15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCariera in slujba jandarmeriei

Cariera in slujba jandarmeriei

Nascut intr-o zi de 13, colonelul Nicolae Popa, inspector-sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dolj, si-a dedicat intreaga viata slujbei si familiei, careia ii este „dator“ pentru tot sprijinul si intelegerea acordate in situatii de criza. A muncit mult pentru fiecare treapta din cariera, a dat nenumarate examene, având la activ 22 de ani de „scoala“.


Nicolae Popa este originar din Calimanesti, Vâlcea. Pasionat de mic de sport, cariera viitoare si-o conturase deja in domeniul sportiv. Handbal, fotbal, volei, component in echipa de handbal a liceului, in 1976 insa viata avea sa ia o intorsatura majora. „In acel an a venit un ofiter sa recruteze candidati pentru Scoala de Ofiteri. Având in vedere ca educatia fizica ma ajuta foarte mult, urmând sa fac toata viata mea sport, am optat din toata inima pentru aceasta varianta. Si fratele meu a fost toata viata pilot militar, a avut o cariera in slujba hainei militare, acum este pensionar“, a povestit Nicolae Popa.


A absolvit Scoala Militara, Academia de Inalte Studii Militare, Facultatea de Drept…


Au urmat examene peste examene, teste psihologice, vizite medicale, insa prin foarte multa munca si ambitie a reusit din prima oriunde a incercat. A urmat Scoala Militara de la Baneasa, iar in anul 1979 a fost repartizat la Craiova ca tânar comandant de pluton. A ocupat aceasta functie timp de trei ani, dupa care, la ordin, a fost transferat in DrobetaTurnu Severin. In perioada 1985-1987 a urmat Academia de Inalte Studii Militare din Bucuresti. Apoi a fost repartizat la ordin la Dragasani, ca sef de stat major si comandant. Revolutia din 1989 l-a prins la Dragasani unde a reusit sa tina totul sub control. O data cu Revolutia, au aparut schimbari majore in viata lui Nicolae Popa.


A luat-o de la capat ca sef de birou la Comandamentul Teritorial de Jandarmi Craiova, unde activitatea presupunea si subordonarea tuturor comandamentelor de jandarmi din Oltenia. Dupa un examen sustinut la Bucuresti, in anul 2003, Nicolae Popa a fost promovat in functia de adjunct al Comandamentului de Jandarmi Dolj. Un an mai târziu, pensionându-se comandantul, a sustinut alt examen pentru aceasta functie, pe care a ocupat-o pâna acum doi ani. In 2005, Comandamentul Teritorial de Jandarmi s-a desfiintat, la Craiova ramânând Inspectoratul Judetean de Jandarmi si Gruparea Mobila de Jandarmi.


Un nou examen pentru alta functie, de data asta pentru ocuparea postului de inspector-sef. Tot in aceasta perioada, inspectorul-sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dolj a urmat si Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“, cursuri fara frecventa, dar si un curs postuniversitar… „Am avut sansa sa imi aleg o meserie frumoasa, cu mari riscuri insa, dar care iti cere si o pregatire serioasa, profesionista. Din 2004, inspectoratul se afla in etapa de profesionalizare a jandarmilor, fiecare angajat urmând cursuri de specializare si perfectionare. Pe lânga studiu, un jandarm are nevoie obligatoriu de pregatire fizica de exceptie. Avem o baza sportiva in incinta inspectoratului, o sala de sport reamenajata dupa standarde moderne, unde exista instructori care coordoneaza antrenamentul jandarmilor“, a adaugat Nicolae Popa.


Impreuna cu sotia a trecut peste toate greutatile


Despre viata personala, inspectorul-sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi vorbeste cu mare drag, pentru el familia fiind cea care ii ofera puterea, increderea si linistea de care are nevoie. Dupa un an de prietenie, la doar 23 de ani, Nicolae Popa s-a casatorit cu Ioana, care este de loc din Bailesti. Apoi a aparut si primul lor copil, Izabela. Recunoaste cu mâna pe inima ca tot greul a cazut pe umerii sotiei, care a trebuit sa se ocupe de casa, gospodarie, copil. Nu le-a fost usor, fiind nevoit permanent sa se mute cu locul de munca, familia l-a urmat, stând initial cu chirie, târziu reusind sa aiba casa lor.


„Ioana este o persoana deosebita, care m-a inteles si ajutat. In 1985, când eu am plecat sa urmez cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, sotia mea tocmai nascuse a doua fetita, pe Alina. A ramas singura pentru o perioada cu un copil de câteva zile, iar cu altul de câtiva ani. Pâna in 1993 eram mai mult musafir acasa, sotia fiind cea care ducea tot greul. Imediat dupa revolutie, sotia mea a fost prima data afara din unitatea in care lucra, pe motiv ca lucrasem eu in armata si in perioada comunismului. Au fost momente grele, peste care am reusit sa trecem impreuna. Tot ce regret pe aceasta lume este ca mi-am sacrificat familia. Fetele a trebuit sa schimbe gradinitele si scolile când abia reuseau sa se acomodeze“, a marturisit Nicolae Popa.


In prezent, fata cea mare lucreaza de o luna la Spitalul Judetean de Urgenta, fiind absolventa a Facultatii de Medicina, Sectia fizio-kinetoterapie. Fata cea mica, Alina, urmeaza aceeasi facultate, insa medicina generala, fiind in anul trei. Isi doreste insa sa urmeze si Facultatea de Jurnalism. Angajata la Regia Apa, sotia colonelului Popa este si studenta in anul III la Facultatea de Biochimie din Craiova.


Recunoscator lui Dumnezeu si familiei


Colonelul Nicolae Popa este recunoscator familiei si lui Dumnezeu, cu ajutorul carora sustine ca a reusit sa isi implineasca visele. Este cu gândul la mama si fratele ramasi in Calimanesti, la care insa, din pacate, nu reuseste sa ajunga de câte ori si-ar dori, din lipsa timpului liber. Ii place sa mearga la pescuit si sa priveasca un meci de fotbal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS