5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Draganesti, cercetat penal

Primarul din Draganesti, cercetat penal

Parchetul de pe lânga Judecatoria Caracal a dispus inceperea cercetarii penale impotriva primarului din Draganesti-Olt, Dan Mateescu, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.


Politia Economica din Olt cerceteaza modul dubios in care Primaria Draganesti a cheltuit, cu acceptul edilului-sef, ordonator principal de credite, o parte din fondurile guvernamentale primite prin HG in 2004 pentru mai multe obiective de interes public. In fapt, este vorba de unele plati facute pentru lucrari contractate si neexecutate. Firma beneficiara este SC Consrep Construct SRL din Caracal, care a incasat mai multe miliarde de lei pentru lucrari care se regasesc doar pe hârtie. Strâns cu usa, constructorul a recunoscut si a restituit o parte din banii incasati pentru lucrari privind canalizarea pluviala pe mai multe tronsoane ale orasului.


Sir de nereguli


Lista neregulilor constatate anul trecut de mai multe organe de control este mult mai lunga. Curtea de Conturi si Directia Finantelor Publice au dat de un adevarat dezastru la Primaria Draganesti. Plati pentru lucrari neexecutate, plati pentru alte lucrari decât cele prevazute in proiecte, suplimentari de fonduri pentru unele lucrari fara aprobarea consiliului local, lucrari platite fara sa existe procese-verbale de receptie si lista ar putea continua. De pilda, la finele anului 2004 existau plati de patru miliarde pentru cu totul altceva decât investitiile aprobate de guvern. Nu este deloc intâmplator ca toate licitatiile organizate pentru atribuirea de contracte de investitii in ultimul trimestru din 2004 si in 2005 au fost câstigate de o singura firma: SC Consrep Construct SRL Caracal. Desigur ca a fost utilizata metoda cererii de oferta si ca au fost incalcate mai multe prevederi legale privind procedura de atribuire a contractelor. Vazând ca „gluma“ se ingroasa, primarul Mateescu a solicitat, si el, in instanta restituirea unor sume incasate nejustificat de firma.


Pleasca de la guvern


Suma totala primita de la guvern se ridica la peste 25,7 miliarde de lei vechi. Banii au fost alocati cu destinatii precise, pentru sapte mari obiective. Cea mai mare parte a banilor, aproape 16 miliarde de lei vechi, trebuia sa serveasca la lucrarile privind canalizarea pluviala pe mai multe strazi ale orasului. De asemenea, printre proiectele aprobate spre finantare se mai numara cele privind retele de apa rece si canalizare la o sala de sport, dotarea unor blocuri pentru tineri cu retele de canalizare si centrala termica, extinderea retelelor de distributie a apei si de canalizare etc. Multe dintre aceste investitii cuprind nereguli legate de gestionarea fondurilor publice de care Dan Mateescu va trebui sa dea socoteala. Dar nu numai el. Sub lupa politiei se afla mai multe persoane, membri in comisia de receptie a lucrarilor si dirigintele de santier.


Pe durata cercetarilor se va face o expertiza contabila si una tehnica in constructii. Daca valoarea prejudiciilor care urmeaza sa fie stabilita ulterior va depasi suma de cinci sute de mii de lei noi, dosarul nu se va mai intoarce la Parchet, cauza urmând sa fie preluata direct de Tribunalul Olt. Potrivit raportului de audit nr. 21337/ 01.11.2006 al Directiei Finantelor Publice, in perioada 2004 – 2005 platile facute pentru lucrari neexecutate se ridicau la peste cinci miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS