24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRetea de traficanti anihilata

Retea de traficanti anihilata

Politistii de frontiera mehedinteni, impreuna cu colegii lor spanioli, au reusit sa retina mai multi membri ai clanul Duduca din Mehedinti, care pusese la punct o importanta retea transnationala de trafic de persoane.


Folosind investigatori sub acoperire, lucratorii din cadrul IJPF cu sprijinul SIPI Mehedinti, sub coordonarea procurorului din cadrul DIICOT- Biroul Teritorial, au obtinut in luna mai 2006 date si informatii privind actiunile infractionale ale unui grup organizat infractional, transfrontalier, care se ocupa cu traficul de persoane pe relatia România – Spania.


„Reteaua era compusa din 11 membri, condusa in Spania de Tudorel Duduca., alias Pardale, de 42 de ani, si Ioana T., de 30 de ani, ambii din Turnu Magurele.


In România, G. Petre, de 28 de ani, din localitatea Motru, S. Doina, de 28 de ani, si S. Constantin, de 34 de ani, din Drobeta Turnu Severin, se ocupau cu traficul de persoane“, a declarat comisarul-sef Valeriu Pera, de la IJPF Mehedinti.


Cei 11 au initiat si organizat o filiera infractionala, pe relatia România – Spania, care avea ca scop recrutarea de tinere in vederea exploatarii sexuale.


„In perioada mai – decembrie 2006, membrii retelei au racolat, transportat, gazduit si exploatat 11 tinere, cu vârste cuprinse intre 20 si 30 ani, pe care le-au obligat, folosind amenintari, sa practice prostitutia, obtinând implicit câstiguri importante“, a declarat inspectorul-sef al IJPF Mehedinti, Ion Mirescu.


Bani pentru „refinantarea“ retelei


Primii care au cazut in plasa autoritatilor au fost cei doi severineni si gorjeanul, care in urma unor informatii au fost dati in urmarire pentru ca se ocupau cu „recrutarea“ de tinere carora le promiteau locuri de munca in Spania.


In urma supravegherii activitatii acestora si a investigatiilor efectuate, politistii de frontiera au stabilit ca, dupa ce gaseau o fata, racolatorii luau legatura cu membrii unui grup infractional din Spania.


Bucuroase ca nu trebuie sa plateasca nimic, tinerele acceptau propunerile de a pleca din tara.


Racolatorii sprijineau cu bani fetele, in vederea obtinerii documentelor de calatorie si le asigurau bani pentru plata transportului pâna in localitatea Almeria din Spania.


O data ajunse in Spania, tinerele erau preluate de D. Tudorel si de concubina acestuia, T. Ioana, care le retineau documentele de identitate si, prin amenintari, le fortau sa practice prostitutia pe autostrazi sau in cluburi din localitatea Almeria.


„Destinatarul câstigurilor obtinute de tinere din practicarea prostitutiei era D. Tudorel, care cu o parte din bani «refinanta» reteaua, in sensul ca apela la racolatorii aflati in România pentru a aduce alte tinere in Spania, iar restul banilor obtinuti ii impartea cu ceilalti membri, in acest mod realizând câstiguri de peste 7.000 de euro pe zi“, a declarat comisar-sef Valeriu Pera.


Peste 600 de euro pe zi


IJPF Mehedinti a identificat 11 tinere din judetele Mehedinti, Olt, Arad si Gorj, cu vârste cuprinse intre 20 si 30 de ani, care au fost traficate si exploatate sexual de membrii retelei.


Tinerele au declarat anchetatorilor ca erau obligate sa practice prostitutia in cluburi din localitatea Almeria, iar destinatarul câstigurilor era D. Tudorel, care le ameninta cu impuscarea daca nu aduceau banii regulat, impunându-le un „tarif minim“ zilnic, de peste 600 de euro. Toate informatiile obtinute de autoritatile române au fost comunicate si autoritatilor spaniole, prin intermediul ofiterului de legatura român aflat in Spania, demarându-se cercetari in comun in România si Spania.


Membrii retelei pretindeau fetelor bani pentru gazduire si hrana, „datoria“ acumulata de acestea fiind imposibil de achitat.


Ceilalti membri ai retelei, D. Alin, fiul lui D. Tudorel, zis Maradona, si D. Tiberiu, fratele sau, zis Permadian, se ocupau de transportul tinerelor cu microbuze din România in Spania, le supravegheau, controlându-le „activitatea“, timp in care G. Romica, S. Aurelia si S. Constantin se ocupau de recrutarea si plasarea altor tinere membrilor retelei.


Autoritatile române si spaniole, in urma unui plan de actiune comun, pentru dezmembrarea retelei de traficanti, au actionat simultan pe 19.12.2006, in provinciile Almeria si Valencia, in vederea retinerii tuturor membrilor retelei aflati in Spania.


In urma actiunii, au fost retinuti pentru delicte de prostitutie capul retelei, Tudorel D., Alin D., Tiberiu D. si Ioana T. Cu aceasta ocazie, au mai fost retinute 35 de persoane de diferite nationalitati care erau angrenate in activitatea infractionala a grupului.


La domiciliile perchezitionate in Spania, politistii spanioli au ridicat documentele victimelor care au fugit din grupul organizat, documente doveditoare a controlului câstigurilor obtinute de fete din practicarea prostitutiei, arme albe, veste antiglont si documente bancare diverse.


In tara, pe 6.02.2007, au fost emise mandate de arestare pentru 30 de zile pentru G. Romica, D. Tudorel si T. Ioana, iar S. Doina si S. Constantin urmeaza sa fie cercetati in stare de libertate.


Potrivit politistilor de frontiera, membrii retelei sunt implicati si in comiterea altor fapte ilicite, cercetarile continuând pentru documentarea intregii activitati infractionale. „Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca o pedeapsa cu inchisoare cuprinsa intre sapte si 18 ani pentru savârsirea infractiunilor de trafic de persoane si constituirea unui grup infractional organizat“, a declarat Ion Mirescu, inspector-sef al IJPF Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS