21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBanii pentru analize creeaza disensiuni

Banii pentru analize creeaza disensiuni

Alocarea de CAS Dolj a 40% din fondurile destinate analizelor de laborator si ecografii la doi furnizori de servicii medicale, in timp ce restul de 39 de furnizori isi impart cele 60 de procente ramase a provocat nemultumiri in rândul unitatilor sanitare private.


Modul in care au fost repartizate fondurile in acest an de catre CAS a creat nemultumiri in rândul furnizorilor de analize medicale si ecografii din Craiova. In judetul Dolj, pâna la 40% din sumele alocate pentru aceste capitole au revenit la doi furnizori din cei 41 care au incheiat contracte cu CAS Dolj.


Certificat


Criteriul care a dus la aceasta departajare a fost un certificat ISO, pe care CAS Dolj a considerat ca nu l-au avut decât doi furnizori, unul pentru ecografii, iar celalalt pentru analize medicale. Ca urmare, majoritatea laboratoarelor de analize si cabinetelor de ecografie care au intrat in relatii contractuale cu CAS Dolj in 2007 s-au trezit ca au primit mult mai putini bani pentru aceste activitati decât anul trecut. Acest lucru a iscat nemultumiri din partea unor furnizori care sustin ca indeplinesc criteriul de calitate cerut. Policlinicile „Buna-Vestire“ si „Elga“, de exemplu, spun ca au certificat ISO, dar acesta nu a fost luat in considerare de CAS Dolj la negocierea contractului.


„In 2005 am obtinut certificat ISO pentru toate serviciile de asistenta medicala. Acest certificat este o recunoastere a calitatii serviciilor efectuate de policlinica noastra si se refera inclusiv la ecografii si analize medicale. Cu toate acestea, nu ni s-a luat in calcul acest certificat, desi standardul este cel cerut, ISO 9001: 2001. Doar pe laborator acest standard nu este acceptat, dar nu este nici o problema, am inteles lucrul acesta si am inceput demersurile in vederea acreditarii, astfel incât pâna anul viitor sa putem sa obtinem standardul cerut si pentru analize medicale“, a sustinut dr. Doina Cazacu, directoarea Policlinicii „Buna-Vestire“ din Craiova.


In aceeasi situatie se afla si Policlinica „ELGA“. Conducerea unitatii medicale sustine ca a facut si o sesizare la CAS Dolj pentru a-i fi recunoscut certificatul ISO pentru ecografii si radiologie si asteapta raspuns.


Norme


CAS Dolj sustine ca policlinicile respective ar fi trebuit sa aiba un anumit certificat ISO pentru fiecare din aceste specialitati, nu pe toata policlinica. „Furnizorii care au solicitat sa intre in relatie contractuala in anul 2007 cu CAS Dolj au fost punctati pentru criteriile de calitate SR ISO 17025: 2001, pentru analize de laborator, si SR ISO 9001: 2001, pentru ecografie, deoarece aceste criterii de calitate sunt mentionate in Normele Metodologice de aplicare a Contractului-Cadru pe anul 2007. Certificatele ISO pe care le-au prezentat alti furnizori nu sunt in conformitate cu legislatia in vigoare privind stabilirea valorii de contract, respectiv Normele Metodologice de aplicare a Contractului-Cadru pe anul 2007, anexele nr. 10 si 11“, a declarat ec. Aura Gabriela Militaru, presedinte-director general al CAS Dolj.


Ingrijorare


Alti furnizori de ecografii si analize medicale sunt ingrijorati ca, o data cu introducerea noului criteriu de calitate, clientii ar putea sa se reorienteze spre furnizorii cu certificat ISO. „Clinica noastra indeplineste absolut toate criteriile cerute, fiind in curs de certificare ISO. Certificatul ISO inseamna ca un organism specializat certifica implementarea unui sistem de management al calitatii, dar asta nu inseamna ca aceia care inca nu au obtinut certificatul (procesul dureaza un an) nu ar indeplini standardele de calitate. Asiguram clientii nostri ca indiferent de variatia plafoanelor de la o luna la alta, oferim in continuare servicii de calitate“, a explicat dr. Cristian Sandulescu, directorul Policlinicii „Medsan“.


Conducerea „Medsan“ crede ca pentru ecografii situatia se va regla din luna martie, prin redistribuirea sumelor neconsumate de furnizorii care au primit 40% din fonduri, in timp ce pentru analize plafonul va creste suficient pentru a primi pacienti macar trei saptamâni pe luna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS