10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrefectura Gorj, in proces cu Primaria Târgu Jiu

Prefectura Gorj, in proces cu Primaria Târgu Jiu

Prefectura judetului Gorj a cerut revocarea a noua documente emise de administratiile publice locale, unele dintre ele fiind atacate in instanta de contencios administrativ, pentru ca acestea contravin legii.


Cele mai multe acte ilegale, in opinia reprezentantilor prefecturii, au fost emise de Consiliul Local si Primaria municipiului Târgu Jiu. La sfârsitul anului trecut, Consiliul Local Târgu Jiu a hotarât vânzarea directa catre persoane fizice a unor terenuri fara organizarea de licitatii. „In acest fel s-au incalcat prevederile legii. Orice vânzare sau concesionare trebuie sa se faca pe baza de licitatie“, a spus Janina Calinescu, sefa Serviciului Juridic si de Contencios Administrativ. De asemenea, tot printr-o hotarâre a Consiliului Local Târgu Jiu a fost atribuita o suprafata de teren in zona Iezureni, fara licitatie. Conducerea Prefecturii Gorj a solicitat revocarea celor doua hotarâri emise de consiliul local, dar, pentru ca acestea nu au fost anulate, au fost atacate in instanta de contencios administrativ din cadrul Tribunalului Gorj. In prezent, Prefectura Gorj si Primaria Târgu Jiu se judeca pentru anularea celor doua hotarâri. Reprezentantii Prefecturii Gorj au mai constatat ca alte doua hotarâri emise in prima parte a acestui an de Consiliul Local Târgu Jiu, prin care sunt atribuite prin concesiune anumite suprafete de teren, incalca legea, pentru ca nu s-au organizat licitatii. Si in acest caz, conducerea Prefecturii Gorj a cerut revocarea actelor. „In cazul in care cele doua hotarâri nu vor fi anulate, vom inainta actiune in instanta de contencios“, a precizat Janina Calinescu.


Indemnizatie ilegala pentru salariatii Primariei Târgu Jiu


Primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a emis, la sfârsitul anului trecut, o dispozitie prin care se acorda o „indemnizatie de dispozitiv“ de 25% personalului din aparatul propriu de specialitate al primarului. „Aceasta decizie este ilegala, pentru ca legea da dreptul doar personalului din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor sa primeasca aceasta indemnizatie, care a fost incasata si in anul 2005, iar Curtea de Conturi a constatat ca acordarea ei este ilegala si a trebuit sa inapoieze banii. Unele administratii locale au câstigat, in urma unor procese, prin hotarâri judecatoresti, dreptul de a acorda aceasta indemnizatie, dar nu este si cazul Primariei Târgu Jiu“, a declarat Janina Calinescu. Primaria Târgu Jiu a emis un comunicat in care se precizeaza ca asupra legalitatii actelor emise se vor pronunta instantele de judecata: „Consiliul Local Târgu Jiu, la propunerea Directiei Administratie Publica Locala, si-a mentinut punctul de vedere initial asupra unora dintre hotarârile pentru care s-a solicitat reanalizarea in vederea revocarii, asupra altor acte emise urmeaza sa se pronunte atunci când vor fi reanalizate, o hotarâre cu privire la legalitatea sau ilegalitatea actelor normative aflate in discutie urmând sa se pronunte, la nevoie, de instantele competente“.


Reprezentantii Primariei Târgu Jiu spun ca Prefectura Gorj incearca inducerea in eroare a opiniei publice prin prezentarea acestor situatii drept ilegalitati.


Doi viceprimari nu sunt repusi pe posturi


Prefectura Gorj a mai solicitat reincadrarea pe post a viceprimarului orasului Rovinari, Dumitru Iodache, si a viceprimarului comunei Turburea, Ion Bârca. Cei doi au fost suspendati din functie, dar au actionat in judecata administratiile locale si li s-a dat câstig de cauza. Cei doi nu au fost reprimiti pe posturile din care au fost dati afara, desi detin hotarâri judecatoresti definitive. Prefectura Gorj va apela la instanta de judecata daca cei doi viceprimari nu vor fi repusi in drepturi. Janina Calinescu a precizat ca primarul orasului Turceni a emis o dispozitie ilegala, iar Consiliul Local al comunei Tântareni a emis o hotarâre care contravine legii. Prin aceasta, consiliul local a validat mandatul unui nou consilier local, numit in locul altuia, in conditiile in care validarea nu este facuta decât de judecatorii. Si pentru aceste acte, conducerea Prefecturii Gorj a solicitat revocarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS