Craiova, fara buletin

Autori


Cel mai mare municipiu al Olteniei nu are nici in prezent cadastru si din aceasta cauza scamatoriile cu terenuri sunt la ordinea zilei. Urbanismul orasului se dezvolta dupa un plan depasit, din 1999, iar bunurile din domeniile public si privat sunt inca necunoscute.

Lipsa cadastrului, care, prin simpla definitie, are aceeasi functie pentru teren ca si cartea de identitate pentru o persoana, face din Craiova un oras care nu-si cunoaste averea. Dincolo de efectele negative izvorâte din oferta nesigura de terenuri pentru investitii a municipalitatii, afectati sunt si zeci de cumparatori de pamânt care se trezezesc pur si simplu ca au dat zeci sau sute de mii de euro pe suprafete care nu exista, acestea aflându-se deja in proprietatea altcuiva. Se pare ca angajatii Primariei Craiova nu sunt straini de astfel de cazuri, mai ales ca tranzactiile de terenuri au la baza punerile in posesie, aflate in competenta autoritatilor publice locale. De asemenea, tot din cauza unui plan cadastral, administratia bate pasul pe loc pe mai multe fronturi de lucru, intre care amenajarea de parcuri, locuri de joaca etc.

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a recunoscut ca, fara cadastru, Bania nu are decât de pierdut. „Nu este posibil sa n-avem un cadastru in 2007, dar asta e si trebuie sa ne asumam vina. Aflam acum ca sute de hectare de teren s-au evaporat pur si simplu, in sensul ca s-au suprapus in actele de instrainare. Mai este si cazul hotarârilor judecatoresti prin care au fost obtinute pamânturi si care trebuie puse in aplicare, indiferent ca acele imobile apartin in acte si altora. Nu ne cunoastem limitele“, a spus primarul.

Solomon apreciaza ca pentru intocmirea unui cadastru al Craiovei este nevoie de 15 milioane de lei si de circa doi ani de munca, banii urmând sa fie alocati de guvern unei firme specializate desemnate la nivel national. Insa municipalitatea mai are câteva hopuri de trecut pentru a se putea lauda cu o fisa de identitate completa: sa-si reactualizeze Planul Urbanistic General si sa-si oficializeze domeniile public si privat.

Strategia de dezvoltare cere PUG


Urbanismul Craiovei se dezvolta acum dupa un PUG finalizat cu opinteli in 1999, depasit din aproape toate punctele de vedere si total ineficient in perspectiva materializarii obiectivelor din Strategia de dezvoltare a orasului. Primarul Antonie Solomon este convins ca in acest an primaria o sa se poata lauda si cu un PUG. „PUG-ul este la fel de important ca aerul in acest moment. Fara PUG, Strategia de dezvoltare ramâne in aer, iar fondurile europene ramân acolo, la Bruxelles, sau se duc la altii. In 2007 trebuie finalizat cu orice pret“, a mai afirmat primarul.

Si in privinta delimitarii domeniului public si privat municipalitatea mai are de tras. Seful Comisiei de urbanism a consiliului local municipal, Emilian Stefârta, sustine ca inventarul domeniilor este departe de ultima rubrica. „Mai sunt multe pozitii de completat la inventar, fiindca sunt sute de hotarâri care nu au fost contabilizate si prin care au fost transferate imobile dintr-un domeniu in altul“, a declarat Stefârta.

Directorul Directiei patrimoniu a primariei, Ovidiu Vanghelie, spune ca la sfârsitul lunii februarie inventarul complet va fi transmis Prefecturii Dolj pentru initierea demersurilor de emitere a unei hotarâri de guvern care sa ateste apartenenta tuturor imobilelor din Craiova. Mentionam ca in inventar sunt cuprinse inclusiv retelele de utilitati, statuile, monumentele, spitalele, strazile, pietele etc. Atestarea bunurilor de interes public din Craiova a fost facuta ultima data in 2002, prin Hotarârea de Guvern nr. 965.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 10 februarie 2007

Actualitate

» Inca 15 strazi sub „gheara“
» Angajatorii americani vor menaj de nota 10
» Protest spontan la SEVERNAV
» Aniversarea doamnei Lazarescu
» CSM, in inspectie la Craiova
» Dinel Staicu, pus in discutie la SIF Oltenia

Local

» Campanie de informare
» Lucrarile la S200, demarate peste o saptamâna
» Justitia româna primeste sprijin american
» Carpat Air are concurenta in Banie
» Craiova, fara buletin
» Scurte stiri
» Paduri amenintate de incendii
» Sanctionat pentru nimic
» Severineanul impuscat in Italia a fost adus acasa
» Posulescu, scos basma curata de procurori in 2004
» Comert la drumul mic
» Obiceiuri oltenesti de azi si dintotdeauna
» Rachita, in loc de grâu

Sport

» Gurmanzii cu dare de mâna – invitati la masa
» Sotomayor ar concura impotriva lui Sorin Matei
» Patru luptatoare vor la Olimpiada din 2008
» România, invinsa in finala
» Serena joaca impotriva Belgiei
» Craciun a fost eliminat
» Schimbari in plin campionat
» Craiovencele vor sprijin de la public
» Craiovencele vor sprijin de la public
» Alonso, nemultumit de McLaren
» Curse de Formula 1 in nocturna
» Claudiu David va participa la Campionatul Mondial
» Cu un Pavel nu se face echipa
» Victorie cu Majdanpek
» Chimia a invins Oltul Slatina
» Florentin Petre s-a antrenat cu Pandurii
» Neagoe l-a certat pe Vasilache
» Gigi Becali, parti-pris pe sticla
» Energo ataca liderul
» Doi craioveni, la lot
» „Andrei Ionescu ar trebui sa joace la Universitatea!“

Bani & Afaceri

» Caldura i-a scos pe constructori din „hibernare“
» Turismul transfrontalier va absorbi 50.000 de euro
» Bancile se apropie de clienti

Magazin

» Horoscop
» Scurte stiri
» Sampanie cu pretentii pentru Ziua indragostitilor
» Sfântul Valentin goleste buzunarele

Opinii

» O noua epidemie
» Un mascarici constitutional

Top