11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPosulescu, scos basma curata de procurori in 2004

Posulescu, scos basma curata de procurori in 2004

Partenerul lui Stelica Dragavei in afacerea clonarilor de carduri a mai fost in vizorul autoritatilor române. Prins in flagrant in 2000 de politisti, a fost pus in libertate dupa doar cinci zile de procurori, apoi s-a ales cu o scoatere de sub urmarire penala.


Ce n-au fost in stare vreme de patru ani autoritatile române au reusit in doar câteva luni autoritatile franceze. Urmarit penal vreme de patru ani, ba chiar si arestat in 2000 pentru falsificare de cartele telefonice si incercarea de a clona carduri bancare, inginerul electronist Adrian Posulescu a fost scos de sub urmarire penala in 2004 de procurorii doljeni. Mult mai simplu a fost pentru autoritatile franceze, care, fara sa stea prea mult pe gânduri, au si obtinut un mandat de arestare european, in baza caruia Posulescu a fost retinut zilele trecute.


Cartele Romtelecom falsificate


Primul contact pe care l-a avut Posulescu cu politia dateaza din anul 2000, când politistii doljeni de la Crima Organizata au aflat de existenta unei retele care se ocupa cu falsificarea cardurilor bancare si a cartelelor telefonice Romtelecom.


Inca din vara anului 2000 aparuse zvonul ca s-ar gasi „la negru“ niste cartele telefonice cu care poti vorbi de pe telefoanele publice ale Romtelecom fara sa platesti nici un leu. Pretul unei asemenea cartele falsificate varia intre 500.000 si 2.000.000 de lei vechi, iar cei mai interesati cumparatori erau studentii straini, care doreau sa vorbeasca gratis acasa. Mai mult decât atât, incepusera sa dispara cu duiumul telefoane publice cu cartela din Craiova. Mergând pe firul acestor informatii, politistii de la Crima Organizata au prins in flagrant – pe 1 decembrie 2001 – un grup de patru persoane, mult prea pasionate de electronica. Era vorba despre Iosiv Popescu, fost asistent universitar, absolvent al Facultatii de Calculatoare, Adrian Posulescu, absolvent al Facultatii de Electrotehnica, Adi Marinel Duca, pe atunci student la Facultatea de Electrotehnica, si Constantin Fulga, absolvent a zece clase, cetatean român cu domiciliul in Franta.


Recolta bogata la perchezitie


Asa cum era expusa de politisti la vremea respectiva, povestea afacerii celor patru ar fi fost ideea lui Fulga, care le-ar fi bagat in cap celor trei specialisti in electronica faptul ca pot clona carti de credit, intrucât in Franta ar exista deja un grup de români care se ocupa cu clonarea cardurilor. Ca sa-i ajute, le-a adus din Franta doua aparate de productie americana: unul de citire si altul de scriere a cardurilor. Cu ajutorul acestora, Posulescu, Popescu si Duca au reusit sa creeze un dispozitiv care sa memoreze datele de pe carduri. N-au mai avut timp sa-l termine, ca au intrat pe fir politistii.


La perchezitiile domiciliare, oamenii legii au ridicat mai multe computere, dispozitive si scheme electronice, care au fost supuse unor complexe expertize tehnice. Pâna la urma, expertii au concluzionat ca aparatele de clonare a cardurilor create de cei patru „nu erau adecvate pentru utilizare curenta“, dar ca in memoria computerelor ridicate la perchezitii se gaseau suficiente programe pentru clonarea cardurilor.


Scos nevinovat dupa patru ani


Posulescu si partenerii lui de afaceri au fost arestati de procurori pentru cinci zile. Li s-a dat apoi drumul, spre disperarea politistilor de la Crima Organizata care se chinuisera sa-i prinda. Procurorii au considerat insa ca toti cei patru „nu prezinta pericol social pentru ordinea publica“.


Ancheta in acest dosar a durat aproape patru ani. Dosarul s-a plimbat pe la sase procurori, iar solutiile au fost infirmate de mai multe ori. Pâna la urma, pe 21 septembrie 2004 s-a dat si ultima solutie. Expertul Posulescu – care in cei patru ani avusese suficient timp sa-si imbogateasca cunostintele in materie de clonare a cardurilor – a fost scos de sub urmarire penala pentru toate infractiunile pentru care fusese cercetat, inclusiv pentru producerea cartelelor telefonice pirat. A fost gasit nevinovat pentru falsificare de moneda sau alte valori, detinere de instrumente in vederea falsificarii de valori, asociere pentru savârsirea de infractiuni si punerea la dispozitia publicului de mijloace tehnice destinate stergerii neautorizate sau neutralizarii unor programe de calculator.


A fost nevoie de un procuror si o instanta din Franta pentru ca Posulescu sa se intoarca dupa gratii. In Franta mandatele de arestare preventiva nu se dau pe câte 30 de zile, ci „pe o durata rezonabila“. Durata care, de cele mai multe ori, este cuprinsa intre doi si patru ani. Abia apoi urmeaza judecata.


Profesionist


Craioveanul Adrian Posulescu are 33 de ani. A fost unul dintre elevii eminenti ai Liceului „Nicolae Balcescu“, actualul Colegiu National „Carol I“ din Craiova. A urmat apoi Facultatea de Electrotehnica din localitate, dar a absolvit si Academia Navala „Mircea cel Batrân“ din Constanta, specializându-se, printre altele, in interceptari prin microunde. Anchetatorii români si francezi il considera un bun specialist, fara de care reteaua falsificatorilor de carduri n-ar fi reusit sa faca absolut nimic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS