17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalScoala schimbata din temelii

Scoala schimbata din temelii

Bacalaureat de trei probe, invatamânt primar de sase ani, religia obligatorie in scoli si fara Teste nationale sunt câteva dintre schimbarile cu care Ministerul Educatiei si Cercetarii ii va surprinde pe elevi, profesori si parinti.


Proiectul Legii invatamântului preuniversitar prezentat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) prevedea câteva schimbari in structura invatamântului si a examenelor. Invatamântul de zece ani este obligatoriu si gratuit si este impartit in educatia timpurie la crese sau gradinite, de la unu la trei ani, invatamântul prescolar, grupa mica, mijlocie si mare, invatamântul primar, de sase ani, de la clasa pregatitoare pâna la clasa a V-a, si invatamântul secundar care are doua trepte, invatamânt secundar inferior – gimnaziu, clasele VI-IX, si invatamânt secundar profesional, clasele X-XII, invatamânt liceal, clasele X-XII, XIII, si invatamânt tertiar universitar care cuprinde invatamântul postliceal. Astfel, clasa pregatitoare este cuprinsa in cei zece ani obligatorii, vârsta de scolarizare scade la sase ani, iar clasa a V-a trece in invatamântul primar.


Treapta la liceu si bac in trei probe


Liceul va dura trei ani si patru pentru cei la fara frecventa, iar trecerea de la invatamântul secundar inferior la cel superior dupa clasa a IX-a se va realiza „prin selectie“, pâna la inceperea anului admiterii la liceu sau la scoala de arte si meserii. MEdC propune ca bacalaureatul sa aiba doua probe comune pentru toate filierele, cu o proba in plus de limba materna pentru elevii care invata in limba materna si alte probe specifice, pe care ministerul le va anunta la inceputul primei clase de liceu, respectiv clasa a X-a. Probele comune sunt limba si literatura româna, scris si oral, si o limba de circulatie internationala, sustinuta oral. Bacalaureatul se va da intr-o singura sesiune, intr-un an scolar, fara taxa, iar a doua incercare de promovare a bacalaureatului se va putea face numai cu taxa. De asemenea, pe lânga diploma de bacalaureat, absolventii invatamântului preuniversitar liceal pot obtine si certificatul de atestare a competentelor profesionale.


Nu vrei religie, primesti educatie moral-religioasa


Proiectul MEdC propune ca religia sa devina disciplina de invatamânt obligatorie, iar in cazul in care copilul de peste zece ani nu doreste studierea ei, acesta poate opta pentru disciplina Educatie moral-religioasa. Ministerul vrea sa schimbe si modul de testare a profesorilor. Acestia nu vor mai sustine examene de titularizare, ci vor fi examinati la nivelul scolii. In plus, copiii care isi insotesc parintii in strainatate vor putea invata la scoli românesti sau la clase speciale. Cetatenii Uniunii Europene se pot inscrie la scolile românesti ca si elevii români si au dreptul la un an pregatitor de limba româna gratuit. Dupa ce va trece de discutiile publice, de cele din parlament si va fi adoptat de guvern, proiectul poate intra in vigoare in anul scolar 2008 – 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS