10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInventarierea saracilor

Inventarierea saracilor

Saracii din judet ar putea primi mâncare gratuita din partea UE, daca România va accesa un program in valoare de 20 de milioane de euro. Autoritatile locale din Craiova s-au pregatit corespunzator, ca si colegii lor din judet, facând inventarul persoanelor defavorizate.


Persoanele defavorizate din judet au intrat in vizorul specialistilor in asistenta sociala, dupa ce reprezentantii Prefecturii Dolj au dat ordine pentru a fi intocmite rapoarte cu situatia din teritoriu. Dupa ce au efectuat din nou anchete, asistentii sociali ai Directiei Asistenta si Protectie Sociala (DAPS) din Primaria Craiova au ajuns la concluzia ca aproximativ 8.000 de persoane defavorizate ar avea nevoie de ajutor.


„Este vorba de 7.500 de craioveni care beneficiaza, in conditiile legii, de ajutoare sociale, la care se adauga 350 de persoane din caminele de batrâni. Pe lânga acestea, mai avem o lista de asteptare cu 190 de batrâni care ar vrea sa se cazeze la azil, dar si 450 de copii ai caror parinti doresc sa ii duca la camine, din lipsa de resurse financiare“, a declarat Rodica Tenea, directoare a DAPS.


Raportarea a fost ceruta de Prefectura Dolj in conditiile in care România ar putea beneficia din partea Uniunii Europene de 20 de milioane de euro pentru ajutorarea persoanelor defavorizate. Sperând sa obtina finantarea, autoritatile au demarat inventarierea persoanelor cu situatie precara.


Directoarea Directiei de Integrare Europeana din Prefectura Dolj, Olimpia Baloiu, sustine ca datele primite din judet au fost centralizate si trimise la Ministerul de Interne. Functionarii din Capitala au fost cei care au cerut prefecturilor din tara o situatie a saracilor, pentru a putea accesa programul UE. Potrivit reprezentantilor prefecturii, numarul persoanelor defavorizate, la nivelul judetului, depaseste 30.000.


Mâncare pentru saracii Craiovei


Persoanele defavorizate nu vor primi bani, ci ajutoare sub forma de mâncare sau produse alimentare. Pentru a fi siguri ca serviciile se vor adresa in exclusivitate celor care se afla intr-o situatie grea, UE cere ca distribuirea alimentelor sa se faca prin intermediul unei fundatii caritabile, careia i se vor asigura toate materialele necesare implementarii programului. Daca România ar avea acces la acest program, obtinând finantare externa, implementarea lui este considerata o mana cereasca de autoritatile locale. Acestea au incercat, in urma cu câtiva ani, sa infiinteze o cantina sociala, insa initiativa s-a dovedit un esec.


„Nu a mers si am desfiintat-o. In loc sa fie folosita de craioveni care nu aveau ce sa puna pe masa, ne trezeam ca cer mâncare tot felul de indivizi suspiciosi care coborau din Mertane. Ideea UE este foarte buna si in acest mod poate reusim sa ajutam oamenii care se afla in situatii disperate“, a precizat viceprimarul Craiovei, Sorin Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS