9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBatrâni cu pensia poprita

Batrâni cu pensia poprita

Numarul pensionarilor doljeni carora li se retine lunar o suma din bani a crescut ingrijorator in ultima perioada. Cuantumul care se opreste datornicului nu depaseste o treime din pensie.


Mai mult de 1.000 de pensionari doljeni primesc lunar bani mai putini, deoarece o parte din pensia cuvenita le este automat sistata din cauza datoriilor sau a altor obligatii sociale pe care au uitat sau nu au mai avut posibilitate sa le plateasca. In prezent, la aproximativ 1.100 de vârstnici cu datorii li s-au pus popriri pe pensii. Cei mai multi dintre pensionarii doljeni aflati in aceasta situatie au inregistrat datorii foarte mari la serviciile de taxe si impozite din cadrul primariilor. Astfel, reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj au primit 600 de cereri de poprire a pensiilor pentru ca debitele de la impozite si taxe sa fie recuperate. „130 de vârstnici nu si-au mai platit ratele lunare la imprumuturile luate de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Craiova. Alti 150 de pensionari au luat imprumuturi pentru nevoi personale de la diverse banci din Craiova, dar au ajuns in imposibilitatea de a-si plati datoriile. Executorii judecatoresti ai bancii au venit cu ordine de poprire pentru a-si recupera debitele“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj.


Alti 20 de vârstnici care au luat imprumuturi de la Cooperativa de Credit sunt in aceeasi situatie. Mai exista un numar impresionant de debitori care au de achitat despagubiri in urma unor procese sau de platit pensii de intretinere.


Trei rate lunare neachitate duc la poprirea pensiei


Pensionarii au ajuns in situatia de a se numara printre debitori pentru niste sume infime imprumutate de la banci sau case de ajutor pentru vârstnici. Conform Codului de procedura civila, suma care se retine din pensia debitorului nu trebuie sa depaseasca o treime din pensia lunara. De obicei, sumele imprumutate de pensionari nu sunt foarte mari, uneori de doar doua, trei milioane de lei, dar pentru un pensionar returnarea ratei lunare, pe lânga datoriile curente, reprezinta un efort financiar. In cazul celor datornici la banci, pe baza contractului de imprumut incheiat intre banca si beneficiar, care constituie titlu executoriu, dupa doua sau trei rate succesive neachitate, banca se sesizeaza si cere aplicarea acestei masuri pentru a-si recupera banii de la datornic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS