17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMisiune pentru viata

Misiune pentru viata

Prima misiune din acest an a zburatorilor care salveaza vieti a fost transportarea unui bebelus din Craiova la Spitalul Floreasca din Bucuresti.


Elicopterele SMURD si-au reluat ieri zborurile, suspendate dupa accidentul din 23 decembrie 2006. Prima misiune a salvatorilor aerieni a fost la Craiova, de unde au luat un bebelus in stare grava, pentru a-l transporta la Spitalul Floreasca din Bucuresti.


„Vom continua sa salvam vieti“


Micutul Tudor C., de doar cinci saptamâni, s-a nascut cu o boala hemoragica foarte grava. Medicii de la Spitalul de Urgenta Craiova au considerat ca micutul ar avea sanse mai mari de supravietuire daca ar fi tratat la o clinica specializata din Capitala. „Este vorba de un copil de cinci saptamâni care sufera, se pare, de un sindrom autoimun cu probleme de coagulare a sângelui. Starea copilului este grava, necesitând transportarea la o clinica specializata din Bucuresti“, a declarat dr. Bogdan Matei, medic primar medicina de urgenta in cadrul SMURD Bucuresti.


Pentru transportarea copilului s-a apelat la elicopterul SMURD Bucuresti, care s-a deplasat ieri dupa-amiaza la Craiova, de unde a preluat bebelusul, transportându-l intr-un incubator portabil special. „Este prima misiune a elicopterelor SMURD dupa accidentul din 23 decembrie 2006. Noi ne facem datoria si vom continua sa salvam vietile celor aflati in suferinta“, a declarat capitanul comandor Neculai Chirita, pilotul elicopterului SMURD. La ora inchiderii editiei, elicopterul era asteptat sa aterizeze pe stadionul Dinamo, dupa un zbor de circa o ora pe ruta Craiova – Bucuresti.


Bilant tragic


Elicopterele SMURD au fost implicate in mai multe evenimente tragice in ultimii ani.


Pe 5 martie 2003, un elicopter inchiriat de SMURD Târgu Mures s-a prabusit pe o colina in judetul Cluj. Elicopterul se intorcea de la Budapesta, unde transportase un bebelus de la un spital din Bistrita. In urma accidentului au decedat toti cei patru membri ai echipajului – pilotul, copilotul, medicul si asistentul medical.


Pe 9 ianuarie 2006, alt elicopter, apartinând SMURD Iasi, s-a prabusit in apropierea Aeroportului Iasi, la câteva minute dupa decolare. Si in urma acestui accident pilotul, copilotul, doctorita si asistenta si-au pierdut viata.


Cel mai recent accident de acest gen a avut loc pe 23 decembrie 2006, când un elicopter SMURD a efectuat o aterizare fortata in zona comunei Muresenii Bârgaului, la 30 km de municipiul Bistrita, in timp ce raspundea la un apel de urgenta. Elicopterul se indrepta spre Vatra Dornei si avea la bord patru persoane. Din fericire, acest incident provocat de conditiile meteo nefavorabile nu s-a soldat cu victime omenesti, insa elicopterele SMURD au fost imediat consemnate la sol pâna la finalizarea anchetei.


Inca sase elicoptere SMURD


Ministerul Administratiei si Internelor si cel al Sanatatii vor achizitiona, in acest an, inca sase elicoptere. Alaturi de cele deja existente la Târgu Mures si Bucuresti, elicopterele SMURD vor asigura opt pâna la 14 puncte de plecare la interventii in acest an, iar la dispozitia lor urmând sa existe si echipament de interventie ce poate fi incarcat rapid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS