10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUE tine de scaunul Monicai Macovei

UE tine de scaunul Monicai Macovei

Vicepresedintele parlamentului german, deputatul social-democrat Susanne Kastner, a avertizat clasa politica din România ca demiterea ministrului justitiei, Monica Macovei, in urma motiunii simple aprobate de Senat, ar putea activa clauzele de salvgardare. Politicienii români ii dau cu tifla si spun ca e treaba lor.


Parlamentarii autohtoni sunt imuni la avertismentele europenilor. Dupa comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, care si-a exprimat sprijinul pentru ministrul român al justitiei, alt oficial european de rang inalt ii ia apararea Monicai Macovei.


Potrivit NewsIn, deputatul social-democrat, vicepresedinte al Bundestagului si lider al grupului parlamentar de prietenie germano-româna, a declarat la radio Deutsche Welle ca votul de neincredere acordat de senatori ministrului justitiei, Monica Macovei, ar putea declansa, in ultima clipa, activarea clauzelor de salvgardare. Potrivit unei declaratii de presa transmisa in exclusivitate postului DW, deputatul a condamnat ferm votul de neincredere primit de Monica Macovei. Kastner deplânge faptul ca, in opinia sa, a fost sanctionat tocmai ministrul care s-a implicat cel mai mult in lupta anticoruptie. „Semnalul transmis Uniunii Europene de Camera superioara a Parlamentului României ar putea declansa in ultima clipa activarea clauzelor de salvgardare, ceea ce ar lipsi poporul român de importante fonduri europene, atât de necesare, de pilda investitiile in infrastructura“, se arata in comunicatul transmis DW, potrivit site-ului postului de radio. Sustinerea aratata lui Macovei i-a cazut greu lui Frattini. Comisarul european a fost mustrat in Colegiul Comisarilor pentru comentariile pozitive facute la adresa Monicai Macovei inainte de motiunea Senatului impotriva ministrului român al justitiei, informeaza site-ul EUexpands, citând surse europene. Declaratiile lui Frattini nu au fost deloc apreciate de Colegiul Comisarilor, care i-a reamintit oficialului ca nu poate lua o pozitie publica in cazul unei chestiuni ce tine de politica interna a unui stat membru, au spus surse din interiorul Comisiei Europene. In plus, lui Frattini i s-a reamintit ca executivul european are un dialog cu guvernele nationale, nu individual, cu ministrii.


Evrika: România are viata parlamentara!


De aceeasi parere cu a Colegiului Comisarilor a fost si vicepresedintele PNL, Crin Antonescu. Acesta a replicat ca guvernul se face la Bucuresti, si numai la Bucuresti. „Declaratia doamnei Kastner este foarte importanta. In România exista viata parlamentara care respecta regulile democratiei, iar guvernul se face la Bucuresti si numai la Bucuresti“, a spus vicepresedintele PNL, care este si liderul deputatilor liberali, potrivit NewsIn. El a spus, la un post de televiziune, ca premierul Calin Popescu Tariceanu si PNL au dovedit „cea mai ferma vointa de a face reforma in justitie. Monica Macovei a fost sustinuta de primul-ministru prin asumarea raspunderii si prin sustinerea legilor pe care le-a propus guvernului si parlamentului“. El a reamintit ca, in ciuda votului din Senat, Tariceanu a anuntat ca nu propune revocarea lui Macovei. Un raspuns naucitor a venit din partea PRM. Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM, a declarat ca posibila activare de catre UE a clauzei de salvgardare pe justitie invocata de vicepresedintele Bundestagului ar fi nerealista si ar reprezenta un rau mult mai mic decât pastrarea Monicai Macovei in fruntea ministerului.


„Salvgardarea nu este realista, dar este un rau mult mai mic pentru România decât pastrarea Monicai Macovei“, a spus Bolcas.


PSD si PC il ameninta pe Tariceanu


La rândul lor, pesedistii si conservatorii l-au amenintat pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca-l lasa fara guvern daca nu o demite pe Macovei. „Motiunea anti-Macovei ramâne votata si prin urmare asteptam saptamâna care vine o pozitie ferma din partea primului-ministru privind aceasta chestiune. Altfel, asa cum am anuntat, ne pregatim, noi, Partidul Conservator, dar si partidele din opozitie, pentru demararea unei motiuni de cenzura impotriva intregului cabinet“, a amenintat Codrin Stefanescu. O pozitie similara a avut si presedintele PSD, sâmbata, care a spus ca, in cazul in care Tariceanu o prezinta pe Monica Macovei ministru al justitiei la restructurarea guvernului, partidul sau va vota impotriva, iar cabinetul cade.


Macovei keeps walking


Ministrul justitiei i-a acuzat pe senatorii care au votat motiunea ca vor s-o dea jos pentru a controla justitia, potrivit NewsIn. „Rezultatul votului era clar pentru ca ei voiau sa scape de mine si de Parchete. Voiau doar ca eu sa plec si sa ceara modalitatea de numire a procurorilor si judecatorilor“, a spus Macovei, precizând ca in Senat printre votantii motiunii simple se aflau politicieni anchetati sau cercetati de Parchete, inclusiv de la cele trei partide aflate la guvernare. Ea a spus ca de 17 ani justitia decide neinceperea urmaririi penale impotriva politicienilor, iar acum – de când se afla ea la conducerea justitiei – politicienilor „nu le convine“ ca ajung sa fie trimisi in judecata, a adaugat Macovei, referindu-se la faptul ca textul motiunii simple nu propunea alta strategie in domeniul justitiei sau schimbari de proceduri in sistemul judiciar. Ministrul a mentionat ca, in cazul in care va ramâne in functie, vor continua anchetele al caror obiect sunt si demnitari, inclusiv de la putere. „Se poate continua lupta impotriva coruptiei fara Macovei, Morar si Kovesi, dar cu ce a gresit Morar? Vor sa-l schimbe ca sa nu se mai faca anchete!“, a spus ministrul justitiei despre seful DNA, institutia care se ocupa de anchetarea demnitarilor, si despre procurorul general al României. Macovei a afirmat ca si acum doreste sa ramâna in functie, insa a sugerat ca ia in calcul posibilitatea ca in numele sau si pe mandatul sau de ministru ar fi posibil sa fie derulate jocuri politice. „Daca in spatele usii se fac aranjamente, nu ma intereseaza. Eu am drumul meu. E o chestiune politica… Eu nu am de pierdut nimic personal. Ei, cei care au initiat si au votat motiunea, sunt cei care pierd. Au votat impotriva independentei justitiei. Eu, de unde vin, am ce sa fac“, a spus ministrul justitiei.


Ce crede Europa despre noi


Agentia de Presa France Presse a publicat un comentariu in care spune ca România se confrunta cu o grava criza politica la sase saptamâni dupa aderarea la UE, care risca sa intârzie reformele asteptate de Bruxelles. Agentia franceza de stiri noteaza ca a devenit „un fapt obisnuit“ conflictul dintre Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS