10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAti vazut acesti copii?

Ati vazut acesti copii?

Prioritate zero, acesta va fi modul de operare al politistilor doljeni in cazul disparitiilor de minori in imprejurari suspecte. In ultima saptamâna, in Dolj a mai fost data disparuta o tânara de 13 ani. Mai multe institutii vor coopera pentru solutionarea rapida a disparitiilor. Gazeta de Sud va invita sa priviti fetele copiilor singuri care trec pe lânga dumneavoastra. Unul dintre ei poate fi dat disparut.


Modul de lucru pentru solutionarea cu operativitate a unor astfel de cazuri si colaborarea cu celelalte structuri din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si societatea civila a fost pus la punct zilele trecute printr-un sistem de videoconferinta, cu reprezentantii Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR). Au participat reprezentanti ai Politiei Române, ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, dar si reprezentanti ai Organizatiei „Salvati Copiii“, Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, Asociatiei Nationale a Detectivilor din România, Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere din MAI. La nivelul judetului Dolj, la videoconferinta a participat inspectorul-sef al Politiei Dolj, specialisti din cadrul structurilor de investigatii criminale desemnati pe linia solutionarii disparitiilor de minori, dar si reprezentantii Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj.


„Am incheiat protocoale cu celelalte structuri ale MAI, cu asociatii si organizatii care ne pot oferi sprijin concret in activitatile de cautare. De asemenea, un aspect deosebit l-a reprezentat consilierea familiei minorului disparut si, ulterior, a acestuia, de catre specialistii psihologi. Acordam o atentie prioritara cazurilor de disparitie a minorilor, chiar daca exista date ca acestia au plecat voluntar de acasa. Incercam astfel sa impiedicam sa devina victimele unei potentiale infractiuni“, a declarat pentru GdS comisar-sef Georgel Enescu, seful Inspectoratului de Politie Judetean Dolj.


Politistii doljeni au desfasurat in ultimele zile activitati ample la nivelul intregului judet pentru depistarea persoanelor disparute. Au fost controlate 146 de locuri si medii de interes politienesc, au fost verificate la domiciliu 81 de persoane, trei minori au fost gasiti si incredintati familiei. De asemenea, a fost gasita I. Maria, de 16 ani, din Craiova, disparuta de la domiciliu pe 14 februarie.


Ultimii disparuti


Ultima disparitie a unui minor din judetul Dolj, care nu a fost gasit pâna in prezent, a fost semnalata in urma cu aproximativ o saptamâna. Pe 12 februarie, la Serviciul de Investigatii Criminale s-a prezentat Georgeta Popa, de 45 de ani, din Craiova, care a sesizat ca fiica sa, Maria Cristina Popa, a plecat de acasa pe 18 ianuarie si nu a mai revenit. Din primele verificari s-a stabilit ca minora a plecat de mai multe ori de la domiciliu, ultima data la inceputul lunii ianuarie 2007, când a revenit dupa cinci zile. La data respectiva, minora a declarat ca a fost impreuna cu prietenul sau din comuna Daneti, pe raza acestei localitati. Politistii doljeni nu au detalii despre cum era imbracata tânara la data disparitiei, dar au semnalmentele: inaltime 1,65 m, fata rotunda, par saten tuns scurt, ochi caprui, gura mare, buze groase. O tânara din Filiasi a disparut la sfârsitul lunii decembrie, dupa ce a plecat la scoala, la Craiova, si nu a mai fost gasita. Politistii Sectiei 4 Craiova au dat semnalmentele Claudiei Robu: inaltime 1,50-1,60 m, par lung, ondulat, de culoare roscata, ochi caprui si fata ovala. La data disparitiei, fata purta o geaca de blugi si blugi de culoare albastra si era incaltata cu o pereche de pantofi sport albi. Alexandru Adriana Violeta are 16 ani si a disparut de acasa pe 31 ianuarie. Are 1,50-1,60 m inaltime, par saten, lung pâna la umeri, ochi caprui, sprâncene arcuite pensate, fata rotunda. Este eleva in clasa a XI-a la Liceul „Ion Mincu“. Zabava Ceriss Aruna a plecat de la cursuri pe 13 decembrie 2006 si nu a mai revenit la domiciliu. A mai plecat de doua ori de acasa, dar a revenit dupa doua-trei zile. Poseda pasaport turistic, dar, potrivit politistilor, nu il are asupra sa. A comunicat pe internet cu o vecina si i-a spus ca se afla in Italia. La data disparitiei era imbracata cu o geaca din fâs lunga, de culoare portocalie, bluza de trening alba, blugi deschisi si adidasi tip gheata, de culoare crem. Are 1,65 m, 50 kg, fata rotunda, par negru, lung, frunte lata, ochi caprui, prezinta o cicatrice pe abdomen in urma unei operatii de apendicita.


Traficul international de copii, luat in calcul la fiecare disparitie


In cazul unei disparitii, politistii doljeni nu exclud niciodata varianta ca un minor sa fie trecut peste granita si sa ajunga intr-o retea internationala de cersetorie. Anul trecut, autoritatile italiene au anuntat ca au eliberat peste o suta de copii care ar fi fost cumparati din Craiova si obligati apoi sa cerseasca in Peninsula. Noua traficanti români, care i-ar fi furat pe copii, au fost arestati de politistii italieni. Copiii, cu vârste intre opt si 16 ani, erau cumparati de traficanti din Craiova si apoi transportati clandestin in Italia cu masina. Micii sclavi erau tinuti sechestrati in lagarele de nomazi din Roma si Milano. Anchetatorii italieni sustin ca micutii erau fortati sa cerseasca, iar daca se opuneau erau batuti si nu mai primeau mâncare. „In cazurile de trafic cu copii, colaboram cu DIICOT si cu ofiterii de la Crima Organizata. Nu excludem ca in majoritatea unor astfel de cazuri este vorba de o exploatare la intelegere. Ne-am confruntat si anii trecuti cu astfel de aspecte, unele solutionate de cadrele de la Crima Organizata“, a precizat comisar-sef Georgel Enescu.


Cornel Baloiu, purtatorul de cuvânt al Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj, spune ca institutia pe care o reprezinta nu a semnalat cazuri de copii vânduti in strainatate. In una din ultimele sedinte, reprezentantii CNA au subliniat importanta mediatizarii imediate a cazurilor de copii disparuti, cu sprijinul mass-media locale si centrale. Pe site-ul Politiei Române, www.politiaromana.ro, a fost creata sectiunea „Copii Disparuti“, unde se pot afla mai multe date cu privire la copiii semnalati disparuti. De asemenea, pentru a imbunatati metodologia de cercetare a cazurilor de disparitii de copii a fost creata adresa de e-mail [email protected], unde sunt asteptate sugestii, propuneri de colaborare, initiative.


Ajuta-ne sa-i ajutam!


Gazeta de Sud lanseaza o campanie dedicata copiilor disparuti, maltratati sau abandonati din judetul Dolj. Daca aveti cunostinta despre astfel de cazuri, va rugam sa le semnalati la telefoanele redactiei: 0251.413.100 (200) sau pe adresa [email protected]. In prezent, in România sunt cautati de politie 328 de copii disparuti in perioada 2000 – 2006, despre care nu se mai stie nimic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS