5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn concert al valorilor

Un concert al valorilor

Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“ sustine un program muzical de exceptie, sub bagheta dirijorului Daisuke Soga din Japonia, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova, mâine, incepând cu ora 19.00. In program sunt incluse lucrari muzicale, mult asteptate de melomani: Poloneza din opera „Evgheni Oneghin“, de Ceaikovski; Concertul nr. 2 in Fa minor pentru pian, op.21, de Chopin; Simfonia I in Sol minor, de Kalinnikov (prima auditie). La pian, Dana Borsan, solista concertista a Societatii Române de Radiodifuziune.


Dirijorul Daisuke Soga s-a nascut la Osaka, in 1965, si a studiat pianul, clarinetul si contrabasul. A urmat studii in arta dirijorala in mai multe academii de muzica si a debutat in fruntea unor orchestre românesti. A facut numeroase turnee in Europa si Statele Unite, iar palmaresul sau include distinctii prestigioase. In prezent, Daisuke Soga detine postul de dirijor sef la „Tokyo New City Orchestra“, consacrându-se, totodata, si in domeniul compozitiei. Lucrarile sale sunt interpretate frecvent in Japonia, Italia, România si Statele Unite.


Pianista Dana Borsan – sub semnul virtuozitatii si rafinamentului muzical


Dana Borsan, de la prima aparitie publica (1968) pâna in prezent, a sustinut mai mult de 750 de concerte si recitaluri, colaborând cu peste 50 de dirijori. A intreprins turnee de succes in Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Italia, Rusia, Slovacia, Marea Britanie, a realizat numeroase inregistrari pentru radio, televiziune si case de discuri (Eterna, Electrecord), si, in 1997, i-a aparut primul disc compact. In Germania a inregistrat o serie de CD-uri cu lucrari cunoscute de Schumann, Liszt, Chopin, dar si unele mai putin cunoscute, precum concertele pentru pian si orchestra de Hans Wolf si Maurice Moszkowski.


Pianista Dana Borsan este foarte apreciata de importanti criticii muzicali contemporani. Nu intâmplator, in 2004, „Münchener Merkur“ consemna despre aceasta ca „a cucerit inimile publicului prin interpretarea ei foarte expresiva si temperamentala“. Sau: „Nu numai tehnica de mare virtuozitate, dar in special daruirea si caldura i-au permis sa se integreze in spatiul unui fond orchestral bine pregatit“.


Dana Borsan a obtinut numeroase premii in România in anii 1972, 1973, 1976, 1979 si 1983. Este laureata a unor concursuri internationale – Varsovia (1975), Zwickau (1977), Viena (1985). A participat la festivaluri internationale – Aberdeen (1973), „George Enescu“ (1988, 1991), Potsdam (1989), Florenta (1991), Cluj (1995), Bucuresti („Dinu Lipatti“ – 1995, 1997).


Important de precizat este faptul ca, in stagiunea 2000-2001, Dana Borsan a initiat proiectul „Integrala concertelor pentru pian de W. A. Mozart“, eveniment in premiera in viata muzicala româneasca, realizat in colaborare cu Orchestra de Camera Radio si concretizat prin realizarea unor concerte cu public, a unor inregistrari speciale pentru fonoteca Radio, precum si editarea de catre Casa Radio a unei serii de CD-uri. Inregistrarile cuprind 21 de concerte mozartiene, de la KV 175 la KV 503, la care se adauga Rondo-ul in Re major pentru pian si orchestra KV 382.


Pianista Dana Borsan, prof. dr. la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si solista a Formatiilor Muzicale Radio, a lucrat timp de sase ani pentru a realiza aceasta Integrala in colaborare cu Orchestra de camera Radio si cu sapte dirijori români si straini: Horia Andreescu, Vlad Conta, Ilarion Ionescu Galati, Ervin Acel, Milen Nacev, Christoph Adt si Dejan Savic.


Criticii muzicali sustin ca Dana Borsan are un cuvânt propriu si puternic de spus asupra felului in care se cânta astazi capodoperele literaturii pianistice universale, fie ca este vorba de concerte sau de lucrari camerale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS