10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFrumoasa si Bestia

Frumoasa si Bestia

Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri“ sustine spectacolul „Frumoasa si Bestia“, duminica 18 februarie, de la ora 12.00, pe scena liricului craiovean. Scenariul si regia artistica ii apartin lui Valentin Dobrescu, scenografia este realizata de Eustatiu Gregorian, iar muzica este semnata de Alin Macovei-Moraru. Actorii care dau viata papusilor – personaje din povestea cu acelasi nume din literatura universala – sunt: Ionica Dobrescu, Mircea Surdu, Oana Stancu, Adriana Ioncu, Alla Bogdan, Iulia Cârstea, Daniel Mirea si Costel Ionescu.


„Frumoasa si Bestia“ este o poveste celebra si la fel de captivanta precum „Cenusareasa“ si „Frumoasa din padurea adormita“. Copiii adora aceasta poveste deoarece in ea descopera aventura unui print – deopotriva fermecator si straniu -, servitori nevazuti, elemente magice si multe alte surprize. Frumoasa din poveste este o fata buna, cuminte si, spre deosebire de surorile ei, nu viseaza averi, ci aventura pe care o si gaseste. Astfel, pentru a-si salva tatal, ea traieste cu o fiara salbatica intr-un castel magic, o buna bucata de timp. In urma acestei experiente, Frumoasa isi descopera propriul suflet, sensul prieteniei si, in special, cel al dragostei. Bestia este un print tânar si frumos, transformat in fiara salbatica printr-o vraja care-l obliga sa ramâna fiara, pâna când o fata se indragosteste de el. Prin urmare, dupa multe sacrificii, redevine om.


Spre deosebire de „Cenusareasa“, unde este vorba de dragoste la prima vedere, Frumoasa petrece ceva timp in preajma Bestiei, ii indrageste sufletul, dupa care, drept rasplata, vraja se risipeste si ea vede ca are motive sa-i indrageasca si chipul.


De-a lungul timpului, povestea a suferit mai multe versiuni, prima apartinând Gabriellei de Villeneuve si a fost publicata in „Le jeune américaine et les contes marins“, in anul 1740. Potrivit acestei versiuni, Bestia se transforma in om numai dupa noaptea nuntii sale cu Frumoasa. Cea mai populara versiune a povestii ii apartine scriitoarei Jeanne-Marie, si a fost publicata 16 ani mai târziu. Au mai fost si alti scriitori care au incercat sa rescrie basmul, sub diverse forme. In secolul XX, dupa „Frumoasa si Bestia“ s-au realizat numeroase ecranizari, insa cea mai valoroasa ii apartine lui Disney.


Una peste alta, „Frumoasa si Bestia“ este un spectacol emotionant, care te tine cu sufletul la gura datorita montajului, jocului de sunet si lumina, a alternantelor de real si fantastic, a frumusetii si expresivitatii papusilor. O animatie ametitoare care capteaza atentia micilor spectatori la modul elegant si definitiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS