16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Un vice justitiar

Desi comuna sa natala a luat avânt in ultimii sapte ani, viceprimarul din Barbatesti priveste nostalgic in urma. Format in vechiul sistem, cu repartitie dupa scoala, locuinta de serviciu, basca loc de munca, al doilea om al comunei stie exact cine se face vinovat de inundatii, lene, mizerie, debandada si burice goale!


De vreo sapte ani, adica de la alegerile din 2000, comuna Barbatesti – Gorj se lauda ca o duce bine. Cu doar 1.900 de locuitori – zice viceprimarul Constantin Calota, abia intors de la un prânz luat din picioare, alaturi de colegi – „nu e comuna mai aranjata ca a gorjenilor de pe malul Gilortului“.


„Toate scolile au fost reabilitate, ceea ce inseamna ca toate au acum gresie, faianta, lambriuri, parchet, acoperis nou, centrale termice proprii“, enumera viceprimarul cu pofta de vorba a omului satul. „Caminul cultural a fost, de asemenea, renovat si transformat in clubul tineretului – o denumire mai actuala, potrivita cu activitatile desfasurate aici: discoteca, nunti, programe de recreere pentru tineri. Toate satele comunei au sistem de canalizare si apa curenta, centrale telefonice, cablu TV. De asemenea, isi drege vocea vicele, „tot din 2000, comuna are dispensar uman si veterinar, farmacie, cabinet stomatologic. Iar acum avem in lucru si alte realizari: scoala veche din Petresti va fi transformata in biblioteca si muzeu al satului, iar cea din Musculesti in cabinet de asistenta medicala permanenta!“.


Si, dupa toate probabilitatile, implinirile administratiei din Barbatesti nu se vor opri aici – atâta vreme cât scaunul de primar, ocupat acum sapte ani de Constatntin Patrascu, primarele de azi, va ramâne in custodia acestuia si pe mai departe!


Democratia a lenevit poporul


S-au schimbat multe in comuna, fara doar si poate, afirma vicele, nascut si crescut in Barbatesti. Nu se pomenise inainte de ’89 nici de telefon, nici de gaze, nici de telecomanda la televizor! Cu toate acestea, isi da cu parerea Calota, timpurile sunt mai proaste decât atunci. Si mai mult decât ele, oamenii, care au uitat ce inseamna munca, respectul, buna cuviinta.


„Eu sunt suparat pe regim. Ca el i-a facut pe oameni lenesi, sa intinda mâna si atât. Pe mine m-a luat comunismul in opinci si m-a facut om, dar pentru asta a trebuit sa invat, sa muncesc, sa fac naveta, sa rabd de foame“, se aprinde viceprimarul. „Avem someri multi, avem ajutoare sociale. Pentru cine dau eu patrusutesaispele? Pentru vlajgani mai mari decât mine, care nici macar cele cinci zile nu le presteaza. Stau si intind mâna, in timp ce locurile de munca asteapta oameni. Avem industrie in zona: Sectia de compresoare de la Petresti, apartinând GPS Ticleni, Sectia Compet Ploiesti, statie de apa, trei brutarii, sapte magazine universale – au locuri sa munceasca berechet. Iar, daca nu le convine, pot merge la Târgu Jiu, Târgu Carbunesti. Nu au de ce se plânge. Dar nu, pentru ca un stat prost da adeverinte cu atâta usurinta, barbati in putere traiesc de pomana. Eu am 75 de dosare la Legea 416, din care 24 erau la munca. Am eliminat cinci dintre ei, pentru ca nu isi efectuau norma aceea minima!“.


Comunismul a nascut oameni, UE ii ucide artificial


Intremat bine de prânzul cu salam si muraturi, Constantin Calota continua sa faca lumina in hatisul democratiei postdecembriste, in care au incoltit toate metehnele unui popor altadata demn. Evident naduful si-l varsa tot pe noul regim, singurul vinovat pentru nenorociri, tâlharii, burice goale si calamitati.


„De ce avem inundatii? Va spun eu, ca nu s-a gândit nimeni: pentru ca Dunarea nu a mai fost decolmatata din ’89, iar aluviunile aduse de ea, de la izvor, din Muntii Padurea Neagra, s-au strâns si au umplut-o. Digurile s-au mâncat, nu le-a mai reconsolidat nimeni. De ce e poluare, de ce se surpa terenurile? Pai s-au taiat milioane de metri cubi de lemn. Nimeni n-a mai plantat nimic in loc. Inainte, ocolurile silvice erau obligate sa inlocuiasca tot ce taiau. Acum nimeni nu se mai sinchiseste. La Barbatesti avem un zavoi de toata frumusetea. A inceput sa se rareasca, de când retrocedam pamânturile. Nici nu vreau sa ma gândesc ce va mai ramâne din el in câtiva ani… Tineretul de azi? Mândria tarii, cum se spunea odata, viitor luminos? Putini sunt cei care au fost educati sa munceasca, sa invete carte. Ceilalti i-au copiat pe straini cum au crezut ei: au luat guma de mestecat, buricul gol si tigara, ca asa cred ei ca fac bani si traiesc bine europenii… Si-acum imi vin astia cu UE? De ce? Sa-mi sigileze cazanul de tuica, sa nu mai am ce pune pe masa? Sa ne faca asociatii? Pai asociatie inseamna artificial: sa hranesti animalele cu chimicale, sa le intretii automatizat, sa prelucrezi produsele artificial. Vom ajunge sa mâncam totul tratat chimic, de nici nu vom mai atinge vârsta de 50 de ani!“. Isi trage sufletul, incercând sa puna ordine in noianul nemultumirilor. „Pe noi comunismul ne-a facut oameni. Pe copiii nostri democratia i-a nenorocit. Si vin acum in UE nepotii nostri, care vor trai si mai prost. Artificial!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS