16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOperatiunea mantaua in Mehedinti

Operatiunea mantaua in Mehedinti

O actiune umanitara din judetul Mehedinti a pus pe jar autoritatile. In numai zece zile, peste zece mii de tinute militare de pe timpul regimului comunist au disparut din Unitatea Militara 01068 Vânju Mare.


Mantale, vestoane, pantaloni de armata, caciuli si centuri, cu insemne ale Republicii Socialiste România, au ajuns la localnicii comunelor mehedintene Podeni, Obârsia de Câmp, Vânatori, Jiana, Obârsia Closani, Livezile, Vânjulet, Bâcles, Oprisor, Rogova, Malovat, Burila Mare, Padina, Bâlvanesti, Gruia, Corlatel, Butoiesti, Prunisor si Vânju Mare.


In cele 19 comune, efectele militare au fost impartite oamenilor nevoiasi, dar si membrilor unor partide politice aflate la guvernare.


Membri de partid cumparati cu efecte militare


Mai multi locuitori ai comunei mehedintene Prunisor sustin ca au primit daruri mai putin obisnuite din partea reprezentantilor PD.


Intrati in campanie electorala de ceva vreme, democratii au impartit mai multe uniforme militare, care ar trebuie sa se constituie in ajutoare umanitare saracilor din Prunisor.


Oamenii sustin ca, la sfârsitul saptamânii trecute, s-ar fi trezit la poarta cu mai multe persoane, care le-au spus ca au venit sa le imparta ajutoare.


„M-au intrebat ce numar port si au scos din masina o uniforma de armata, o camasa si o pereche de bocanci militari. Nu erau noi. Bocancii aveau gauri, iar pe nasturii de la tunica scrie Republica Socialista România, dar pentru mine sunt bune. Mi-au spus ca sunt de la PD si de la domnul Stanisoara, m-au trecut pe un tabel si m-au intrebat daca doresc sa fiu membru de partid, eu am semnat acolo unde m-au pus, dar m-am bucurat de haine“, a declarat Constantin Surdu, din satul Ghelmegioaia, comuna Prunisor.


Provenienta efectelor militare, invaluita in mister


Reprezentantii PD se feresc sa dea prea multe amanunte despre subiect, insa o posibila explicatie pentru modul in care au intrat materialele militare in posesia pedistilor ar putea consta in faptul ca presedintele PD Mehedinti este deputatul Mihai Stanisoara, presedinte al Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, iar prefectul de Mehedinti, Marius Balu, este fost secretar de stat, fost membru PD.


„Nu cunosc absolut nimic despre acest caz. O sa ma interesez, sa vad despre ce e vorba“, a declarat presedintele executiv al PD Mehedinti, Doinita Chircu.


Presedintele PD Mehedinti, Mihai Stanisoara, presedinte al Comisiei de Aparare din Camera, a transmis un comunicat care nu face altceva decât sa scoata in evidenta caracterul ilegal al actiunii organizate de Partidul Democrat.


In comunicat se arata, printre altele, ca „Guvernul României a hotarât, prin HG nr. 809/1994, modificata prin HG nr. 1.022/2003, ca efectele militare vestimentare scoase din uz si stocate la unitatile militare sa fie transferate fara plata autoritatilor publice locale (primarii). Se poate observa ca singura legatura dintre PD si acest subiect este faptul ca opt dintre primariile care au solicitat si primit spre distribuire asemenea efecte militare vestimentare au edili membri ai PD“. Membrii de rând ai partidului, care s-au ocupat de impartirea acestor ajutoare umanitare, sustin ca efectele militare au fost date oamenilor din comune contra unei adeziuni la PD. Dumitru Gaspar este membru in organizatia din comuna Jiana Mare a PD, localitatea de bastina a lui Stanisoara. Aratându-ne niste cetateni interesati de asemenea efecte militare, pedistul Gaspar, care s-a ocupat de impartirea acestor ajutoare in sat, ne-a dezvaluit tot mecanismul afacerii.


„Partidul Democrat mi-a dat vreo 30 de uniforme: mantale, vestoane, pantaloni. Nu sunt contra cost. Astea se dau asa… faci si dumneata o adeziune si-ti iei mantaua. De la partid mi le-au dat secretarul, domnul Mâtu, si domnul colonel Stanisoara (tatal deputatului Mihai Stanisoara, fost ofiter de militie – n.r.). Mi le-au dat pe baza de semnatura si dupa aceea am prezentat tabelul cu codul numeric, la cine am dat“, povesteste Dumitru Gaspar.


Desi initial s-au aratat lezati de asocierea PD cu acest scandal, democratii din Mehedinti au facut, ulterior, „ciocu’ mic“. Intrebata cum comenteaza declaratiile lui Gaspar, Doinita Chircu, presedintele executiv al organizatiei din Mehedinti, nu a gasit alt raspuns decât sa trânteasca receptorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS