21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalZilele Marin Sorescu

Zilele Marin Sorescu

Primaria si Consiliul Local al Municipiului Craiova, in colaborare cu Academia Româna, Universitatea din Craiova, Teatrul National „Marin Sorescu“, Liceul de Arta „Marin Sorescu“, Muzeul de Arta, Radio Oltenia, Societatea de Stiinte filologice (filiala Craiova) si alte institutii de cultura din Cetatea Baniei, organizeaza in perioada 22-25 februarie, 2007, cea de-a VII-a editie a „Zilelor Marin Sorescu“. Timp de patru zile, Craiova devine, prin amploarea si dimensiunea manifestarilor organizate, o adevarata Capitala a culturii.


Astfel, astazi, la Galeriile Radio Arts Craiova, Radio Oltenia realizeaza o emisiune cu public, iar de la ora 14.00 se lanseaza editii importante Marin Sorescu, cu participarea editurilor: Academiei, FNSA, Minerva, Art, Cartier. Valoroasele carti vor fi prezentate de universitari craioveni, dupa care, plasticieni si critici de arta vor dezbate tema: „Marin Sorescu, poetul si pictorul“. Tot astazi se deschide si expozitia de arta fotografica, denumita sugestiv „Bulzesti, puntea spre nori“.


Mâine, la Biblioteca „Alexandru si Aristia Aman“ se organizeaza expozitia de carte „Marin Sorescu – opere si exegeze“, iar la ora 10.00 are loc vernisajul expozitiei de arta plastica realizata de elevii Liceului de Arta „Marin Sorescu“, in holul Primariei Municipiului Craiova. Apoi, de la ora 10.30, se va lansa „Biografia lui Marin Sorescu“, de Ilarie Hinoveanu. La ora 11.00, in sala Primariei Municipiului Craiova se vor deschide, oficial, „Zilele Marin Sorescu“, alocutiunea de deschidere apartinând primarului Craiovei, Antonie Solomon, un impatimit nedisimulat al marelui disparut, dupa care se vor decerna premiile „Marin Sorescu“ pe anul 2006, premii acordate de Primaria si Consiliul Local Municipal Craiova. In aceeasi zi, la ora 12.30, incepe spectacolul „O teapa pentru fiecare“, realizat de Ilie Gheorghe pe un scenariu dupa piesa „A treia teapa“, de Marin Sorescu. Dupa-amiaza, la ora 16.00, in Sala de Concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“, elevii de la sectia de muzica vor sustine un concert extraordinar, iar intre orele 17.00 – 20.00, se va desfasura „Colocviul international Marin Sorescu, exegeze si traductologie – comunicari pe sectiuni“, la Casa Universitarilor din Craiova, colocviu ce se va derula inclusiv pe parcursul zilelor de sâmbata si duminica, in acelasi loc, intre orele 9.00 – 13.00 si 16.00 – 20.00.


De asemenea, actorii Virgil Ogasanu, Horatiu Malaele si George Mihaita vor sustine un recital de poezie soresciana, incepând cu ora 18.00, in Sala „Amza Pellea“ a Teatrului National „Marin Sorescu“, iar de la ora 19.00, pe aceeasi scena va avea loc premiera spectacolului „Când Dumnezeu era mai jos“, avându-l ca interpret pe Tudor Gheorghe. Duminica, 27 februarie, de la ora 12.00, pe scena Liricului craiovean, Teatrul de copii si tineret „Colibri“ din Craiova va prezenta spectacolul „Unde se ascunde zmeul?“, o dramatizare dupa Marin Sorescu. In programul manifestarilor este cuprinsa si o vizita la Casa Memoriala „Marin Sorescu“, din Bulzesti, localitate in care s-a nascut poetul, prozatorul, eseistul, dramaturgul si artistul plastic devenit universal.


Punctul culminant al manifestarilor celei de-a VII-a editii a „Zilelor Marin Sorescu“ il constituie premiera spectacolului „Exista nervi“, de Marin Sorescu, o piesa de teatru care a facut „obiectul muncii“ cenzorilor comunisti. Regia spectacolului ii apartine lui Kincses Elemer, scenografia este realizata de Klara Labancz, iar distributia este una de exceptie: Valentin Mihali, Nicolae Poghirc, Ilie Gheorghe, Romanita Ionescu si Gina Calinoiu.


Si la aceasta editie sunt invitate personalitati culturale si politice din tara si din strainatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS