10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO jumatate de veac de casnicie

O jumatate de veac de casnicie

Peste 100 de batrâni din Târgu Jiu au sarbatorit ieri 50 de ani de casnicie, si-au reinnoit juramintele si l-au avut ca nas pe Florin Cârciumaru, primarul orasului.


La Biserica „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“ s-au adunat 73 de cupluri de batrâni care au sarbatorit 50 de ani de casnicie. Cuplurile si-au reinnoit juramintele in cadrul unei ceremonii organizate de Primaria Târgu Jiu, manifestarea fiind la cea de-a treia editie. Slujba religioasa a fost oficiata de un sobor de opt preoti, iar la final cuplurile au facut poza alaturi de nasul spiritual, Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu.


„Este o bucurie pentru mine ca am putut sa le fiu nas spiritual acestor oameni, care merita tot respectul nostru. Au stat impreuna zeci de ani, au infruntat impreuna greutatile vietii, dar au rezistat si nu s-au despartit. Faptul ca sarbatoresc 50 de ani de casnicie este o pilda pentru tinerii din ziua de astazi“, a precizat Florin Cârciumaru. Dupa oficierea slujbei, cuplurile s-au dus la Poarta Sarutului si la Coloana Infinitului, cele doua simboluri ale iubirii. Manifestarea s-a incheiat cu o petrecere, care a avut loc la un select restaurant din oras. Fiecare cuplu a primit din partea primariei o diploma si patru milioane de lei vechi.


Respect, intelegere, rabdare, secretele unei casnicii de jumatate de secol


Leonora si Dumitru Retezeanu sunt impreuna de 59 de ani. S-au casatorit in anul 1948 si au impartit si bune, si rele. „Am avut o viata buna impreuna si am reusit sa ne respectam in toti acesti ani. Avem copii, nepoti si stranepoti, bucuria noastra“, a povestit, zâmbind, Dumitru Retezeanu. Mergând incet, mâna in mâna, cei doi batrâni au primit flori de la nepoti, bucurosi ca i-au putut sarbatori la ceas aniversar. Cei doi au fost cuplul cel mai vârstnic de la „nunta de aur“ organizata de autoritatile târgujiene. Alt secret al longevitatii este, potrivit Leticiei Ghinda, respectul: „Iubirea nu face mare brânza, respectul reciproc este solutia. Sotul meu nu m-a batut niciodata, nu ne-am jignit. Trebuie si rabdare, dar daca Dumnezeu vrea, totul merge bine“.


Leticia Ghinda este casatorita de 50 de ani si are 70 de ani, sotul fiind cu cinci ani mai mare. Au marturisit ca fiii lor au fost cei care le-au spus despre manifestare si au venit sa fie „in rândul lumii“. Gheorghe si Victoria Iancu au sarbatorit ieri 54 de ani de casnicie. Mereu indragostiti, cei doi au marturisit ca s-au inteles bine intotdeauna. „Un sfat pentru tinerii care se gândesc sa-si uneasca destinele este acela ca trebuie sa se inteleaga bine de la bun inceput, altfel nu merge treaba. Viata este mult mai frumoasa in doi“, a spus Gheorghe Iancu. Stanca Ilincioiu nu a fost mireasa atunci când s-a casatorit: „Nu am purtat rochie de mireasa, dar astazi m-am simtit mireasa. A fost bine, sunt bucuroasa, la fel este si sotul meu, acum asteptam petrecerea“.


Cuplurile au dansat si s-au distrat la petrecerea nuntii de aur, alaturi de reprezentantii primariei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS