9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCiobanii pleaca la Bruxelles

Ciobanii pleaca la Bruxelles

Un cioban din Mehedinti intentioneaza sa faca un drum la Bruxelles pentru a lamuri cu europarlamentarii UE fenomenul transhumantei.


Proprietar a cinci turme, care numara aproape 3.000 de oi, Aron Tanasoiu, din localitatea Livezile, este ingrijorat de impunerea noilor norme europene privind regulile de preparare si comercializare a brânzei.


Ciobanul vrea sa demonstreze in Parlamentul European ca transhumanta nu se poate realiza nici cu tirul, nici cu avionul.


Oile se cresc, tund, mulg si inmultesc la stâna, acolo trebuie sa ramâna, nu transportate de la o pasune la alta mecanizat.


Aron este cioban din tata in fiu, de ani buni multimilionar, din oierit. El considera ca se exagereaza cu amenajarea de stâni in cladiri izolate, utilizate temporar, unde nu se poate ajunge decât cu asinul.


„Eu fac aproape 200 de kilograme de brânza pe zi si trebuie sa o comercializez, am si contracte cu diferite firme din tara, dar si din strainatate. Brânza mea o manânca de la al mai sarac român si pâna la parlamentari. Fac cas in sac de tifon si nu s-a imbolnavit nimeni, ca este produs natural“, a declarat ciobanul.


Anual, circa 2.000 de miei pleaca la export in Grecia, Irak si Turcia de la stâna lui Aron.


Aron Tanasoiu este al doilea cioban din Mehedinti care merge la Bruxelles. Anul trecut, alt coleg de breasla, Gheorghe Breazu, oier din comuna Hinova, a mers in audienta la Parlamentul Europei, pentru a face lumina in privinta pasunatului, in zonele de padure din Mehedinti.


Nu a ajuns la nici o intelegere cu parlamentarii Europei, asa ca a hotarât sa actioneze statul român in judecata la Strasbourg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS