vizau interventii la Statia de epurare de la Facai si la canalizarile finantate prin program ISPA, ambele nefinalizate si aflate deocamdata in patrimoniul si sub controlul unitatilor de implementare a proiectului ISPA, care nu dau socoteala viitorilor beneficiari – Regia Apa si Primaria Craiova, pâna la receptia obiectivelor. In plus, agentiile au mai anuntat in februarie un termen de zece zile pentru asanarea unor balti inexistente in amonte de canalul dintre strazile Constantin Brâncoveanu si Pascani (in spatele Liceului de Chimie), termen evident nerespectat de Regia Apa, care nu are in obiectul de activitate captarea izvoarelor. Potrivit directorului general al Regiei Apa, Constantin Stamatoiu, subalternii sai au gresit insa in momentul in care si-au pus semnatura pe un astfel de plan de conformare, dar si la finalul perioadei de valabilitate a vizei de un an, când, cu trei luni inainte de expirare, erau obligati sa le prezinte agentiilor de mediu stadiul de indeplinire a masurilor prescrise. „Abia acum am aflat ca, in noiembrie 2006, cel târziu, trebuia sa prezentam situatia privind conformarea si cauzele pentru care indicativele nu au putut fi respectate. Bune, rele cum erau acele masuri, pe care ni le-am mai si asumat, noi nu le-am contestat nici macar in al doisprezecelea ceas“, a declarat Stamatoiu. El spune ca ii va sanctiona pe vinovati, incepând cu seful Serviciului de mediu din cadrul regiei.


Mirosurile s-au diminuat


Tot scandalul termenelor si autorizarii a inceput dupa ce presa a dezvaluit ca zeci de agenti economici potentiali poluatori deverseaza reziduuri chimice in canalul Bariera Vâlcii – Cornitoiu – Balta Craiovita, in concentratii nemonitorizate, unele depasind de zeci si chiar sute de ori limitele admise. Spiritele s-au incins, raspunzatorii aruncând rapid pisica in curtea celuilalt. Dincolo de razboaiele autoritatilor de mediu cu presa, primaria si regia, ramâne câstigul net: 53 de firme au depus cereri de acorduri de deversare, patru societati economice au stopat deversarea unor substante toxice in canalizarea Bariera Vâlcii – Cornitoiu – Balta Craiovita, iar mirosurile si-au pierdut puterea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS