16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalScamatorie imobiliara in Primaria Craiova

Scamatorie imobiliara in Primaria Craiova

Si cu banii luati, si cu buza umflata. Aceasta este experienta traita de un craiovean, contribuabil cinstit, care de câtiva ani incearca sa-si construiasca un magazin la marginea orasului, dar se loveste de incompetenta angajatilor din primarie care modifica regimul juridic al terenurilor dupa bunul plac.


In 1999, Dan Haralambie a cumparat 2.400 de metri patrati de pamânt in cartierul Cernele, tarlaua 51, parcela 78, la acea data terenul figurând in extravilanul Craiovei. Trei ani mai târziu, craioveanul se adreseaza primariei pentru a depune actele in vederea obtinerii unei adeverinte din care sa rezulte ca terenul figureaza in intravilan. Lucru care se si intâmpla. „Conform Planului Urbanistic General al municipiului Craiova, terenul (tarlaua 51, parcela 78 – n.r.) a fost inclus in intravilanul municipiului Craiova“, se arata intr-o adresa din 28 noiembrie 2002, semnata de primarul de atunci, Vasile Bulucea, si de secretarul primariei, Nicoleta Miulescu.


Bazându-se pe hârtia municipalitatii, Haralambie decide in 2005 sa construiasca un magazin pe respectivul teren care intre timp primise si numar, si adresa: strada Brezei, nr. 64. „Dupa finalizarea actelor si plata taxelor, am depus dosarul pentru obtinerea autorizatiei de construire a magazinului. Dupa un timp, dosarul mi-a fost respins pentru ca, prin absurd, terenul este in extravilan, desi eu aveam documente stampilate de primarie cum ca este in intravilan“, se arata intr-o sesizare trimisa de fiul lui Haralambie pe adresa GdS. Cu alte cuvinte, desi platise ani buni impozit pe intravilan, proprietarul era mutat in afara Craiovei fara posibilitatea de a-si construi magazinul dorit. Harababura din primarie este dovedita cu acte in regula.


Când intravilan, când extravilan


In Certificatul de Urbanism numarul 788 din 24 martie 2005, actul premergator emiterii autorizatiei de construire, scrie negru pe alb ca terenul de pe strada Brezei, nr. 64 este proprietate privata in intravilanul Craiovei, cu destinatie zone de locuinte, conform PUG-ului din 2000.


Documentul semnat de primarul Solomon, de secretara Miulescu si de arhitectul-sef din acea vreme, Lizica Demetrescu, ii dau dreptul lui Dan Haralambie sa ridice o constructie cu parter si etaj, cu conditia sa obtina si alte avize care de regula reprezinta o formalitate. Dupa ce si-a pus ordine in hârtii, Harlambie a cerut primariei in iulie acelasi an sa-i emita autorizatia de construire, dar a primit un raspuns pe cât de sec, pe atât de naucitor. „Documentatia dumneavoastra nu a obtinut viza juridica deoarece terenul se afla in extravilanul Craiovei“.


Adresa este semnata de viceprimarul Gheorghe Nedelescu, de un referent de specialitate, iar in numele arhitectului-sef de atunci, Daniel Marculescu, alta persoana. Nedumerit, Dan Haralambie s-a dus in audienta la viceprimar. „Am fost la Nedelescu, dar m-a dat afara pentru ca as avea acte false si ca nu este nimic adevarat. Am incercat din nou la primarul Solomon, iar acesta mi-a spus ca s-a facut o greseala si ca nu am ce face. Nici pâna azi nu am reusit sa obtin autorizatia de construire, cu toate ca actele sunt in regula“, se plânge patitul Haralambie in sesizarea catre GdS.


Eterna problema a arhitectilor


Edilii craioveni o dau la intors atunci când incearca sa explice greseala facuta. Gheorghe Nedelescu, viceprimarul care l-a contrazis pe primarul Solomon semnând un document care scotea cei 2.400 de metri patrati in intravilan, spune ca el doar a semnat si ca arhitectii poarta intreaga responsabilitate.


La fel si primarul Solomon. „Nu stiu ce sa ma mai fac cu arhitectii astia ca mereu caut si nu am gasit unul bun. Persoana respectiva sa vina la mine si vom vedea ce se poate face“, a declarat primarul.


Potrivit spuselor fiului lui Dan Haralambie, Alin Marian, cel care s-a ocupat de cazul tatalui sau, actualul arhitect-sef, Mihaela Al Bashtawi, a recunoscut ca adresa din certificatul de urbanism este in intravilanul Craiovei, dar i-a sugerat sa dea primaria in judecata pentru ca alta solutie nu exista.


Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, directoarea directiei de Relatii Publice, Elvira Stancu, spune insa ca specialistii de la Registrul Agricol sustin ca adresa respectiva este in extravilan. „Am mai avut astfel de probleme si inainte, deoarece au aparut greseli. In acest caz, se pare ca doar o suta de metri din strada Brezei sunt in intravilanul Craiovei, iar restul in extravilan“, a spus Stancu.


Pâna când armata de specialisti ai primariei va studia pe indelete PUG-ul Craiovei pentru a se dumiri care sunt limitele intravilane ale orasului, Dan Haralambie se vede nevoit sa renunte sa mai faca afaceri in magazinul din cartierul Cernele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS