17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPlanuri parcelare digitale pentru Gorj

Planuri parcelare digitale pentru Gorj

Judetul Gorj va avea planuri parcelare digitale, fiind, alaturi de judetul Covasna, teritoriul-pilot in care se va aplica un program al ANCPI.


Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara din judetul Gorj va avea planuri parcelare digitale. Acestea vor fi obtinute pe baza titlurilor de proprietate digitale, emise in temeiul Legilor nr. 18/1991, nr. 1/2000, nr. 169/1997 si nr. 247/205, precum si a altor documente cadastrale. Parcelele vor fi integrate in hârtiile ortofoto, furnizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) in format digital. Astfel se va forma o baza de date electronica. „Serviciile pentru conversia datelor rezultate in urma aplicarii legilor restituirii proprietatii vor fi furnizate pentru 5.600 kmp in judetul Gorj. Acest proiect este dezvoltat de ANCPI printr-o finantare PHARE de aproximativ 3,8 milioane de euro si va fi implementat in 12 luni din momentul incheierii contractului. De acelasi program va beneficia si judetul Covasna, complet diferit de judetul nostru“, a precizat Ileana Spiroiu, din conducerea ANCPI.


Pentru a putea beneficia de acest proiect, toate primariile din Gorj vor fi nevoite sa angajeze cel putin un specialist in calculatoare. „Fiecare primarie va trebui sa aiba un om care sa invete sa lucreze cu programul. Acest om va trebui motivat financiar. Autoritatile locale vor avea la dispozitie toate datele, iar acest proiect va ajuta chiar si Ministerul Agriculturii si va fi caracterizat de transparenta“, a mai precizat Spiroiu.


Primarii visau la proiect mai de mult


Primarii gorjeni prezenti la intâlnirea cu reprezentantii ANCPI au fost incântati sa afle ca treburile se vor limpezi in ceea ce priveste acordarea titlurilor de proprietate. „Acum, vom introduce datele in calculator si calculatorul va lucra, nu vom mai fi acuzati ca facem lucruri ascunse. Este o idee cât se poate de buna. La mine la primarie, chiar eu voi fi expertul, caci am studii de cadastru“, a declarat Maria Dumitrascu, primarul comunei Berlesti. „Aceasta idee trebuia aplicata in urma cu vreo cinci – sase ani, dar nici acum nu este prea târziu. Va fi mai usor, mai transparent, mai ales de acest lucru de bucuram. Vom gasi specialistul in calculatoare de care vom avea nevoie si speram ca totul va decurge foarte bine“, a precizat Emil Catanoiu, primarul comunei Capreni.


Specialistii de la cadastru vor veni in fiecare comuna si vor prelua toate datele, vor identifica parcele de teren agricol pentru a putea introduce datele din teritoriu in baza de date a judetului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS